Životní styl, 27. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Je jedno, jestli se rozhodli, že shodíte kila navíc v rámci očistné kúry, hubnutí do vysněných šatů nebo ze zdravotních důvodů. Pokud kolem sebe nemáte ty správné lidi, snižují se vaše šance na úspěch – a to dost podstatně! Jak to?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Je velmi důležité, zda vás při shazování váhy podporují kolegové, přátelé či snad spolupracovníci. A to je holý fakt podpořený i vědou. Známá studie z roku 2007 provedená Nicholasem Christakisem z americké Harvardovy univerzity, kterého následoval James Fowler z Pensylvánské univerzity, potvrdila, že pokud máte blízkého přítele, který je obézní, vaše riziko, že se mu vzhledově přiblížíte, vzrůstá o celých 57 procent.

A pozor, máte-li partnera, který by se do reklamy na zdravý životní styl rozhodně nedostal, směřujete ke kulatějším křivkám zrovna tak. Riziko v tomto případě stoupá o 37 procent. I když důvody těchto překvapivých výsledků mohou být složité, výzkumů dokazujících úzký vztah mezi přáteli a hmotností se stále hromadí.

Buď jsi s námi, nebo proti nám!

I další američtí vědci, tentokrát z Minnesotské univerzity, potvrzují, že když zavřeli tři přátele do místnosti a přinesli jim podnos čerstvě upečených čokoládových sušenek, spustila se řetězová reakce. Jeden z nich totiž měl tajný příkaz dobrot se nedotknout. Jenže když si jeho kamarádi sušenky tak vychutnávali, neodolal. A přesně takhle to funguje i ve vašem životě.

„Na, dej si, přece nebudeš celý život držet dietu. Co z něj jako budeš mít?“ Před vámi najednou stojí panák tvrdého alkoholu nebo kalorická bomba v podobě máslového dortu. „Neblbni, vždyť je to jenom dneska!“ To sice platit může, ale taky nemusí. Lidé se evidentně přizpůsobují skupinám a rádi o svých zvycích poučují ostatní. Na druhou stranu to ale naštěstí funguje ve všech případech.

Ta nejlepší strategie

Chcete-li skutečně zhubnout, obklopte se osobami, které to mají nastavené stejně jako vy, a pokud možno jsou štíhlé a mají povědomí o zdravém stravování. Míra úspěšnosti vašeho „projektu“ raketově vzroste. Jestli takové možnosti nemáte, eliminujte nebezpečí dopředu. Prevence je totiž hodně klíčová.

Plánujete-li účast na nějakém večírku, o kterém víte, že si na něm v rámci bufetového stolu nevyberete, mějte u sebe vlastní pohoštění. V tašce noste pohotovostí krabičky se zdravým obsahem, jež zastoupí jakoukoli svačinu, a odeženou od vás hlad. Nebo si jídlo předem objednejte. Co se týče slušného odmítnutí, za nabízené pokrmy uctivě děkujte, buďte příjemní, ale reagujte slovy, že přece jen dáte přednost zdravějším možnostem. Až se dostanete do fáze, kdy uvidíte první výsledky a shozená kila, stanou se pro vás tyto situace snadněji zvládnutelné. Do té doby vás takových odmítnutí čeká celá řada, tak vydržte!

Zdroje: 8 Ways Your Friends Are Sabotaging Your Weight-Loss Goals; 5 Ways To Deal With (And Prevent) Diet Saboteurs; Do Your Friends Sabotage Your Healthy Diet?

Autor článku: Petra Chmelová