Zdraví, 1. 1. 2023

Foto: Shutterstock

V těle má člověk více než stovku kloubů, ale dokud nás nezačnou „zlobit“, ani o nich nevíme. Bolest se však může objevit nejen s přibývajícími roky. Klouby se ozývají i kvůli kilům navíc či zvýšené zátěži spojené se sportem anebo fyzicky namáhavou prací. Prozradíme vám, jaké látky je dostanou zpátky do kondice.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Klouby jsou velmi důležitou součástí pohybového aparátu, jelikož tvoří spojení dvou kostí, čímž zajišťují mobilitu. Kloubní hlavice jedné kosti zapadá do kloubní jamky jiné kosti, velmi podstatnou roli hraje také chrupavka, která tlumí nárazy a snižuje tření těchto dvou kostí. A aby byla chrupavka v dobré kondici, potřebuje látku zvanou glukosamin sulfát.

„Glukosamin sulfát je látka, která se běžně vyskytuje v kloubní chrupavce,“ vysvětluje odborník MUDr. Karel Metyš, MBA. „Jedná se o základní stavební substrát, ze kterého si kloubní chrupavka za pomocí enzymatické výbavy vytváří další komplexnější látky pro správnou stavbu chrupavky,“ dodává, jaká je funkce této důležité látky.

Když tělo volá o pomoc

Tělo si umí glukosamin sulfát „vyrábět“ samo, ovšem s přibývajícími roky, kvůli větší zátěži či kloubním onemocněním může začít „volat o pomoc“, protože látky nemá dostatek.

„Pokud nás začnou klouby trápit – objeví se například pocit nestability v kloubu, bolest, klouby se takzvaně ozývají – je dosti pravděpodobné, že naše chrupavka potřebuje právě tento glukosamin, jelikož ho má nedostatek,“ uvádí MUDr. Metyš. V počátečních stadiích se tento nedostatek projevovat nemusí, postupně se však mohou objevovat nepříjemné symptomy.

„Pokud se začne něco dít, většinou pacienta trápí bolesti kloubů, například s návazností na počasí, klouby musí rozhýbávat po delším sezení, klouby se ozvou po vzpřímení, kdy se kolena narovnají. V dalších stadiích nastává bolest, která může být při pohybu, později i bolest klidová a noční,“ popisuje lékař, jakým způsobem mohou potíže gradovat.

Jak ho doplnit

Pokud tělo není schopno vyprodukovat dostatek glukosamin sulfátu, lze látku doplnit prostřednictvím doplňků stravy, jako je například GS Condro Diamant. „Mnohaleté klinické studie prokázaly, že optimální denní dávka je 1500 mg glukosamin sulfátu. Je však potřeba zdůraznit, že pacient pocítí zlepšení až po minimálně několikatýdenním užívání, ve kterém by měl pokračovat nejméně 2 měsíce. Pak může užívání přerušit na 1–2 měsíce, a poté zase pokračovat,“ radí MUDr. Metyš, jak glukosamin sulfát užívat, aby přinesl kýžené výsledky.

Síla koňského kaštanu

Mezi další účinné látky, pomáhající při bolavých kloubech, patří aescin. „Je to přírodní látka, která pochází ze semen koňského kaštanu,“ vysvětluje MUDr. Metyš.

Kaštan koňský neboli Aesculus hippocastanum je užitečným spojencem v boji proti zdravotním neduhům. Zprvu se používal při léčbě koňského kašle – odtud také pochází jeho název. Ukázalo se však, že má příznivý vliv i na lidské zdraví, zejména na cévy. Pomáhá například při léčbě hemoroidů, křečových žil, zlepšuje prokrvení orgánů, ale zároveň také působí proti otokům, proto se využívá i po operacích či po úrazech.

„Má protizánětlivý účinek, a také vazoprotektivní. Dokáže zamezit prostupu tekutiny mimo cévy, a tím působí proti otokům. Ve výsledku zlepšuje prokrvení, mikrocirkulaci tkání, které bezprostředně souvisí s funkcí kloubu – šlach a vazů,“ doplňuje MUDr. Metyš.

Jak podpořit kolagen

V doplňcích stravy, zaměřených na zdraví kloubů, se objevuje také vitamín C, označovaný někdy jako kyselina askorbová. Je totiž důležitý nejen pro naši imunitu, ale i pro pohybový aparát, jelikož podporuje v těle tvorbu vlastního kolagenu.

„Díky vitamínu C se mění prokolagen na kolagen, tedy finální podobu kolagenu, který je základní bílkovinou právě pojivových tkání,“ popisuje doktor Metyš mechanismus, jak vitamín C působí na zdraví kloubů.

MUDr. Karel Metyš, MBA, je lékař a odborný poradce Green-Swan Pharmaceuticals

Autor článku: Andrea Veselá