Výživa, 1. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Stále více lidí propadá vegetariánství nebo veganství. Ale pro spoustu z nás jsou tyto životní styly nepředstavitelné. Jaký je vlastně život bez masa? Proč to nevyzkoušet! Dejte si na zkoušku měsíc na rostlinné stravě. Odlehčíte svému tělu a částečně i životnímu prostředí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Veganství v pravém slova smyslu není pouze o jídle. Souvisí s etickou a filozofickou stránkou, vlivem na životní prostředí i oblastí zdravého životního stylu. Pokud se rozhodnete pro veganství, není to otázka měsíce, ale celoživotní rozhodnutí. V tomto článku se však zaměříme na to, čím může být rostlinná strava pro tělo prospěšná v krátkém časovém úseku.

Veganství je životní styl

Co se týká dlouhodobého hlediska, je nutné si jídelníček poskládat podle toho, co vyhovuje vaší konstituci. Podle ajurvédy je rostlinná strava vhodná pro lidi typu pitta či kapha. Naopak pro typ vata není rostlinná strava úplně ideální. Dokonce i čerstvé ovoce a zelenina by měly tvořit pouze malou  část v jejich jídelníčku a obecně je z hlediska ajurvédy lepší zeleninu vařit,“ upozorňuje instruktorka pražských Domů jógy Věra Vojtěchová.

Zajímavost: Podle ajurvédy se každý z nás rodí s unikátní konstitucí, která je daná kombinací dosh, které se říká prakriti. V ajurvédě jsou celkem tři doshy – vata, pitta a kapha. Doshy můžeme charakterizovat jako dynamické síly s vlastními charakteristikami. Prakriti každého člověka znázorňuje jedinečnou rovnováhu mezi třemi doshami potřebnou k udržení pevného zdraví. Každý z nás v sobě má kombinaci několika ajurvédských typů.

Veganství z pohledu zdraví

Vlivem rostlinné stravy na naše zdraví se zabývalo hned několik desítek studií. Obvykle se v nich porovnávají vegani s běžnou všežravou populací, přičemž v jedné z těchto studií vědci došli k závěru, že vegani mají v průměru nižší hodnotu BMI, menší obvod pasu či nižší krevní tlak. Podle Věry Vojtěchové je ovšem důvodem lepšího zdraví u veganů to, že většina z nich se stravuje obecně lépe než průměrná všežravá populace.

„Při přechodu na veganství se člověk začne mnohem více zajímat o to, co jí, a vzhledem k tomu, že je nutné vyřadit celou řadu živočišných produktů, člověk začne jíst například více ovoce a zeleniny. A jak víme, ovoce a zelenina dodávají našemu tělu dostatek vitamínů a minerálů, jsou plné vlákniny, antioxidantů a mnoha dalších složek,“ říká Vojtěchová.

Zajímavost: Věděli jste, že lidí inklinující k rostlinné stravě obvykle více dbají na zdravý životní styl? Snaží se více sportovat, nekouří nebo kouří méně, dávají přednost kvalitnějším potravinám, velmi často v bio kvalitě, a konzumují i méně alkoholu?

Proti chronickým onemocněním

Je všeobecně známo, že strava je jedním z klíčových faktorů ovlivňujících rozvoj řady chronických onemocnění. Většinu chronických zdravotních potíží přitom doprovázejí zánětlivé procesy v organismu. V tomto případě je pak vhodné – po konzultaci s lékařem – přejít na protizánětlivou stravu. V praxi to znamená omezit jednoduché cukry, trans mastné kyseliny, tepelně upravované potraviny a polotovary. Základem jídelníčku by naopak měly být čerstvé kvalitní potraviny s dostatečným podílem zeleniny a ovoce a převahou rostlinných zdrojů potravin.

„Je zajímavé, že kdybychom pěstovali rostliny a zalévali je různými jedy, alkoholem a tukem, rostliny by zašly a pravděpodobně bychom se tomu vůbec nedivili. Bylo by to přece logické. Proč nám tedy to samé nepřipadá logické ve vlastním stravování?“ ptá se instruktorka jógy a specialistka na stravování podle ajurvédy a dodává, že jako ochranu a prevenci organismu před mnoha onemocněními je vhodné konzumovat oříšky a semínka, které jsou zdrojem rostlinných sterolů, mononenasycených i polynenasycených mastných kyselin. „Luštěniny a celozrnné potraviny pro změnu obsahují široké spektrum vitamínů, minerálních látek a vlákniny,“ tvrdí Vojtěchová.

