Trendy, 30. 6. 2023

Foto: Shutterstock

Možná okolí ní v Rakovníku jezdíte, ale nejspíš by vás nenapadlo, že se díváte na jednu z nejstarších fungujících továren u nás. Ano, řeč je o Rakoně. Továrně, jež byla založena v roce 1875 a která již více než 30 let patří společnosti Procter & Gamble.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Tato americká společnost koupila Rakonu v roce 1991. Zajímavé je, že se jednalo o vůbec první porevoluční americkou investici v tehdejším Československu. Ostatně Rakona je také nejstarší továrnou, kterou P&G v Evropě vlastní.

Od praní po mytí nádobí

Co se vlastně v továrně nedaleko Prahy vyrábí? V portfoliu najdete přes 500 výrobků, především voňavé aviváže (např. Lenor), prací prášky a gely (mezi nimi i Ariel) a prostředky na mytí nádobí (např. tradiční tekutý Jar).

Rakona ovšem nevyrábí pouze pro potřeby českého trhu – 95 % výrobků z této továrny míří do více než 40 zemí světa. Kromě toho je také globálním inovačním centrem P&G. Patří mezi 9 nejvíce digitalizovaných a automatizovaných továren na světě, je inovačním centrem pro suché praní a ruční mytí, předváděcím místem pro suché praní, globálním vlastníkem výrobních a balicích technologií pro ruční mytí a globálním centrem pro digitalizaci domácí péče.

Pro lidi i přírodu

Továrna také patří mezi důležité zaměstnavatele v regionu – pracuje v ní okolo 400 lidí, přičemž naprostá většina v Rakoně pracuje více než 10 let. Kromě toho také podporuje po celou dobu své existence místní komunitu v Rakovníku.

V rámci výroby je pro P&G Rakonu stále důležitější také důraz na ekologii. Továrna se snaží snižovat svou uhlíkovou stopu prostřednictvím inovací, snižování spotřeby energie a zvyšování efektivity. Stoprocentní podíl odpadu je recyklován nebo spalován, žádný odpad není ukládán na skládky. Rakona je jedním ze 4 pilotních závodů společnosti P&G na celém světě, které usilují o dosažení cílů Net Zero 2040.

Již nyní se tyto snahy promítají do výroby v Rakovníku – úchyty pracích prášků Ariel obsahují méně plastu, lahve na aviváže Lenor jsou potištěny novou etiketovací technologií a jsou recyklovatelné, chystají se i zcela recyklovatelné lahve od Jaru.

Autor článku: (red); Foto: P&G Rakona