Testování, 13. 7. 2022

Foto: Redakce

Čištění zubů. Všichni se mu věnujeme nejméně dvakrát denně. Ale to neznamená, že pořád není co zlepšovat. Snad každý zubní lékař nebo dentální hygienistka vám potvrdí, že umění čistit si zuby je nutné se naučit. A také že je k němu potřeba opravdu kvalitní kartáček. Jeden takový – Oral-B iO 9, který byl vyvinutý ve spolupráci právě se zubními lékaři – jsme dostaly možnost otestovat.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak se tento kartáček s revoluční magnetickou iO technologií osvědčil?

Technologie s pečetí

Elektrický zubní kartáček Oral-B iO 9 jsme z redakce testovaly tři – redaktorky Lenka, Ivana a Andrea. A pro všechny testerky byl kartáček novinkou. I když Andy s Lenkou doma elektrické kartáčky mají, jsou jiné značky.

Já jsem kdysi dostala elektrický kartáček ještě jako dítě. Vlastně to tehdy byla úplná novinka, ale nikdy jsem si na něj pořádně nezvykla. Měla jsem pocit, že mám v puse sbíječku. Naši to nakonec vzdali a já se vrátila zase ke kartáčku klasickému. I proto jsem byla hodně zvědavá, jak se za ta léta elektrické kartáčky změnily,“ popisuje s úsměvem Ivana.

Ostatně „sbíječky v puse“ se opravdu bát nemusela – díky lineárnímu magnetickému pohonu vytváří kartáček Oral-B iO jemné mikrovibrace. Však také iO technologie zajistila kartáčku díky své šetrnosti a preciznosti Pečeť České stomatologické komory ČR.

I tak si ale, pokud jste v elektrických kartáčcích úplným začátečníkem, musíte na pocit vibrací v ústech zvyknout. Mně to navzdory předchozí nepříliš dobré zkušenosti trvalo asi dvě čištění. Dnes už mi to ani nepřijde,“ říká Ivča a dodává, že ji také překvapilo, jak je kartáček tichý.

Upovídaný kartáček

Kartáček Oral-B iO 9 (který jsme k naší radosti dostali k otestování v úžasné kovově růžové barvě) je vybavený interaktivním displejem, díky kterému je jeho užívání opravdu jednoduché. Nejenže vás pokaždé pozdraví a informuje vás i o tom, jak je kartáček nabitý, ale také si můžete vybrat jeden ze sedmi programů čištění zubů.

Já nejčastěji používala program Sensitive pro jemné čištění a občas ho vystřídala s bělicím programem,“ popisuje Lenka. „Co ale také oceňuji, je časovač, který vám po celou dobu čištění zubů měří čas. Já nemám nejmenší problém dodržet onu dvouminutovou dobu, kterou doporučují i zubaři, ale můj 11letý syn má o 2 minutách opravdu zajímavé představy. Takže u něj je časovač se smajlíky, které ukazují, zda už si zuby čistíte dostatečně dlouhou dobu, opravdu velkým pomocníkem,“ dodává.

Oral-B

Barvami proti síle

Andrea kromě časovače ocenila i chytrý senzor tlaku: „Patřím k lidem, kteří se kdysi naučili ve snaze čistit si zuby opravdu pečlivě na kartáček tlačit. Až v dospělosti mě dentální hygienistka upozornila na to, že mám na některých místech ‚vybroušenou‘ sklovinu. Jenže odnaučit se léta zažitý zlozvyk je docela oříšek. Oral-B iO má ale senzor tlaku, který člověka okamžitě upozorní, pokud tlačí moc, nebo naopak málo.“

Je to jednoduché – pokud začnete na kartáček při čištění tlačit moc, začne svítit červeně. Pokud málo, pak bíle. Když ale kartáček používáte, jak máte, svítí zeleně. Při používání je tak zajištěna šetrnost a bezpečnost.

Někomu se to může zdát zbytečné, ale pro mě je to velká pomoc. A minimálně moje sklovina to velmi ocení,“ říká Andy.

