Životní styl, 3. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Jedna věc je zhubnout, druhá si „nové“ křivky udržet. Komu právě to zachování hmotnosti moc nejde? Na to bychom se mohli zeptat třeba Janet Jackson nebo Mariah Carey. A co k tomuto tématu může říct nejslavnější americká moderátorka?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Největší postrach diety? Jo-jo efekt, tedy opětovné zvýšení tělesné hmotnosti krátce po její předchozí redukci. Podle výživových poradců k němu dochází, když se člověk po ukončení zeštíhlujícího režimu okamžitě vrací k původnímu nezdravému způsobu stravování.

Tím si ale tělo, které dlouhé měsíce na nízkokalorických jídlech strádalo, začne vytvářet tukové zásoby „na horší časy“, což je v podstatě genetické dědictví našich předků. Jinými slovy, nošení malých konfekčních velikostí si ani pořádně neužijete a už zase nakupujete v XXL oddělení. Které celebrity na jo-jo efekt doslova trpí, proto se staly jeho nechvalně známým synonymem?

Janet Jackson

Jestli někdo v kolísání váhy „umí chodit“, pak je to zpěvačka, skladatelka a sestra krále popu Michaela Jacksona (†50) Janet Jackson (56). Ta je tím totiž proslulá! Když propaguje nějaké album, mívá proporce jako modelka z titulní strany. Jenže tento stav zpravidla trvá jen do pracovní dovolené. To ji pak bulvární fotografové vídají v rozměrném oblečení, kterým se znovuzískané faldíky snaží maskovat. Před několika lety dokonce nabrala 30 kilogramů, přičemž tvrdila, že je to kvůli filmové roli. Na tento snímek dodnes čekáme…

Mariah Carey

Nekorunovanou královnou jo-jo efektu je i zpěvačka Mariah Carey (53), která svůj šatník zřejmě mění dvakrát až třikrát ročně – a to od základu! A protože se nejkrásnější svátky roku blíží mílovými kroky, schválně si ji v klipu známé vánoční písně All I Want for Christmas Is You pořádně prohlédněte. Točil se v roce 1994 a od té doby se zpěvačka zmenšila a zvětšila tolikrát, že to už její příznivci i kritici přestali počítat.

Oprah Winfrey

Popularita moderátorky Oprah Winfrey (68) je úměrná k tomu, jak roste sledovanost její televizní talk show. Časopis Forbes ji v minulosti označil za nejbohatší Afroameričanku a zároveň nejvlivnější světovou celebritu. Oprah je v Americe natolik uctívána, že by ji mnozí rádi viděli v prezidentském křesle. I ona ví, jaké to je, když se člověk z 55 kilogramů dostane na 105 kilogramů, a to v neuvěřitelně krátkém čase.

Zdroje: 12 Celebrities Who Yo-Yo in Size; Out Of Control! These 24 Notorious Yo Yo Dieters Can’t Stay At One Weight

Autor článku: Andrea Veselá; Foto: Shutterstock