Zdraví, 8. 3. 2024

Foto: Shutterstock

Jednou z častých příčin bolesti zubů bývá i citlivost. Nepříjemná a intenzivní bolest často vzniká při pití studeného, horkého či konzumování kyselého. Citlivost zubů může mít na svědomí několik různých příčin. Nepříjemnou citlivost zubů trápí až 40 % populace.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pokud se bavíme o citlivých zubech, máme nejčastěji na mysli citlivost vzniklou obnažením kořenového dentinu v oblasti zubního krčku (přechod mezi korunkou a kořenem).

„Nejedná se pouze o úbytek skloviny, jak si mnozí myslí, ale spíše o ztrátu tkání které zub kryjí a chrání. Zubní krček je místem kde končí vrstva skloviny kryjící korunku a začíná tenká vrstva takzvaného cementu, která kryje kořen zubu. Toto místo je tedy anatomicky náchylné k poškození. Pokud přidáme „vhodné“ doplňující faktory, citlivost zubů je na světě,“ říká MDDr. Ondřej Šrámek.

K zubní citlivosti nebo také hypersenzitivitě přispívá více okolností.

Nejčastější příčiny

Mezi nejčastější příčiny ztráty zubní skloviny patří nevhodná ústní hygiena za pomocí příliš tvrdého kartáčku. Ten může v místě krčku napáchat velké škody. Dále to mohou být  skusové poměry v ústech, pokud jsou některé zuby přetěžované (například vlivem ztráty některých zubů), dochází často ke vzniku takzvaných klínových defektů, což je zjednodušeně odštípnutí tvrdých zubní tkání v místě krčku.

Ideální je používat měkký zubní kartáček, kterým si neponičíte sklovinu. Navíc jsou jemné i na odhalené krčky. Jedinou jejich nevýhodou je, že si zuby budete muset čistit delší dobu. Před a po čištění zubů také nekonzumujte kyselé citrusové ovoce. Tento druh ovoce obsahuje kyseliny, které  leptají  povrch zubní skloviny.

„Opomíjeným faktorem je dnes také hodně podceňovaný stres a s ním spojené tzv. parafunkce, neboli zlozvyky jako je skřípání a zatínání zubů. To může být vědomé i nevědomé,“ dodává MDDr. Ondřej Šrámek.

Pozor na bělení

Citlivé zuby a okolní dásně bývají často citlivé i po bělení zubů. Především pokud se použijí koncentrovaná bělidla. Tato citlivost bývá sice dočasná ale velmi intenzivní, a mimo jiné i proto se nedoporučuje bělit bez doporučení lékaře. Uvažujete-li o domácím bělení, tak si vždy raději poraďte se svým stomatologem, jestli vámi vybraný přípravek je pro vás vhodný.

Může trápit i děti?

Dětský chrup trápí častý vznik zubních kazů, ale naopak děti netrápí bolest z citlivosti zubů. Faktory způsobující citlivost musí působit dlouhodobě, než se ukážou. Na mléčných zubech se proto nestihnou ještě projevit. A na těch stálých (druhé zuby) to potom trvá několik let.

Prevence i léčba existují

„Pokud už vznikla bolestivá citlivost, tak samotná dentální hygiena nepomůže. Existují ale některé prostředky na zmírnění citlivých zubů. Především to jsou pasty proti citlivosti, a následně pak speciální prostředky, které však může aplikovat pouze stomatolog. Důležitá je prevence  pokud zatím pacient senzitivitou netrpí, tak mu může zubní hygienistka například upravit čisticí techniku, vybrat vhodný kartáček a poradit, jak se k zubům chovat,“ dodává MDDr. Ondřej Šrámek.

Zdroj: TZ Dentální klinika Hradčanská

Štítky: zuby

Autor článku: Andrea Veselá