Životní styl, 23. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Výraz jojo efekt je slovním spojením, které v souvislosti s hubnutím a změnou stravovacích návyku slýcháme poměrně často. Co ale přesně znamená? Jedná se o opětovné navýšení hmotnosti po její předešlé ztrátě. Jednoduše řečeno – potom, co člověk zhubne, dojde k tomu, že během krátké doby zase přibere na váhu původní. A mnohdy se k tomu přidají i další kila navíc.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Tento strašák všech, kteří se snaží o úbytek váhy, přichází z mnoha různých důvodů a může mít velmi negativní dopady nejen na psychiku, ale i na zdraví a tělesnou kondici. Už při shazování nadbytečných kil bychom se tedy měli chovat tak, abychom se mu vyhnuli a udrželi si ideální váhu i po ukončení celého hubnoucího procesu.

Na vině diety i stres

Nejčastější příčinou nechvalně proslulého jojo efektu jsou módní radikální diety. Bývají nutričně špatně vyvážené a lidé je obvykle absolvují bez jakéhokoli odborného dohledu.

„Počáteční efekt je sice okamžitý a kila jdou rychle dolů, ale jakmile se člověk začne vracet k obvyklému jídleníčku, shozená kila se skokově vrátí zpět,“ vysvětluje výživová poradkyně Hana Borkovcová a upozorňuje, že dalším významným faktorem, který jojo efekt může zapříčinit, je stres. „Během hubnutí mohou nastat situace, kdy se na člověka ze všech stran navalí nečekané problémy. Motivace hlídat si stravovací návyky a hýbat se najednou půjde stranou. Výsledkem je, že kila opět rychle stoupají nahoru,“ uvádí odbornice.

Rána pro tělo i duši

Dalšími faktory pak může být například celkový špatný zdravotní stav nebo negativní vliv okolí, které člověka v novém životním stylu nepodporuje a naopak svádí k tomu, aby se vrátil zpět ke svému původnímu režimu.

Dopady jojo efektu jsou výrazné nejen na naši psychiku, ale také na celkové tělesné zdraví. Velké váhové výkyvy v krátkém časovém intervalu jsou pro tělo obrovským šokem. Rychlé a opětovné nabrání tuku může ve výsledku vést k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění, zvýšenému krevnímu tlaku, zažívacím problémům nebo žlučníkovým záchvatům, může napomoci i rozvinutí diabetu II. typu. Vedle zdravotních rizik bývá jojo efekt často doprovázen také pocitem frustrace ze selhání, posměchem okolí a naprostou ztrátou motivace.

Jak proti němu bojovat

Základem úspěchu je prevence. Samozřejmě neexistuje jeden zaručený postup, ale důležité je postupovat pozvolna, mít silnou vůli a vydržet. K dosažení vysněné váhy bez obávaného jojo efektu může pomoci i dodržování následujících bodů:

  • Dejte si pevné cíle. Nechtějte změnit jen svou váhu, ale celý svůj životní styl, který se pak stane pro vás udržitelným i z dlouhodobého hlediska.
  • Dodržujte nové návyky ve stravování. A když na své cestě zaškobrtnete, nevyčítejte si to, ale prostě pokračujte dál, jako by se nic nestalo.
  • I po shození vytoužených kil udržujte zdravé návyky tak, aby se váha mohla stabilizovat.
  • Dodržujte zásady spánkové hygieny a každý den si kvalitní spánek dopřejte, aby mělo vaše tělo možnost regenerovat a zrelaxovat se.
  • Myslete i na dostatek pohybu. Ve spojení se správným stravováním budete shazovat kila postupně a dlouhodobě si tak zafixujete správné návyky. Ideální je vybrat si více sportovních aktivit, které vás budou bavit, a ty pravidelně střídat.
  • Do jídelníčku zařaďte potraviny s nízkým energetickým obsahem, které jsou bohaté na vlákninu. Důležité jsou také kvalitní zdroje bílkovin a tuků.
  • V neposlední řadě si dávejte pozor na psychickou rovnováhu a udržujte si pozitivní naladění. To vás bude dál motivovat ve vašem úsilí.

„Metabolismus každého člověka se liší, a proto neexistuje univerzální návod, jak hubnout a jak si váhu udržet. Pro úspěch je zásadní stanovit si dlouhodobé cíle a změnit celkově svůj přístup ke stravování a způsobu života. Člověk se musí zamyslet, kde při hubnutí chybuje a co by mohl změnit k lepšímu,“ dodává výživová poradkyně s tím, že skvělou motivací je také, pokud člověk není při hubnutí sám. Návštěva odborníka, výživového poradce, který člověka provede celou cestou změny stravovacích návyků a nového životního stylu, může být jedině ku prospěchu. „Odborník bude vždy stát po vašem boku a dá vám cenné rady, které nikde nevyčtete. Podle špičkové diagnostiky určí vhodný redukční stravovací plán a pomůže s výběrem pohybových aktivit. Berte svého poradce jako kouče, který vás provede obtížnými situacemi a pomůže vám do bodu, kdy si budete jisti, že to zvládnete sami,“ uzavírá Hana Borkovcová.

Zdroj: Hana Borkovcová / The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan

Autor článku: Lenka Šmídová