Testování, 14. 3. 2023

Foto: Redakce

Vlasy. Dokáží nás jednoduše změnit, zdobí nás, dokreslují naši osobnost. A taky nás občas dokáží pořádně rozčílit. To když zrovna nespolupracují a odmítají vypadat jako z reklamy. Také bojujete se suchými, poškozenými a lámavými vlasy? Pak i za vás jsme v redakci otestovaly regenerační řadu na vlasy od francouzské značky Yves Rocher.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co jsme testovaly: regenerační šampon, kondicionér, masku na vlasyposilující sérum proti lámavosti vlasů z řady Regenerace pro suché a poškozené vlasy od Yves Rocher

Kdo testoval: V testerky se tentokrát proměnily Lenka s hlavou plnou kudrn, ale zároveň se suchými vlasy, a Petra, která bojuje s jemnými vlasy, na nichž se podepsalo víc než 20 let nepřetržitého barvení.

Síla přírodních olejů

Nová řada pro regeneraci suchých a poškozených vlasů obsahuje organický olej z jojoby. Ta je známá pro své vyživující vlastnosti. Vděčí za to vysokému obsahu mastných kyselin, které mají podobné složení jako přirozený kožní maz. Díky tomu jojobový olej intenzivně vyživuje suché a lámavé vlasy, kterým dodává pružnost a navrací jim lesk. Navíc vlasy posiluje, takže jsou pak odolnější vůči negativním vlivům prostředí.

Právě škodlivé vlivy prostředí se na stavu našich vlasů výrazně podepisují – a za mnohé můžeme i my sami. Nešetrné přípravky, žehlení vlasů či vysušení na vysokou teplotu, časté barvení a odbarvování, ale i „obyčejné“ chybné kartáčování či rozčesávání vlhkých vlasů jsou častými příčinami, kvůli kterým se naše vlasy příliš nepodobají oné vysněné koruně krásy, po které toužíme.

Já se musím přiznat hned k několika zmíněným prohřeškům. Vlasy si barvím nonstop od šestnácti let, myju je častěji, než je zdrávo, a i když v teorii vím, jak vlasy šetrně rozčesávat, realita je bohužel často jiná. Když k tomu přidám fakt, že mám hodně jemné a lámavé vlasy, je jasné, že bojuju s neustále vysušenými a také krepatými vlasy. Takže na testování jsem byla hodně zvědavá,“ říká Petra.

Lenka má sice vlasy husté, silné a nebarvené, ale už z podstaty jsou její kudrny hodně vysušené. „Pro mě je hrozně těžké najít vlasovou péči, která by vlasy vyživila, ale zároveň příliš nezatížila. Většinou se šamponům a spol. na suché vlasy spíše vyhýbám, protože mi po nich vlasy vždycky hned zplihly a začaly se brzy mastit,“ popisuje druhá z testerek.

Bez sulfátů a veganské

Regenerační řada vlasových přípravků Yves Rocher (a nejen ona) obsahuje více než 94 % složek přírodního původu a je veganská. A co víc, nenajdete v ní silikony či sulfáty, jež se v šamponech jinak běžně vyskytují.

Bezsulfátové složení zaručuje velmi jemné, ale zároveň účinné mytí, které nezatěžuje vlasovou pokožku a nevysušuje vlasy. Pokud jste ovšem dosud používali šampon se sulfáty, může se stát, že si vaše vlasy budou muset prvních pár umytí na nové složení zvykat. To ostatně potvrzuje i jedna z našich testerek.

První týden jsem byla ze šamponu trochu nervózní, protože mi přišlo, že jsou po něm vlasy méně lesklé než obvykle a na dotek nebyly tak hladké. Ale pak jsem si našla, že mám vydržet a přijde zlepšení. A vážně přišlo! Takže to chce jen vydržet,“ říká Lenka a dodává, že počáteční pocit hrubších vlasů po použití šamponu vždy „zneutralizovalo“ použití kondicionéru.

Silná dvojka

A když už jsme zmínili šampon a kondicionér – jak si tato dvojice vedla v našem testování?

Moje vlasy si – na rozdíl od Lenčiných – na nový šampon zvykat moc nemusely, bezsulfátový už jsem používala, jen od jiné značky. Za sebe musím ocenit krásně krémovou konzistenci, která hned nestéká z vlasů. A také fakt, že šamponu i na polodlouhé vlasy stačí použít docela malé množství. Samozřejmě musím zmínit i tu úžasnou vůni, kterou mají vlastně všechny výrobky Yves Rocher,“ popisuje Petra. „Vlasy po použití šamponu nebyly vysušené, což pak v kombinaci s kondicionérem zajistilo, že působily mnohem hladším dojmem. Po měsíci testování jsem měla pocit, že v takovém stavu zůstávají i druhý nebo třetí den po umytí, což se u mých vlasů a jiných značek většinou nestávalo.“

Také Lenka byla s regeneračním šamponem a kondicionérem Yves Rocher spokojená. „Za sebe musím vyzdvihnout fakt, že na rozdíl od jiných vyživujících přípravků vlasy nezatěžovaly, takže jsem si nemusela dělat starosti se ztrátou objemu. Dříve jsem si kvůli tomuhle nežádoucímu efektu kupovala i šampony na mastné vlasy, které sice zajistily, že jsem měla vlasy krásně vzdušné, ale o to víc se vysoušely a lámaly. Byl to dokonalý a pro moje vlasy dost vysilující začarovaný kruh,“ říká. „Za mě v tomto ohledu se šamponem a kondicionérem Yves Rocher rozhodně spokojenost,“ hodnotí s úsměvem.

