Životní styl, 7. 10. 2022

Foto: Shutterstock

„Stále více jsem se nenáviděla, protože se mnou nemluvili ani cizí lidé na internetu.“ Věta, kterou stále častěji mohou slýchat psychologové ve svých ordinacích. Některé ze seznamovacích aplikací totiž mohou způsobit pocity osamění, nedostatečný pocit vlastní hodnoty, nebo dokonce silné deprese. Ve Spojených státech dokonce hovoří o nové formě závislosti - jedinec se do aplikace stále přihlašuje, protože má „absťák“, a sám se ze závislosti nedokáže vymanit.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Podle americké studie MATCH z roku 2017 je jeden ze šesti nezadaných závislých na online randění. Podle odborníků to v tuto chvíli může být až i polovina.

V poslední době se hodně rozmohlo využívání seznamovacích aplikací, které mnoho lidí vnímá jako neškodné a pouze jako zábavu. Už se ale nemluví o tom, jak mohou začít nenápadně ovlivňovat naše duševní zdraví. Proto doporučuji každému, kdo se chce seznámit a využít k tomu seznamovací aplikaci nebo seznamku, aby si jasně řekl, co od toho čeká, protože pokud se chce opravdu seznámit, tak mu doporučuji využít ověřenou seznamku, která je založená na osobním přístupu,“ říká vztahová koučka Iveta Gajdušeková ze seznamovací agentury.

Rána pro sebevědomí

Podle odborníků některé seznamovací aplikace mohou mít negativní dopad na psychiku lidí. Mnoho z nich totiž vnímá seznamku nebo seznamovací aplikaci jako poslední možnost pro seznámení, a pokud nejsou úspěšní ani tam, tak to může mít opravdu fatální vliv na jejich sebevědomí a následně i celkovou psychickou pohodou.

Dlouho jsem se nemohla seznámit a najít k sobě parťáka a jako poslední možnost jsem využila seznamovací aplikaci. Postupně jsem si začala pokládat otázky typu ‚proč jsem se pořád neseznámila, když jsou na ní tisíce lidí?‘ Do povědomí se mi začaly dostávat pocity a myšlenky, že důvodem je, že jsem nudná, ošklivá, a proto se mi nikdo neozývá,“ popisuje paní Petra, která měsíce využívala jednu ze seznamovacích aplikací, a dodává: „Stále více se mi na mysl vkrádaly hodně nepříjemné myšlenky, že pro nikoho nejsem dost dobrá, a to se rozvinulo v lehkou depresi a musela jsem vyhledat odborníka.“

Neúprosná matematika

Podle odborníků se to ale zdaleka netýká pouze žen. Ženy jsou podle nich jen ochotnější o tomto tématu otevřeně hovořit a svěřit se například svým kamarádkám.

Na jednom z našich kurzů, který se týká oslovování žen, se setkáváme u mužů se stále stejnými problémy. Neumí ženu oslovit v reálném situaci napřímo a nedokáží ji zaujmout,“ popisuje Jakub Mertl, spolumajitel seznamky. Podle něj se zpravidla jedná o pracovně úspěšné mladé muže, kteří ale mají problém se sebevědomím vůči ženám, a proto se uchýlí na online seznamku nebo aplikaci. Tam se setkají s tvrdou realitou, kdy jim ženy neodpovídají a nereagují, a kruh nepříjemných pocitů se tak uzavírá.

V tomto případě však odborníci poukazují na matematiku online seznamek a aplikací, která je neúprosná. Jedno úspěšné rande se rovná oslovení téměř sta profilů.

Jsem závislý?

●       Hodiny strávené na online aplikaci či seznamce se už ani nedají spočítat. Pokud člověk není schopen odložit mobil a stále kontroluje takzvané matche nebo zprávy, což mu narušuje jeho osobní nebo pracovní život, měl by určitě zbystřit. Nejvíc patrný je pak problém při nutkavé potřebě kontroly a komunikaci na seznamce v pracovní době.

●       Sebehodnocení jako odraz úspěchu nebo neúspěchu na seznamce. Pokud dotyčný hodnotí den jako úspěšný podle toho, jestli mu napsal ten skvělý protějšek na seznamce, nebo ne, tak je potřeba to začít řešit. Stejně tak, kdy člověka extrémně rozhodí odmítnutí.

Vědci jasně prokázali pravdivost tvrzení, že kvůli závislosti na seznamovacích aplikacích si člověk sám zavírá dveře k reálnému seznámení. I zde totiž platí pravidlo „netlačit na pilu“.

„Čím víc je člověk na seznamce, tím menší šanci má, že se seznámí. Důvodem je ona závislost a takzvané swipování a představa, že někde na mě čeká někdo lepší. A tak lidé swipují dál a dál, roky a roky, kdy jsou střídavě v depresích, střídavě plni naděje, že bude někdo lepší,“ uzavírá Kristýna Mertlová z profesionální seznamky.

Zdroj: TZ Date2K a Tvoje láska

Autor článku: Petra Chmelová