Výživa, 1. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Zima klepe na dveře a venku začíná být pořádně chladno. Mnoho z nás v tomto období sahá nejen po dece a teplých bačkorách, ale i po šálku teplého čaje. U čaje však nejde jen o zahřátí a lahodnou chuť. Je prospěšný také pro naše zdraví a celkovou fyzickou i duševní pohodu, říká odbornice na výživu Susan Bowerman.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Věděli jste, že čaj je po vodě druhým nejpopulárnějším nápojem na světě? Jeho konzumace má bohatou historii a pro mnohé lidi je nedílnou součástí jejich každodenních životů. Vyrábí se z lístků keře Camellia sinensis a mezi jeho tři hlavní druhy patří černý, zelený a oolong.

Není čaj jako čaj

Černý čaj je nejrozšířenější a nejčastěji konzumovanou komerční odrůdou zejména v západních zemích. Po sklizni se lístky ošetřují při konstantní teplotě a vlhkosti. Během tohoto procesu se přírodní sloučeniny v čaji oxidují, což způsobuje ztmavnutí lístků.

Zelený čaj se získává tak, že se zabrání přirozenému procesu oxidace. Hned po sklizni jsou lístky vystaveny teplu prostřednictvím páry nebo suchého tepla, čímž se zpomalují enzymatické procesy. Tímto způsobem si lístky zachovávají charakteristickou zelenou barvu.

Čaj Oolong je mezistupněm mezi zeleným a černým čajem, protože podléhá oxidaci jen částečně. Jeho barva je mírně do červena a žluta. Komerčně se tento čaj může označovat jako červený čaj. Nezaměňujte ho ale s čajem rooibos, který se získává z listů rostliny Aspalathus linearus.

Proč si dopřát čaj každý den

V závislosti na druhu a směsi má pití čaje mnoho výhod pro naše zdraví. Susan Bowerman, expertka na výživu, přibližuje několik důvodů, proč je dobré zařadit čaj do svého každodenního pitného režimu:

Kofein v čaji zrychlí metabolismus a dodá energii

Několik nezávislých studií věnujících se konzumaci čaje ukázalo, že čaj může dočasně zrychlit metabolismus – čili proces, při kterém vaše tělo mění na energii to, co sníte a vypijete.

Kofein, který většina čajů obsahuje, navíc obecně stimuluje proces tvorby tepla v těle, a tím pádem i výdej energie. Zelený čaj kromě menšího množství kofeinu obsahuje také polyfenolové sloučeniny, které ve srovnání s šálkem kávy jeho účinek na tvorbu tepla ještě zintenzivňují. V závislosti na způsobu zpracování a době louhování může černý čaj poskytnout až dvakrát více kofeinu než zelený.

Antioxidační účinky

Zelený i černý čaj obsahují flavonoidy. Jedná se o skupinu fytonutrientů, které pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu v těle. Tyto přírodní rostlinné sloučeniny navíc přispívají i ke zdravému fungování mozku a kardiovaskulárního systému.

Pro zdraví srdce a kardiovaskulárního systému

Pokud konzumujete stravu bohatou na ovoce a zeleninu, za blahodárné účinky na zdraví srdce vděčíte mimo jiné flavanolům. Ty jsou kromě čaje obsaženy také v bobulovitém ovoci, jablkách či kakau. Ke správnému fungování kardiovaskulárního systému navíc přispívají i teaflaviny, které najdeme v černém čaji.

Kofein v čaji povzbuzuje a bystří smysly

Kofein je jedním ze zdrojů hořké chuti čaje a jeho konzumace v množství, které se nachází v mnoha čajových a kávových nápojích, posiluje bdělost. Zelený, černý a bílý čaj obsahují také aminokyselinu L-teanin, která zlepšuje poznávací schopnosti a náladu, avšak bez povzbudivých účinků kofeinu.

Čaj je skvělým doplňkem pitného režimu

Lidé se často ptají, zda je pití kofeinových nápojů, jako jsou čaj a káva, jen více neodvodňuje. Ve skutečnosti ale malé množství kofeinu vodu z vašeho těla nevypudí. Přestože by vaším primárním zdrojem tekutin měla být voda, čaj může být vhodným doplňkem pitného režimu. Vzhledem ke své jedinečné chuti vám kromě svých blahodárných účinků může přinést i větší rozmanitost. Především během zimních měsíců tak nebudete mít s šálkem teplého čaje v ruce s dodržováním pitného režimu problém.

Přestože obyčejný čaj neobsahuje cukr ani kalorie, dávejte si pozor na některé čajové nápoje dostupné na trhu, například ledové čaje. Často totiž obsahují velké množství přidaného cukru a dalších látek, a složením tak připomínají spíše limonádu.

Susan Bowerman je expertka na výživu a odborná garantka společnosti Herbalife Nutrition

Další info: The Hidden Health Benefits of Tea; Types of Teas and Their Health Benefits

Autor článku: Ivana Koutná