Dokonalá ochrana

Regenerační maska Yves Rocher proti lámavosti vlasů potěšila především Lenku. „Upřímně řečeno jsem používání masek na vlasy vzdala už před lety. Přišlo mi, že nikdy příliš nesplnily, co slibovaly, vlasy se po nich rychle mastily a já jsem nakonec masku vyhodila nebo někomu darovala. Takže nebudu předstírat, že jsem nebyla k té testované zpočátku skeptická. Ale nakonec se dostavilo příjemné překvapení,“ přiznává Lenka. Jak sama říká, kudrnaté vlasy jsou hodně nevděčné, ale regenerační maska Yves Rocher jim opravdu „sedla“. „Už po prvním použití jsem měla pocit, že si na vlasy musím pořád sahat, jak byly krásně hladké. Maska je nezatížila, nemastily se rychleji než obvykle. Asi to bude první takový přípravek, který začnu používat pravidelně,“ směje se.

S velmi podobným hodnocením se přidala i Petra. „Hlavně konečky, které u suchých a jemných vlasů trpí nejvíc, vypadaly po použití mnohem ‚živěji‘. A ještě bych ráda vyzdvihla jednu praktickou věc – že maska není v kelímku, jako to bývá u masek jiných značek, ale v tubě. Aplikace je tak mnohem snazší a také hygieničtější.“

Posledním testovaným výrobkem bylo posilující sérum proti lámavosti vlasů. „I když se snažím vysoušet si vlasy chladnějším vzduchem, občas v rámci úspory času teplotu zvýším, ačkoli je mi jasné, že z toho moje vlasy radost nemají. Sérum Yves Rocher má vlasy chránit až do teploty 230 stupňů. Zda je to pravda, asi objektivně neposoudím. Co ale musím za sebe pochválit, je fakt, že sérum, které je bezoplachové, nenechává na vlasech nepříjemný film. A rozhodně mi přišlo, že mám po jeho nanesení vyživené konce vlasů,“ říká Petra.

Právě ochranu před vysokými teplotami ocenila Lenka. „Občas si vlasy rovnám, takže u mě posilující sérum mělo kromě výživy vlasů i ochranný úkol. A musím přiznat, že nemám co vytknout. Souhlasím, že vlasy nezatěžuje a neslepuje. Po vyžehlení jsou pak krásně hladké a jemné na dotek,“ popisuje druhá z testerek.

Spokojené (nejen) vlasy

A jak naše redaktorky testování výrobků z regenerační řady Yves Rocher hodnotí?

Určitě pro mě byla řada příjemným překvapením. Už proto, že jsem se navzdory typu svých vlasů regeneračním výrobkům pro suché vlasy spíše vyhýbala. Líbí se mi, že jsou vlasy opravdu vyživené, ale neztrácejí na objemu. I když jsem si na šampon musela chvíli zvykat, určitě se to vyplatilo. A kdybych měla vyzdvihnout jeden z produktů, bude to nejspíš regenerační maska. Už proto, že je to moje první veskrze pozitivní zkušenost s masku na vlasy,“ uzavírá Lenka.

Pozitivně hodnotí i testování i Petra: „Kromě spokojenosti s výsledky, které jsou na vlasech po tom měsíci znát, se mi líbí i celý koncept výrobků Yves Rocher. Že jsou přírodní, veganské, neobsahují zbytečnou chemii a mají recyklovatelné obaly. Tahle kombinace je mi zkrátka hodně sympatická.“

Regenerační řada pro suché a poškozené vlasy od Yves Rocher

Klady:

  • přírodní, rostlinné složení s více než 94 % složek přírodního původu
  • 100% veganská
  • bez sulfátů a silikonů
  • nezatěžuje vlasy
  • navrací vlasům pružnost, posiluje je
  • omezuje lámání vlasů
  • výsledky viditelné po pár týdnech (záleží i na typu vlasů a četnosti používání)
  • jemná přírodní vůně
  • praktické balení (navíc recyklovatelné)
  • výrobky se skvěle doplňují, ale výsledky jsou viditelné i „jen“ při pravidelném používání šamponu s kondicionérem

Zápory:

  • na bezsulfátový šampon si musejí vlasy několik použití zvykat
  • vyšší cena (ale srovnatelná s jinými značkami přírodní kosmetiky)

Celkové hodnocení: 97 %

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Redakce