Oral-B

Pěkně dokulata

Magnetický zubní kartáček Oral-B iO 9 je vybavený zubními lékaři inspirovanou kulatou hlavou. „To pro mě byla změna, protože kartáček, který používám, má hlavici podobnou klasickému kartáčku. A musím konstatovat, že jsem byla příjemně překvapená. Přišlo mi, že kulatá hlava se lépe dostane například ke stoličkám úplně vzadu, takže je čištění preciznější a důkladnější,“ chválí Lenka.

Šetrné mikrovibrace si v kombinaci s unikátní hlavicí bezkonkurenčně poradí se zubním plakem. Klinické testy potvrdily, že Oral-B iO odstraňuje až o 100 % více plaku a až 6krát více plaku podél linií dásní než běžný manuální zubní kartáček, takže nabízí bezpečné čištění zubů a dásní bez kompromisů. Výzkumy také poukázaly na to, že díky Oral-B iO jsou už během jednoho týdne používání dásně o 100 % zdravější v porovnání s klasickým manuálním čištěním.

Mohu jen souhlasit,“ říká Ivana. „Jako dosud výhradní uživatel klasického kartáčku musím říct, že co se týče pocitu čistých zubů, výherce je jasný. Jako by byly zuby nějak hladší a rozhodně z nich mám lepší pocit. A nebudu lhát, už jsem se po testování nechtěla kartáčku Oral-B vzdát,“ směje se Ivča, jíž testovaný kartáček zdobí koupelnu.

Oral-B

Inteligentní výbava

Ovšem nejen samotný magnetický kartáček s jedinečnou hlavicí dělá z Oral-B iO 9 výjimečný výrobek. Uživatel také ocení bohaté příslušenství.

Kartáček má magnetickou nabíječku, díky které je plně nabitý už během pouhých 3 hodin a která poslouží i jako případný stojánek na kartáček. A pokud cestujete, nemusíte nabíječku tahat s sebou. Ke kartáčku patří totiž i Power2Go pouzdro, ve kterém ho nejen bezpečně a hygienicky převezete, ale také nabijete,“ vyzdvihuje Andrea.

Navíc si ke kartáčku můžete stáhnout i aplikaci Oral-B iO, jež vám díky 3D mapování zubů ukáže, která místa v ústech zanedbáváte a kterým věnovat vetší pozornost. „To je asi poprvé, co mi do čištění zubů mluví umělá inteligence,“ směje se Lenka. „Ale to mi vůbec nevadí, naopak.

Oral-B

A jaký je tedy verdikt? „Pro mě určitě příjemné překvapení. Elektrický zubní kartáček už vlastním nějakou dobu, ale musím přiznat, že Oral-B iO je opravdu špička. A nebudu lhát – před začátkem testování by mě nenapadlo, že něco takového řeknu. Kdybychom udělovali hvězdičky, dám 5 z 5,“ říká Andy.

A v podobném duchu hodnotí i další dvě testerky. „Oral-B iO 9 mě díky testování přesvědčil, že vyměním klasický kartáček za tento. Takhle pečlivě vyčištěné zuby jsem snad ještě neměla, pokud tedy nepočítám návštěvu dentální hygienistky. Skoro se nedivím, že se Oral-B pyšní tím, že je nejpoužívanější značka mezi zubními lékaři,“ uzavírá Ivana.

Magnetický zubní kartáček Oral-B iO

Oral-B

Klady:

  • padne skvěle do ruky
  • 7 čisticích programů
  • dokonale odstraňuje zubní plak
  • šetrnost a bezpečnost při čištění
  • unikátní magnetický pohon
  • kulatá hlava
  • jemné mikrovinrace
  • tichý chod
  • interaktivní displej
  • vizuální časovač
  • inteligentní senzor tlaku
  • magnetické rychlonabíjení
  • cestovní pouzdro Power2Go

Zápory:

  • vyšší pořizovací cena

Kde ho pořídit? Kartáček koupíte například ZDE.

Celkové hodnocení: 97 %

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Redakce