Životní styl, 6. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Je velmi oblíbená v rámci „nouzového řešení“ úpravy postavy. Před tukožroutskou polévkou však odborníci varují, i když se jí nedaří upřít jisté pozitivní vlastnosti. Jaké?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

6 velkých cibulí, 4-5 rajčat, 2 velké zelené papriky, 1 svazek dužinaté celerové natě, 1 hlávka zelí, 1 zeleninový bujon v kostce a čerstvé bylinky. Tak zní recept na tukožroutskou polévku, ke které se mnozí uchylují ve snaze rychle zhubnout. Když se jí týden budete věnovat, můžete na váze zaznamenat úbytek o 4 až 5 kilogramů. Jenže všechno má svá pro a proti.

Uvedená polévka totiž neobsahuje živiny potřebné pro organismus, a proto si ten, kdo zvolí její dlouhodobější konzumaci, zahrává s vlastním zdravím. No dobře, to jsou negativa hrátek s tukožroutským fenoménem. Ale co naopak pozitiva? Kolik jich je a kdy se polévek bez živin nebát? Tohle od ní můžete očekávat!

Naučíte se jíst pravidelně

Pravidla jsou jasná. Polévku můžete konzumovat v jakémkoli množství a denní dobu. A ona ta nálož, která kouká z hrnce, vás k tomu vyloženě přinutí. Porce ke snídani, ke svačině i k obědu? No výborně!

„Ač na tukožroutskou polévku někdo nadává, já mohu říct, že kdykoli, když potřebuji naučit se jíst v pravidelných intervalech, pomůže mi,“ libuje si čtenářka Mirka, která tak poukazuje na jeden zásadní problém moderní doby. Lidé jsou tak zaměstnaní, že na jídlo nemají čas. Není tak výjimkou, že obědvají v pět odpoledne – po celodenním hladovění. Polévky, a to i ty tukožroutské, připomenou tělu, jaké to je dostávat potravu v určitou dobu.

Pročistíte se

Uvedená polévka obsahuje minimum kalorií, a když týden (ne déle) vydržíte nejíst pečivo a smažená jídla, a nepít alkohol či sladké nápoje, tělo se pročistí (převážně tedy střeva). Je však zapotřebí doplňovat pitný režim a denně organismus „zalévat“ asi tak 2,5 litrem neperlivé vody. Proč? Vláknina ze zeleniny tělo odvodňuje, s čímž se pojí dehydratace. (Všechna diuretika odvádí z těla převážně velmi potřebný draslík, proto je vhodné zajistit jeho přísun banány.) Na druhou stranu ti, kdo s přebytečnou vodou bojují, mohou mít z tukožroutské polévky dvojnásobný užitek.

Zbavíte tělo otoků

Lidské tělo je ze 70 % tvořeno právě vodou, nicméně všeho moc škodí. Pokud tělo vodu zadržuje, nadměrně se potíte, otékají vám nohy i oční víčka a nafouklé břicho se stává noční můrou. Na týden zařaďte do svého jídelníčku již uvedenou polévku a každý den se zaměřte na svižnější chůzi. Uvidíte, že se za pár dní budete cítit o mnoho lépe. Ostatně, právě pohyb by se měl stát nezbytným „doplňkem“ kúry, neboť tukožroutská polévka snižuje podíl nejen vody, ale i svalové hmoty. Jejím ztrátám však zabráníte právě tím, že své tělo protáhnete.

Autorský článek

Další info: The Cabbage Soup Diet: Does It Work for Weight Loss?; What Is the Soup Diet?

Autor článku: Andrea Veselá