Výživa, 16. 10. 2020

Foto: Shutterstock

Ovesné vločky jsou oblíbenou potravinou se skvělými výživovými hodnotami. Kromě toho jsou i průmyslově minimálně zpracované a můžete si je připravit na mnoho způsobů. Díky tomu vás ovesné vločky jen tak neomrzí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Proč zrovna vločky

Z nutričního hlediska obsahují ovesné vločky v porovnání s ostatními obilovinami o něco více bílkovin a tuků. Navíc jsou přirozeně celozrnnou potravinou a mají vysoký obsah vlákniny. Za zmínku stojí i obsah vitamínu B1 a kyseliny listové, dále obsah draslíku, hořčíku a fosforu.

„Benefitem konzumace ovesných vloček je jejich pomalé vstřebávání, nízký glykemický index a množství komplexních sacharidů, díky čemuž vás jídlo z vloček zasytí na dlouhou dobu. To oceníte například při snaze zhubnout,“ říká Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. Není to ale pouze hubnutí, s čím mohou být vločky nápomocné. Dáte-li si vločky na snídani, budete mít dostatek energie pro nový den. Stejně tak můžete vločky jíst na svačinku či jako jídlo po tréninku.

I pro sportovce

Ovesné vločky jsou skvělou volbou pro sportovce. Hodí se jako jídlo po tréninku, kdy dodají tělu potřebné živiny a pomohou s regeneračními procesy.

„Ovesné vločky ve formě kaše lze použít jako zdroj k nastartování regenerace po sportu. Vhodné je k nim přidat i čerstvé ovoce, které je plné přírodních antioxidantů. K navýšení bílkovin můžete do ovesné kaše přidat vyšlehaný vaječný bílek, který způsobí, že kaše bude krásně nadýchaná,“ radí Michaela Ryglová.

Šťavnatá ovesná kaše

Základním, nejjednodušším a nejrychlejším receptem je ovesná kaše. Tu si můžete připravit z přírodních ovesných vloček nebo můžete zvolit předpřipravenou kaši v sáčku.

Ingredience:

  • 50 g ovesných vloček nebo 1 sáček ovesné Dobré kaše
  • 150 ml horké vody či mléka
  • čerstvé ovoce
  • oříšky nebo oříškové máslo
  • skořice na posypání

Postup: Vločky nasypeme do hrnce a zalijeme vodou nebo mlékem. Vaříme na mírném plameni cca tři minuty. Poté kaši dáme do misky a  libovolně ozdobíme ovocem, oblíbenými oříšky nebo můžete zvolit lžičku oříškového másla, například kešu.

Pizza z vloček na snídani i oběd

Sladká snídaňová pizza nejen, že skvěle chutná, ale je potěším i pro oko. „Pizzu z ovesných vloček si můžete udělat ve sladké i slané variantě. Slanou variantu doporučuji v rámci obědového menu,“ radí odborná garantka výživy.

Ingredience:

  • 60–70 g ovesných vloček
  • 1 středně velké vejce
  • voda
  • na ozdobení lze použít domácí marmeládu, čerstvé ovoce; v případě slané varianty můžete pizzu potřít rajčatovým protlakem, přidat kvalitní šunku, sýr a rukolu

Postup: Smíchejte ovesné vločky a vejce. Vodu přidávejte po lžících, dokud nevznikne hutné těsto. Vyložte plech pečícím papírem a z těsta na něm vytvarujte placku vysokou zhruba 0,5 cm. Pečte přibližně 30 minut. Po vychladnutí ozdobte dle chuti marmeládou a čerstvým ovocem, nebo použijte ingredience na slanou variantu.

Ovesný chia pudink s banánem

Pokud se vám ráno nechce zdržovat s přípravou snídaně, připravte si chutný snídaňový pokrm den předem. Můžete si jej vzít i s sebou na svačinku.

Ingredience:

  • 50–60 g ovesných vloček
  • 5 g chia semínek
  • 50 g bílého jogurtu
  • ½ banánu
  • 10 g arašídového másla

Postup: Smíchejte vločky, chia semínka a jogurt. Připravte si sklenici, do které budete postupně vrstvit vzniklé těsto, na kolečka nakrájený banán a arašídové máslo. Budete-li si brát pudink s sebou, nezapomeňte zvolit uzavíratelnou sklenici. Dejte přes noc do lednice. Ráno si můžete pochutnat na skvělé snídani nebo na svačince kdykoliv během dne.

Pečená dobrota à la buchta z vloček

Pečená buchta z ovesných vloček se hodí na snídani i jako dezert pro návštěvu. „Navíc se tato zdravější varianta buchty hodí i při snaze o zhubnutí,“ tvrdí Michaela Ryglová.

Ingredience:

  • 180–200 g ovesných vloček
  • 2 hrnky vody
  • 1 středně velké vejce
  • 10 g chia semínek
  • 100 g mražených borůvek
  • 1 větší banán
  • 2 lžičky skořice
  • 1–2 lžičky kakaa (nemusí být)

Postup: Předehřejte si troubu na 180 °C.  Ovesné vločky nejprve zalijte vařící vodou a nechejte 15 minut odstát.  Z banánu odkrojte cca 10 koleček a zbytek rozmačkejte.   Rozmačkaný banán, vejce, chia semínka, skořici a kakao přidejte k ovesným vločkám a vytvořte těsto. Nakonec přimíchejte borůvky (můžete zvolit i jiné ovoce – maliny, ostružiny, jahody). Hotové těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem, ozdobte zbylým banánem a pečte přibližně 30–35 minut. Nakrájejte na 8–9 kousků. Při servírování můžete buchtu ozdobit jogurtem, čerstvým ovocem nebo potřít oříškovým máslem.

Autor článku: Lenka Šmídová