Rostlinnou stravou proti obezitě

Dalším benefitem veganství, který můžete pozorovat již během 1–3 měsíců na rostlinné stravě je schopnost zhubnout. Vegani mají oproti většinové běžně se stravující populaci obecně nižší tělesnou hmotnost. Důvodem je to, že rostlinné potraviny mají převážně nízkou energetickou hodnotou a jejich konzumace tak může být považována jako vhodný prostředek pro kontrolu optimální tělesné hmotnosti.

„Nadváha, nebo dokonce obezita se u veganů vyskytuje zřídka, přičemž důvodem je mimo jiné i to, co už bylo jednou zmíněno. Vegani více dbají o své zdraví, sportují,“ říká Vojtěchová. I přesto však můžeme o rostlinné stravě říct, že je jako prevence obezity a přispívá k celkovému dobrému zdravotnímu stavu. Samozřejmě za předpokladu, že se stravujete vyváženě.

Proti cukrovce 2. typu

Diabetes 2. typu patří mezi chronická onemocnění, na které má rostlinné stravování pozitivní vliv, a to z důvodu nízkého obsahu tuku s vysokým obsahem vlákniny. To ovlivňuje celkový energetický příjem a tím i tělesnou hmotnost, což napomáhá k udržení správné hladiny glykemie. Potvrdilo to několik vědeckých studií.

Zajímavost: Věděli jste, že rostlinná strava je nápomocna i v případě kardiovaskulárních onemocnění? Vyšší konzumace ovoce a zeleniny je spojována s nižšími hladinami cholesterolu, což pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární zdraví.

Rostlinná strava dokáže zvýšit výkon

V neposlední řadě mají kvalitní rostlinné zdroje potravin pozitivní vliv na fyzický i mentální výkon. Potraviny jako brambory, celozrnná rýže, bulgur, ovesné vločky, quinoa a mnohé další obsahují komplexní sacharidy, které se dobře spalují a dodávají dlouhodobou energii. Živiny pro lepší sportovní výkony jsou i v ovoci  zelenině. Co se týká bílkovin, skvělým zdrojem je tempeh, seitan nebo třeba luštěniny. Bílkoviny jsou ale i v zelenině, jako jsou špenát, brokolice či chřest.

„Všechny tyto potraviny jsou pro tělo prospěšné, ať už je budete jíst samostatně nebo v kombinaci s živočišnými produkty. Je důležité nepodceňovat vyvážený jídelníček, dostatek nezbytných živin a zaměřit se i na to, co zrovna vašemu tělu prospívá. Pokud se chcete cítit lehčeji, zkuste jíst méně porcí během dne. Nemáte-li hlad, nevkládejte mezi hlavní jídla svačinky ani se nesnažte oklamat tělo pitím kávy. Pokuste se přijít na to, co vašemu tělu skutečně prospívá, a toho se držte,“ radí na závěr instruktorka jógy Věra Vojtěchová.

Zajímavost: S mírnou nadsázkou se dá říct, že jsme to, co jíme. Energie, kterou společně s jídlem přijímáme z potravin, nás podle ajurvédy zásadně ovlivňuje. Měli bychom se nad tím zamyslet pokaždé, když se rozhodujeme, co budeme dnes jíst.

Co čekat po měsíci na rostlinné stravě?

Tělo potřebuje k tomu, aby se adaptovalo na nové podmínky a ukázalo, jak se cítí, minimálně měsíc. Platí to nejen pro stravování, ale i různé rehabilitace či odvykací kúry. Co přesně tedy můžete očekávat po 30 dnech výhradně na rostlinné stravě?

  • Naučíte se jíst zdravěji a kvalitněji.
  • Rozšíříte svůj jídelníček o nové potraviny.
  • Budete mít kontrolu nad tím, co opravdu jíte.
  • Při správně nastaveném jídelníčku můžete zhubnout.
  • Budete se cítit lehčeji a získáte více energie.
  • Můžete zvýšit svůj fyzický výkon (např. běh).
  • Ušetříte celou naši planetu.
  • Budete se cítit lépe.

Zdroj: TZ Domy jógy

Autor článku: Andrea Veselá