Z přírody, 30. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Kalonji, známý také jako černý kmín s vědeckým názvem Nigella sativa, patří do rodiny kvetoucích rostlin a využívá se jako chutné koření. Jedná se o rostlinku, která se v České republice pěstuje jako okrasná letnička, jež vzácně zplaňuje. Jak působí na zdraví?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

U nás se jí říká černucha setá. Kde kdo o téhle rychle rostoucí bylince ví, že patří k oblíbeným objektům vědců, kteří jsou díky jejím účinkům doslova v úžasu. Je tohle nadšení přehnané? Vůbec ne. Černý kmín má tyhle báječné schopnosti!

Snížená hladina cholesterolu

Cholesterol je vlastně tuková látka, jejíž hromadění a nadbytek v krvi zvyšuje riziko srdečních chorob. Ukázalo se, že černý kmín cholesterol snižuje. Užívejte drcená semena v množství na špičku kulatého nože, a to třikrát denně. Připravit si však můžete i čaj z jedné čajové lžičky semen. Ta podrťte v hmoždíři a zalijte 150 mililitry vroucí vody. Nechte 10 minut luhovat a denně vypijte maximálně dva šálky.

Prevence proti chronickým stavům

Jelikož černucha obsahuje antioxidanty, což jsou látky neutralizující škodlivé volné látky, zabraňuje oxidačnímu poškození buněk. Právě antioxidanty chrání před několika typy chronických stavů, včetně rakoviny, cukrovky, srdečních chorob a obezity.

Prostředek proti bakteriím

Bakterie způsobující onemocnění jsou zodpovědné za dlouhý seznam nebezpečných infekcí. Jelikož černý kmín působí antibakteriálně, poradí si se stafylokokovou kožní infekcí i dalšími potížemi z řad bakteriálních infekcí. Sluší se také uvést, že konkrétně ze semen se lisováním zastudena vyrábí cenný olej, jenž se používá jako přírodní antibiotikum. Není však vhodný pro těhotné ženy, nicméně oceňuje ho hlavně pokožka se sklonem k alergickým reakcím.

Ochránce jater

Játra jsou neuvěřitelně důležitým orgánem. Odstraňují toxiny, metabolizují medikamenty, zpracovávají živiny a produkují proteiny a chemikálie, které jsou pro lidské zdraví zásadní. Černucha játra chrání před poškozením, redukuje zánět a oxidační stres.

Regulátor cukru v krvi

Vysoká hladina cukru v krvi může způsobit únavu, obtížnou koncentraci, úbytek hmotnosti i vysokou žízeň. Z dlouhodobého hlediska poškozuje nervy a zpomaluje hojení ran. I z těchto důvodů je důležité hladinu cukru v krvi udržovat v normálu – díky černému kmínu.

Osobní strážce proti žaludečním vředům

Některé výzkumy poukazují na to, že černý kmín zabraňuje tvorbě žaludečních vředů a chrání žaludeční sliznici proti účinkům alkoholu. Tak i vy jezte tahle zázračná semínka. Smíchejte je s vodou nebo medem, seznamte s nimi ovesné vločky, koktejly nebo jogurt. Olej nařeďte a lokálně aplikujte na vlasy a pokožku hlavy.

Zdroje: 9 Impressive Health Benefits of Kalonji (Nigella Seeds); 10 Powerful Benefits Of Nigella Seeds Backed By Science

Autor článku: Ivana Koutná