Trendy, 1. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Vyrábí se z jader plodů stromu marula, má ořechovou a květinovou vůni a je známý jako elixír mládí. Marulový olej miluje nejen pokožka, ale i vlasy a nehty. Z jakých důvodů byste ho doma měli mít i vy? Pracuje stejně dobře jako kosmetičky v salonech...

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Marulový olej pochází z jižní Afriky. Po staletí se používá jako přírodní lék k léčbě široké škály zdravotních stavů, vyniká antioxidačními a zvláčňujícími účinky. Jak konkrétně působí na nehty, pleť a vlasy?

Pomocník v boji proti akné

Marulový olej účinně hydratuje suchou nebo stárnoucí pleť a jeho nesmírnou výhodou je, že se rychle vstřebává. Někteří na něj nedají dopustit při léčbě akné a vyhlazování vrásek, také se o něm hovoří v souvislosti s prevencí strií. Jeho protizánětlivé, antimikrobiální a analgetické vlastnosti slibují zmírnění zánětu a zarudnutí a také úlevu od svědění, které akné často doprovází.

Žehlička pokožky

Uvedený olej brání pokožce ve ztrátě její pružnosti, a to díky svým přirozeným schopnostem. Pleť regeneruje a opravuje. Čím častěji se používá, tím lépe. Proniká hluboko do pokožky a při pravidelné aplikaci i vy zanedlouho pocítíte magii mastných kyselin a polyfenolů. Pleť je hladká, hebká a pevná. Jako když ji necháte vyhladit v kosmetickém salonu.

Ochránce před nepříznivými vlivy přírody

Vítr, nečistoty v ovzduší či přímé slunce. Pobyt venku je sice osvobozující a zdraví prospěšný, nicméně co se týče pleti, škodlivé účinky životního prostředí si vybírají svoji daň. Báječné je, že stačí aplikace marulového oleje – před spaním. Zatímco odpočíváte, olej pracuje na obnově pleti. Rovněž posiluje pokožku zevnitř směsí hydratačních a výživných látek.

Krotitel tmavých skvrn

Zvýšená produkce melaninu způsobuje stav známý jako hyperpigmentace. Skvrny, které se její vinou objevují, mohou být růžové, hnědé i černé. Záleží totiž na tónu pleti a hloubce zabarvení. Jak již bylo zmíněno, marulový olej má prospěšné živiny, které pomáhají udržet pružnost pleti. Jeho aplikace dvakrát denně však také může zabránit hyperpigmentaci. Další dobrou zprávou je, že tento typ oleje obsahuje kyselinu olejovou, která je vhodná pro všechny typy pleti. U té mastnější nezanáší póry.

Podhoubí pro krásné vlasy

Marulový olej je bohatý na živiny, antioxidanty a mastné kyseliny. Hraje tedy roli při udržování zdravé pokožky hlavy a podpoře růstu vlasů. Vyživuje prameny od kořínků po konečky a nezatěžuje je jako ostatní oleje. Hodí se zvlášť pro suché, kudrnaté nebo křehké vlasy.

Zachránce slabých nehtů

Zvlhčující a vyživující vlastnosti zmíněného zázraku jsou užitečné i při léčbě poškozených nebo křehkých nehtů. A jak je to s cenou? Za 50 mililitrů marulového oleje v tuzemsku zaplatíte něco okolo tří set korun. Je to pro vás vysoká daň za krásu?

Zdroje: Marula Oil for Skin: Benefits and How to Use; 10 Ways Marula Oil Can Save Your Skin

Autor článku: Lenka Šmídová