Trendy, 15. 11. 2023

Foto: Pressmaster / Shutterstock

Mnoho lidí má utkvělou představu o tom, jak by měla vypadat krása a snaží se tento svůj pohled vnutit i ostatním. Naneštěstí nevyžádaná kritika druhých, kteří jejich ideál krásy nesplňují, může mít nedozírné následky. Body shaming je nebezpečný fenomén, který dokáže zničit i poslední zbytky našeho sebevědomí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Koukněte na ni, jak moc je hubená, tlustá, svalnatá!

Body shaming neboli zesměšňování, hanobení či zostuzování něčího těla existuje od pradávna a s jeho určitou formou se setkal nejspíš každý z nás. Nejčastěji se týká kritiky tělesné váhy, ale může mít i mnoho dalších podob. Může se týkat třeba kritiky vlasů, nosu či jiných obličejových rysů. Podle Terezy Horové, trenérky fitness sítě Form Factory, je však nejčastější fat shaming, tedy zostuzování těla na základě vyšší tělesné váhy. „Neobvyklý není ani skinny shaming, tedy kritika těch, kteří jsou naopak označování jako extrémně štíhlí,“ říká Horová a dodává, že v oblasti fitness se objevuje také zesměšňování dívek a žen, které se rozhodnou soutěžit v kategoriích jako bikini fitness, wellness fitness či kulturistice žen.

Nikdy se nezavděčíte všem. A proč taky?

Rozebírání postav a vzhledu ostatních tady sice bylo od pradávna, ale ještě více se tento nebezbečný fenomén rozmohl s nástupem sociálních sítí, kde lidé píšou komentáře za jediným účelem – ranit a zesměšnit. Stala se z toho norma, která skoro nikomu nepřijde zvláštní. Přitom zavděčit se všem je těžké, či spíše nemožné. „Pro někoho můžete být příliš tlustí, pro jiného příliš hubení. Každý má vlastní vnímání druhých a světa obecně, proto bychom se měli těmto srovnáním vyhýbat. Pro druhého člověka to bývá velice nepříjemné až ubližující. Mimo to hodnota člověka se neodvíjí od toho, zda splňuje cizí ideály,“ říká Martina Weisserová, hlavní výživová poradkyně KetoDiet.

Málokdy si navíc uvědomuje, že ať už někoho zesměšňuje na sociálních sítích nebo osobně, dopouští se šikany, která může mít hrozivé dopady. „Body shaming bychom rozhodně neměli bagatelizovat či dokonce přehlížet. Následkem častého zesměšňování mohou být poruchy příjmu potravy, zneužívání návykových látek, rozvoj depresivních či úzkostných projevů, nebo dokonce sebepoškozování až sebevražda,“ varuje Horová.

Body shaming zažila až třetina dospívajících

Podle výzkumu Centra prevence rizikové virtuální komunikace zažila třetina dospívajících situace, kdy čelila zesměšňování týkající se jejich profilu na sociálních sítích. V souvislosti s body shamingem má 14 % dospívajících zkušenosti s negativními komentáři obličeje a vlasů a 11 % dospívajících s urážkami vztahujícími se k jejich postavě. V reálném světě zažilo body shaming každé druhé dítě (celkem 53 %).

Nestyďte se vyhledat odbornou pomoc

Body shaming může člověka poznamenat na hodně dlouhou dobu. Následky mohou být fatální, zvlášť v případě dospívajících, kteří jsou v tomto směru velice citliví. Proto pokud se do podobné situace dostanete nebo zaznamenáte útok na někoho z okolí, neváhejte vyhledat odbornou pomoc. „Budete-li k sobě mít vy či člověk, kterého se to týká, nějakou podporu, zvládne to mnohem lépe, než kdyby na to zůstal sám. Pomocnou ruku mohou podat nejen nejbližší, ale i terapeut, psycholog, případně i zkušený výživový poradce. Zkrátka člověk, který vám pomůže, začne to s vámi řešit a zvýší vaše sebevědomí tak, abyste se byli schopni bránit,“ radí Weisserová a dodává, že každý z nás si sám určuje, od koho kritiku bude přijímat. A platí to dokonce i pro přijímání komplimentů.

Zdroj výzkumu: Centrum prevence rizikové virtuální komunikace, Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, http://www.e-bezpeci.cz./index.php/ke-stazeni/vyzkumne-zpravy/155-deti-a-kult-krasy-v-online-svete-2022/file

Autor článku: Ivana Koutná