Životní styl, 13. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Škola je za chvíli tady a s ní i dlouhý seznam všeho, co bude dítě potřebovat a co jako rodiče musíme koupit. Nezbytnou položkou ve školní výbavě jsou přezůvky. Děti v nich stráví většinu dne, a tak si jejich výběr zaslouží zvlášť velkou pozornost. Jaké parametry musí splňovat a čeho si při nákupu dětských přezůvek všímat?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Již od prvních krůčků je správný vývoj nohy pozitivně i negativně ovlivněn zvolenou obuví.

„V přezůvkách jsou školkové i školní děti obuty až osm hodin denně, na jejich kvalitě proto mnohdy záleží ještě víc než u ostatních bot. Zvlášť u menších dětí je velmi důležitý pevný opatek, který ovlivňuje postavení os patní kosti, a dostatečná podrážka s měkkou stélkou, která tlumí nárazy při pohybu na tvrdém povrchu, jako jsou dlaždice, lino, parkety nebo lamino,“ uvedla fyzioterapeutka Iva Bílková. Na trhu je nespočet typů přezůvek pro děti, mezi kterými je těžké se zorientovat. Při výběru těch správných by měli rodiče dát dobrý pozor na následující čtyři body.

Neprodyšný materiál

Špatné materiály, ve kterých se noha celý den potí, dávají vzniknout mnoha dermatologickým potížím – plísním a otlakům.

Přezůvky by měly být především prodyšné. Nejvhodnějším materiálem je textil a kůže. Absolutně nevhodné jsou plastové napodobeniny oblíbených děrovaných ‚dřeváků‘, které ač s průduchy, noze vůbec nedovolují větrat. Materiál levných verzí z tržnice je navíc nejasného složení a často vykazuje specifický zápach,“ upozornila Iva Bílková.

Příliš těsná špička

Děti ve škole sice většinu času prosedí, jejich prsty na nohou by však měly mít možnost neustále se hýbat. K tomu je třeba zvolit vhodný střih boty.

„Přezůvka by jednoznačně měla mít širokou špičku kvůli dostatečnému prostoru pro prsty a záprstní kosti. Pokud koupíte botičky se zužující se špičkou, bude palec tlačen k ostatním prstům, což negativně ovlivní růst kostí prstů a záprstních kostí v ose. Postaví-li se dítě vedle boty bosou nohou, měla by šíře vybrané boty být stejně široká jako šíře prstů a nártu,“ popsala fyzioterapeutka.

Pantofle jen pro větší děti

Předškolní děti by měly mít botu se zpevněnou patou, dobře stažitelnou přes nárt a případně i kotník. Nazouvací pantofle s volnou patou jsou příhodnější až pro děti od zhruba osmi let.

„Pokud volíte nazouvací pantofle jako přezůvky pro mladší školní dítě, dbejte na to, aby měly přes nárt stažitelné dva nebo lépe tři pásky. Optimální je, pokud je pantofel opatřen i páskem kolem kotníku. Pokud pantofel nedrží na noze pevně, zvyšuje se aktivita krátkých svalů prstů na straně chodidla, jako by se prsty snažily botu držet samy. Při dlouhodobém nošení takových bot dochází k funkčnímu zkrácení svalů a tím ke vzniku ortopedických vad, například takzvaných kladívkových prstů,“ doporučila Iva Bílková.

Špatný odhad velikosti

Během školního roku děti vystřídají minimálně dva páry přezůvek. Vzhledem k rychlému a skokovému růstu dětské nohy je třeba kontrolovat správnou velikost bot zhruba každé tři měsíce. Při nákupu nové boty by se mělo počítat s růstem kostí nohy a s tím, že při chůzi se chodidlo rozšíří do délky i do šířky, tedy pořídit botu o 12 milimetrů delší, než je chodidlo. „Velikost chodidla měřte ideálně bez ponožky, s maximálním přenesením váhy dítěte na nohu. Můžete tak zkontrolovat, že dítě nekrčí prstíky, a navíc když nožičku zatíží, tak se chodidlo mírně zvětší. Nikdy nohu neměřte, když dítě sedí nebo ho máte v náručí,“ upozornila Iva Bílková.

Způsobů měření dětské nohy je víc a každý si najde ten, který mu vyhovuje. Obrys nohy je možné obkreslit na karton a pak vložit do zvolené boty a zjistit tak, zda sedí. Na trhu existují také speciální měřidla, která se po změření délky chodidla vkládají do obuvi pro ověření správné velikosti, ta už také počítají s 12milimetrovým nadměrkem. „V obchodě si můžeme nejprve vyzkoušet sandály, ve kterých vidíme stélku i prstíky nohy dítěte, a pak si od stejného výrobce vybrat správnou velikost boty s plnou špičkou. Často se setkávám s radou, že pokud dítě obujete do plné boty a vložíte mu svůj prst mezi patu a opatek boty, je velikost boty odpovídající. To je hrubá chyba. Vy sice prst do boty vložíte, ale už nevidíte, zda dítě ve špičce prsty krčí, a riziko nákupu malé boty je veliké,“ varovala fyzioterapeutka.

Zdroj: TZ FYZIOklinika

Štítky: děti , škola

Autor článku: Andrea Veselá