Životní styl, 27. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Máte dojem, že s vámi stres skoro nic nedělá? Zamyslete se znovu. Jakmile totiž tělo i mysl dosáhne vznešeného stavu klidu, začne pracovat na imunitním i nervovém systému a dalších pro tělo nezbytných chodů. A to ihned poznáte.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nicnedělání, relax, zklidnění. Stav, který má vliv na pocity, srdce, plíce či trávicí systém, je hlavně v moderní a přetížené době velmi žádaný. Že zrovna vám je naprosto cizí? Odpočívat neumíte nebo na to nemáte čas? Zkuste celou věc přehodnotit. Tyhle důvody, proč se uvolnit, se vám jistě budou zamlouvat!

Hladiny škodlivého hormonu klesají

Relaxace může v první řadě snížit stresový hormon známý jako kortizol. Úkolem kortizolu je pomáhat tělu vyrovnat se s různými stresovými situacemi. Pokud hladina kortizolu zůstane po dlouhou dobu zvýšená, o slovo se přihlásí vysoký krevní tlak, narušené spánkové cykly, negativní myšlenky, úbytek energie a dokonce ukládání tělesného tuku. Když si však odpočinete, hladiny kortizolu se normalizují, jeho negativní účinky se dají na ústup a vy se začnete těšit z celkového zdraví a pohody.

Jste bystřejší a kreativnější

Konečně. Nohy na hoře, prázdná mysl, ve sluchátkách odpočinková hudba. Podle vědců právě tyhle chvíle regulují srdeční i dechovou frekvenci a způsobují odliv a tok hormonů, jako je adrenalin. Relaxační techniky tak snižují úzkost a zvyšují koncentraci. No ano, je to tak.

Nejdřív se může zdát kontraproduktivní, když si jen tak lehnete, ale výhody, které se dostaví o pár minut později, jsou nesporné. Odpočinek vrátí tělo do rovnováhy a dodá mu fyzické i psychické síly. Proto se nebojte ve vypjatých chvílích trochu „povolit“.

Je vám tepleji

Běžným projevem úzkosti jsou studené nebo vlhké ruce a nohy, což asi znáte ze své vlastní zkušenosti. Cévy v horních i dolních končetinách se totiž vinou stresu zúží, načež se krev pošle do životně důležitých orgánů, jako je srdce a mozek. Dobrou však je, že již tříminutová meditace, během níž zavřete oči a začnete pomalu dýchat, vrátí krevní tok do normálu.

Imunita sílí

Právě jste prošli nějakou neuvěřitelně stresující událostí? Pak se asi cítíte tak, jako by vás přejela kolona náklaďáků. Jste unavení, vyčerpaní a také náchylní k nemocem. Stres totiž samozřejmě oslabuje imunitní systém a působí jako podhoubí k bolestem hlavy, žaludečním poruchám, záchvatům paniky a dalším bolestivým reakcím. I z tohoto důvodu je relax naprosto nezbytný!

Detoxikujete

Ááááách. Pauza prohlubuje dýchání, které snižuje hladiny oxidu uhličitého, jež mohou způsobit acidózu (příliš kyselý stav tělesných tekutin nebo tkání). Výzkum ukazuje, že pravidelná meditace také přináší více změn v mozkové vlnové aktivitě. Relaxujte a buďte bdělejší a svěžejší!

Další info: How To Let Go Of Stress And Relax Your Mind; Relax Your Way To Perfect Health

Autor článku: Ivana Koutná