Zdraví, 8. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Rodina i kolegové vás mají plné zuby, protože na ně neustále větráte, zatímco oni se v bytě či kanceláři kvůli otevřeným oknům choulí pomalu v zimních bundách? Pak možná není „chyba“ na jejich, ale na vaší straně… Důvodů, proč je vám neustále horko, i když objektivně není proč, může být hned několik.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Které patří k těm nejčastějším?

Štítná žláza utržená ze řetězu

Velmi častou příčinou, proč je vám pořád horko, může být nesprávně fungující štítná žláza. Právě ta se mimo jiné podílí i na regulaci tělesné teploty. A tak pokud nedělá svou práci tak, jak má, může se stát, že vás provázejí časté návaly horka nebo neustálý pocit tepla. Potvrdit nebo vyvrátit podezření na problémy se štítnou žlázou ale může jen lékař. Není proto od věci vyhledat jeho pomoc – pokud se viník odhalí při krevních testech, odborník vám předepíše potřebnou léčbu.

Nikdy nekončící stres

Stres nebo úzkost mohou být další příčinou, proč je vám neustále horko. Mohou za to nejen hormony, jež se při stresu vyplavují (především kortizol), ale také zvýšená aktivita hypothalamu, jenž do regulace tělesné teploty také mluví a který je chronickým stresem negativně ovlivněný. Jaké je řešení? Možná to zní banálně, ale je na čase, abyste se naučili lépe odpočívat, pravidelně relaxovali a dělali vše pro to, aby z vašeho života stres vymizel co možná nejvíc. Jistě, zcela se ho nezbavíte nikdy, ale určitě pomůže, když se naučíte zvládat jeho ničivé dopady na své tělo.

Ach, ty ženské obtíže

S tím, zda máme pocity horka nebo zimy, dokáží pořádně zatočit i hormony spojené s menstruačním cyklem, těhotenstvím nebo menopauzou. Návaly nejsou ničím neobvyklým, když menstruujete nebo procházíte premenstruačním syndromem, když čekáte dítě, nebo naopak váš „reprodukční život“ končí a vy míříte ke klimakteriu. Pokud jsou pocity horka nezvladatelné a zasahují vám do života víc, než je záhodno, promluvte si se svým lékařem, který navrhne vhodnou léčbu (minimálně v případě PMS nebo menopauzy). V lehčích případech je možné sáhnout po specializovaných doplňcích stravy nebo bylinkách.

Jeden šálek za druhým

Sáhnout po šálku kávy, když potřebujete pořádnou vzpruhu, je oblíbeným zvykem většiny z nás. Ovšem ruku na srdce – kolik takových šálků denně vypijete? Zvláště pokud kávu kombinujete například s kolovými nápoji nebo černým či zeleným čajem, pak situaci ještě zhoršujete. Tyto nápoje totiž dokáží pořádně ohřát. Doslova. Obsahují totiž kofein (respektive tein, v případě čaje, který je však prakticky stejný), jenž dokáže vyvolat pocit horka během chviličky. A když to s ním přeženete, může se stát, že vám bude vedro permanentně. Náprava je jednoduchá – zelený nebo černý čaj nahradit bylinkovým či ovocným, kávu omezit na doporučené množství denně a limonády vyměnit za vodu, která je pro tělo stejně mnohem zdravější ze spousty důvodů.

Nebezpečí na talíři

Nejen to, co si naléváte do šálku, může ovlivnit, zda je vám neustále vedro. Strava může mít podobný efekt. A týká se to nejen pikantních pokrmů (s chilli, zázvorem, pepřem apod.), ale například i těch, jež vaše tělo hůře tráví. I proto se může stát, že se po nedělním vepřo-knedlo-zelu cítíte, jako byste měli shořet. Řešení je v tomto případě jednoduché – dopřávejte si dobře stravitelná jídla a nepřehánějte to často s pálivým kořením.

Zdroje: MedicalNewsToday.com; HealthLine.com

Autor článku: Petra Chmelová