Trendy, 12. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Vlasy v létě vyžadují zvláštní péči. A pro ty barvené to platí dvojnásob. Nejenže musíme pečovat o samotné prameny, ale také o barvu. Jinak se totiž může stát, že budeme muset vyhledat kadeřnické služby dříve, než by se nám to líbilo.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Když se vrátíme od kadeřníka s nádherně zářivou a sytou barvou vlasů, přejeme si, aby nám dlouho vydržela a naše hříva byla pořád tak zdravá a lesklá. V létě je to úkol nesnadný – musíme vlasy před působením horka, slunce, mořské či chlorované vody chránit tak, aby z naší kštice nezbyl chemlon neurčité barvy.

Zatímco mladší ženy často experimentují se střihem a barvou podle posledních trendů, ženy po 40. roce a s přibývajícími šedinami vnímají barvení jako nutnost a součástí základní péče. Přes 80 % žen zdokonaluje svůj vzhled barvením, melírem či přelivem, pouhá pětina si zachovává přirozenou barvu vlasů. Ty, které si ke kráse dopomáhají chemií, většinou po čerstvém nabarvení od kadeřníka řeší, jak prodloužit trvanlivost barvy. Jak zařídit, aby barva brzy nezačala blednout, ztrácet na lesku a intenzitě? Tato otázka je obzvláště palčivá v letních měsících.

Ztráta barvy i kvality

Barvené vlasy mají specifické nároky na péči. Platí to zejména v létě, kdy vlivem několika vnějších faktorů dochází nejen ke ztrátě barvy, ale bohužel i samotné kvality vlasového vlákna. Nejčastějšími faktory jsou sluneční záření, slaná či chlorovaná voda, mechanické poškození v důsledku žehlení, fénování nebo nešetrného česání, nečistoty v ovzduší, volné radikály i vlastní pot.

Pokud se i v létě chcete chlubit bujnou a zdravě vypadající hřívou, dejte si pozor na slunce. Sluneční paprsky mají jednoznačně největší vliv na vlastnosti vlasů. Jejich působením dochází ke snížení kompaktnosti vnější vrstvy vlasu. Když své kadeře vystavíme slunci, poruší se ochranná lipidová vrstva. Tím se vlas stává propustnějším a náchylnějším k vymývání barevných pigmentů, za které jste draze zaplatili v kadeřnictví. Takový vlas je pak hrubý, ztrácí lesk a pružnost a stává se křehčím, lámavějším. Proto je důležité používat přípravky, které byly pro barvené vlasy speciálně vyvinuty.

Ani voda nesvědčí

Vlasy při mytí či koupání ztrácejí barvu, to je známý fakt. Pokud se často potíte například v důsledku fyzické aktivity, pak o barvu přicházíte působením vlastního potu. Původcem ztráty barvy při mytí je však voda, nikoli šampon a vlasová kosmetika. Voda s obsahem chloru či mořské soli je o to více agresivní. Proč tomu tak je?

Vlasy po namočení zvětší svůj objem o 20 až 30 % a tím se současně zvětší i mezery mezi buňkami na povrchu vlasu. Molekuly barvy se tak snáze dostanou ven a vyplaví se. Proto vlasy nenamáčejte ve vodě zbytečně dlouho a nechte je volně proschnout. Vyhněte se přitom přímému slunci!

Jak je to se sluncem

Ultrafialové záření, UVA i UVB, je jednou z hlavních příčin blednutí barvy v létě. UVB záření poškozuje povrchovou strukturu vlasu, tzv. kutikulu. Vlas tím přichází o schopnost zadržovat vláhu a zvyšuje se jeho lomivost a křehkost. UVA záření naopak proniká do pokožky a narušuje tvorbu melanocytů. To jsou buňky, které aktivně tvoří barvivo melanin s důsledkem předčasného šedivění.

Proto je vhodné na denní bázi používat speciální vlasové přípravky s ochranným UV filtrem. Pamatujte ale, že ani kvalitní přípravky všechno nezachrání. Vlasy potřebují i ochranu ve formě pokrývky hlavy, jako jsou šátky a klobouky.

Zdroj: TZ Nouvelle

Autor článku: Andrea Veselá