Životní styl, 10. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Očekáváte, že když si pronajmete hotelový pokoj, dostanete prvotřídní služby? Tak co se týče komfortu, možná to tak bude, ale jak je to s čistotou, úklidem a bakteriemi? Hlavně nesahejte na jednu běžnou věc!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Při cestování se člověk spoléhá hlavně na to, že i ostatní lidé mají správné hygienické návyky. Ale svět pochopitelně není ideální, proto je používání antibakteriálních mýdel nebo ubrousků víc než opodstatněné. Není totiž novinkou, že kupříkladu při splachování nezavřené toalety se uvolňují bakterie až do vzdálenosti několika metrů.

Hygiena jen na oko?

Britský deník Daily Mail, který uveřejnil studii portálu Business Insider, popsal, že prudký proud vody odplaví nečistoty, ale zároveň vymrští bakterie do vzduchu až do vzdálenosti 4,60 metru. Všechny ty „breberky“ se tak dostanou všude do okolí, tedy na zubní kartáčky, na rohožku nebo do umyvadla. Že to hotelová služba uklidí? Nenechte se mýlit.

Hotelové pokoje jsou líhní nezvaných návštěvníků. Udává se, že ačkoli každý host dostane vyprané a čisté povlečení, které bývá jakousi vizitkou daného hotelu, je méně pravděpodobné, že se to samé týká přehozů. Na ty se prý při očistě dost často zapomíná. A pokud klient před vámi nesklopil záchodové prkénko a zároveň nechal otevřené dveře do samotného pokoje, zvýšil riziko potencionální nákazy „čímkoli“.

Ta nejšpinavější věc vůbec

Podle jiné studie má totiž přibližně 81 procent povrchů v hotelovém pokoji alespoň „nějaké“ fekální bakterie. Ale pozor, špinavá toaleta není to nejhorší, co vás může potkat. Nejrizikovějším předmětem je dálkové ovládání televizoru těsně následované vypínači.

Platí tedy, že nejen ve veřejné dopravě od taxíků po tramvaj existuje spousta zárodků. