Zdraví, 2. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Jarní prázdniny už klepou na dveře a mnoho rodin s dětmi je bude trávit na horách. I když to vypadá, že sněhové podmínky se o něco zlepšily, počasí je poměrně nevyzpytatelné a tak při balení věcí to nebude jednoduché rozhodování, co dát do batohu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pokud se chystáte na lyže nebo snowboard, určitě byste neměli zapomenout na ochranné pomůcky, jako je helma nebo chránič páteře a pro všechny případy přibalit do batohu i cestovní lékárničku pro první pomoc. Ta se může hodit nejen při dalších sportovních aktivitách nebo horské turistice. Pobyt na horách může představovat řadu rizik, kterým je potřeba nejen předcházet, ale být na ně i připravený.

První pomoc ve spreji

Že na sněhu nebo zledovatělém povrchu může snadno dojít k pádu, asi nikoho nepřekvapí. Pokud následkem pádu vzniknou drobné krvácející rány, odřeniny nebo škrábance, je důležité ránu vydesinfikovat a zakrýt.  Na rychlou první pomoc můžete použít Akutol Stop sprej, který zastavuje krvácení z drobných povrchových poranění, urychluje dobu hojení a výrazně rychleji zastaví krev vytékající z rány. Bylinné složky, jako je heřmánek, rakytník nebo měsíček absorbují krev a za vzniku ochranné hydrogelové vrstvy ránu zklidní a hydratují.

 „Místo náplasti je lepší použít plastický obvaz ve spreji, jako je Akutol. Výhodou je, že  do 3 minut zaschne, vytvoří prodyšný film, který však nepropouští bakterie ani jiné nečistoty. Navíc je tento plastický obvaz voděoodolný a na kůži vydrží několik dnů, během kterých se bude pohybem a nošením postupně sama stírat,“ doporučuje Eliška Tazlarová ze společnosti Aveflor.

Nebezpečí nejen venku

Při pobytu na horách nedochází ke zranění pouze při venkovních aktivitách. K zimě patří horké nápoje, polévky, posezení u krbu nebo rozpálených kamen a zejména u dětí se velmi často stane, že dojde k opaření nebo popálení. Ať už chystáte čaj v rychlovarné konvici nebo polévku v hrnci
na kamnech, vždy zkontrolujte, zda nejsou v dosahu dítěte.

Právě popáleniny od horké vody, čaje nebo polévky jsou pro malé děti velmi nebezpečné. A v případě, kdy nejste ve svém domácím prostředí, se toto zranění může přihodit poměrně snadno. Pro všechny případy si s sebou na cesty přibalte Akutol Sprej na popáleniny. Obsahuje kyselinu hyaluronovou, extrakt z měsíčku a aloe.

Se sprejem na popáleniny velmi jednoduše a rychle ošetříte drobná popálení 1. a 2. stupně, která jsou bolestivá, ale nevyžadují lékařský zásah. Rychle uleví od nepříjemné bolesti. Vytvoří na poranění ochranný elastický film, který urychluje proces regenerace. Ochladí a zklidní popálené místo, zkrátí dobu hojení a minimalizuje vznik jizev.

Autor článku: (red)