Babské rady, 12. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Klidně vás přepadne v tu nejméně vhodnou chvíli. Škytavka je tak nevyzpytatelná! Dá se jí nějak předcházet? A na základě jakého triku vás opustí? Příště už na ni buďte připravení a předkloňte se!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Za škytavkou (odborně singultus) stojí spontánní stahy bránice, které mají na svědomí podrážděné brániční nervy. Každá taková křeč bránice způsobuje, že se hrtan a hlasivky najednou uzavřou. To má za následek náhlý příval vzduchu do plic. Tělo následně na to reaguje zalapáním po dechu nebo charakteristickým zvukem „škyt“! Škytavka přitom může potrápit naprosto každého. Dokonce se objevují případy, kdy se s ní setkává plod v matčině lůně. Co stojí za jejím výskytem?

Věštění z křišťálové koule

Neexistuje způsob, jak škytavku předvídat. Většina případů přichází náhle a taky náhle odchází. Jednotlivé epizody obvykle trvají jen několik minut, přičemž mezi příčiny patří dlouhý seznam věcí. Hovoří se o přejídání, konzumaci kořeněných, příliš horkých či naopak studených jídel nebo alkoholu, pití sycených nápojů (například sodovky). Na vině je ovšem i vzrušení, emoční stres a podráždění ušního bubínku cizím předmětem!

Léčba šokem?

Chcete-li se jí co nejrychleji zbavit, pokuste se vrátit bránici k její původní funkci, a to zklidněním. Okamžitě prudce vydechněte a následně na 30 vteřin zadržte dech. Opakujte čtyřikrát až pětkrát. Výborně zabírá i dýchání do dlaní nebo do sáčku. Bránice dostane méně kyslíku a v reakci na to nastolí úsporný režim. Osvědčuje se i inhalace esenciálních olejů. V tomto případě obraťte pozornost směrem k zázvorové lilii a fenyklu.

Hlavu dolů!

K dalším babským radám patří i vyplazování jazyka, spolknutí lžičky granulovaného cukru či vypití sklenice studené vody – ideálně v předklonu. Postavte vodu na stůl, přibližte se k ní ústy a vysajte její obsah za souběžného dýchání nosem. Jestli to zabere? Kdo ví.  Je to něco jako sázka do loterie. Co zabírá na jednoho, nemusí platit na druhého. A jak dlouho se máte o odchod škytavky pokoušet?

Když už je nutné požádat o pomoc

Škytání, jež trvá déle než 24 hodin, vyžaduje návštěvu lékaře, který určí závažnost ve vztahu k celkovému zdraví a jiným podmínkám. Lékař se může pokusit o výplach žaludku nebo masáž krční dutiny (tření hlavní krční tepny).

Pokud je příčina škytání nejasná, odborník doporučí testy, jež mohou odhalit vážnější původ přetrvávajících potíží, kupříkladu onemocnění plic, jícnu, srdce či břišní dutiny. Vždy však platí, že pokud se škytavka neléčí, způsobuje nespavost, vyčerpání, podvýživu nebo dehydrataci. Dáte si na to pozor?

Autorský článek

Další info: How to Get Rid of Hiccups; How Do I Get Rid of the Hiccups?

Štítky: zdraví

Autor článku: Andrea Veselá