Životní styl, 7. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Životní styl a tím pádem i strava se neustále proměňují. Neustále vznikají nové způsoby stravování, které reagují na odlišné výživové potřeby nejen podle aktivity, ale ty nejnovější se také snaží inspirovat svoje příznivce k ochraně životního prostředí a přemýšlení o tom, čím se stravujeme a jaký má daná potravina původ.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Berete při nákupu ohled na životní prostředí?

Průměrně se uvádí, že dospělý člověk by měl denně přijmout mezi 2000 až 2500 kcal, nicméně optimální množství a složení jídelníčku se pro každého individuálně liší dle věku, pohlaví, fyzické aktivity a zdravotního stavu. Jakákoli nadměrná spotřeba je potenciálním plýtváním s důsledky pro lidské zdraví i celou planetu. V posledních letech se proto řada lidí snaží stravovat tak, aby své zdraví i životní prostředí chránili. Dle nedávného průzkumu společnosti Danone při nákupu potravin bere v úvahu jejich vliv na životní prostředí dokonce 35 % Čechů!

Flexitariáni omezují spotřebu masa

V návaznosti na moderní životní styl před několika lety vznikl stravovací režim zvaný flexitariánství, jehož vyznavači omezují spotřebu masa. Průzkum společnosti Danone ukázal, že v české populaci se tímto způsobem stravují už 2 % populace a někdy o něm alespoň slyšelo 11 % lidí.

„Flexitariánství je jednou z možností, jak se posunout k udržitelnější stravě. Zahrnuje mnoho rostlinných potravin, jako je ovoce a zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky a ořechy, a mírný příjem živočišných produktů, které si flexitariáni vybírají pečlivě dle jejich původu a způsobu produkce. Příznivci flexitariánství si uvědomují vliv stravy nejen na jejich zdraví, ale i na životní prostředí a jeho dlouhodobou udržitelnost,“ vysvětluje Ing. Lucie Gonzálezová z organizace Vím, co jím.

57 % lidí jí maso každý den

Jak ukázal nedávno provedený průzkum společnosti Danone, 57 % Čechů jí maso téměř každý den a téměř 31 % alespoň jednou týdně. Naopak produkty na rostlinné bázi, jako jsou sójové nápoje nebo rostlinné alternativy k masovým či mléčným výrobkům, nikdy neochutnalo 35 % dotazovaných a méně než jednou týdně je konzumuje 44 %. Pokud už lidé tyto produkty kupují, činí tak z důvodu svého zdraví (23,9 %) a chuti (17,1 %). Až jako třetí důvod respondenti udávali právě péči o planetu (7,1 %).

Flexitariánstvím se řídí 2 % obyvatel, v generaci 18–26 let je to dokonce téměř 5 %. Nejvíce flexitariánů je ve městech o velikosti 5 000 až 20 000 obyvatel.

 Co nám hrozí při nadměrné spotřebě

„Zdravý jídelníček musí být vyvážený a hlavně pestrý. Dominovat by v něm měla rostlinná strava, ale zároveň je třeba myslet i na přísun plnohodnotných bílkovin, které se přirozeně nacházejí v mase. mléčných produktech či vejcích. Ve stravovacích návycích Čechů přetrvávají některé zvyky z dřívějších dob, které ale v současném životním stylu nemají své opodstatnění. Nadměrná konzumace masa, která neodpovídá individuálním potřebám jedince, při dosažení určité hranice již nevede k větší využitelnosti bílkovin, ale spíše zatěžuje organismus vysokým příjmem jiných složek výživy (například nasycených mastných kyselin, kuchyňské soli a dalších látek v rámci kulinářské úpravy), které mohou potencovat rozvoj nemocí cév, srdce nebo trávicího traktu.  Lidé často začínají řešit svůj jídelníček až při prvních zdravotních problémech, přitom by se jim mohli v mnoha případech vyvarovat mnohem dříve,“ upozorňuje MUDr. Petr Tláskal, CSc. ze Společnosti pro výživu.

Potvrzují to i výsledky průzkumu, kde 67 % lidí uvedlo, že pokud by měli snížit spotřebu masa, učinili by tak ze zdravotních důvodů, např. chronického nepřenosného onemocnění nebo zvýšené úrovně cholesterolu v krvi. Tak nečekejte, až se u vás první zdravotní problémy ohlásí a zvažte zařazení produktů na rostlinné bázi do svého jídelníčku.

Zdroj: TZ Danone