Proč zrovna vločky
Z nutričního hlediska obsahují ovesné vločky v porovnání s ostatními obilovinami o něco více bílkovin a tuků. Navíc jsou přirozeně celozrnnou potravinou a mají vysoký obsah vlákniny. Za zmínku stojí i obsah vitamínu B1 a kyseliny listové, dále obsah draslíku, hořčíku a fosforu.
„Benefitem konzumace ovesných vloček je jejich pomalé vstřebávání, nízký glykemický index a množství komplexních sacharidů, díky čemuž vás jídlo z vloček zasytí na dlouhou dobu. To oceníte například při snaze zhubnout,“ říká Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. Není to ale pouze hubnutí, s čím mohou být vločky nápomocné. Dáte-li si vločky na snídani, budete mít dostatek energie pro nový den. Stejně tak můžete vločky jíst na svačinku či jako jídlo po tréninku.
I pro sportovce
Ovesné vločky jsou skvělou volbou pro sportovce. Hodí se jako jídlo po tréninku, kdy dodají tělu potřebné živiny a pomohou s regeneračními procesy.
„Ovesné vločky ve formě kaše lze použít jako zdroj k nastartování regenerace po sportu. Vhodné je k nim přidat i čerstvé ovoce, které je plné přírodních antioxidantů. K navýšení bílkovin můžete do ovesné kaše přidat vyšlehaný vaječný bílek, který způsobí, že kaše bude krásně nadýchaná,“ radí Michaela Ryglová.
Šťavnatá ovesná kaše
Základním, nejjednodušším a nejrychlejším receptem je ovesná kaše. Tu si můžete připravit z přírodních ovesných vloček nebo můžete zvolit předpřipravenou kaši v sáčku.
Ingredience:
- 50 g ovesných vloček nebo 1 sáček ovesné Dobré kaše
- 150 ml horké vody či mléka
- čerstvé ovoce
- oříšky nebo oříškové máslo
- skořice na posypání
Postup: Vločky nasypeme do hrnce a zalijeme vodou nebo mlékem. Vaříme na mírném plameni cca tři minuty. Poté kaši dáme do misky a libovolně ozdobíme ovocem, oblíbenými oříšky nebo můžete zvolit lžičku oříškového másla, například kešu.
Pizza z vloček na snídani i oběd
Sladká snídaňová pizza nejen, že skvěle chutná, ale je potěším i pro oko. „Pizzu z ovesných vloček si můžete udělat ve sladké i slané variantě. Slanou variantu doporučuji v rámci obědového menu,“ radí odborná garantka výživy.
Ingredience:
- 60–70 g ovesných vloček
- 1 středně velké vejce
- voda
- na ozdobení lze použít domácí marmeládu, čerstvé ovoce; v případě slané varianty můžete pizzu potřít rajčatovým protlakem, přidat kvalitní šunku, sýr a rukolu
Postup: Smíchejte ovesné vločky a vejce. Vodu přidávejte po lžících, dokud nevznikne hutné těsto. Vyložte plech pečícím papírem a z těsta na něm vytvarujte placku vysokou zhruba 0,5 cm. Pečte přibližně 30 minut. Po vychladnutí ozdobte dle chuti marmeládou a čerstvým ovocem, nebo použijte ingredience na slanou variantu.
Ovesný chia pudink s banánem
Pokud se vám ráno nechce zdržovat s přípravou snídaně, připravte si chutný snídaňový pokrm den předem. Můžete si jej vzít i s sebou na svačinku.
Ingredience:
- 50–60 g ovesných vloček
- 5 g chia semínek
- 50 g bílého jogurtu
- ½ banánu
- 10 g arašídového másla
Postup: Smíchejte vločky, chia semínka a jogurt. Připravte si sklenici, do které budete postupně vrstvit vzniklé těsto, na kolečka nakrájený banán a arašídové máslo. Budete-li si brát pudink s sebou, nezapomeňte zvolit uzavíratelnou sklenici. Dejte přes noc do lednice. Ráno si můžete pochutnat na skvělé snídani nebo na svačince kdykoliv během dne.
Pečená dobrota à la buchta z vloček
Pečená buchta z ovesných vloček se hodí na snídani i jako dezert pro návštěvu. „Navíc se tato zdravější varianta buchty hodí i při snaze o zhubnutí,“ tvrdí Michaela Ryglová.
Ingredience:
- 180–200 g ovesných vloček
- 2 hrnky vody
- 1 středně velké vejce
- 10 g chia semínek
- 100 g mražených borůvek
- 1 větší banán
- 2 lžičky skořice
- 1–2 lžičky kakaa (nemusí být)
Postup: Předehřejte si troubu na 180 °C. Ovesné vločky nejprve zalijte vařící vodou a nechejte 15 minut odstát. Z banánu odkrojte cca 10 koleček a zbytek rozmačkejte. Rozmačkaný banán, vejce, chia semínka, skořici a kakao přidejte k ovesným vločkám a vytvořte těsto. Nakonec přimíchejte borůvky (můžete zvolit i jiné ovoce – maliny, ostružiny, jahody). Hotové těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem, ozdobte zbylým banánem a pečte přibližně 30–35 minut. Nakrájejte na 8–9 kousků. Při servírování můžete buchtu ozdobit jogurtem, čerstvým ovocem nebo potřít oříškovým máslem.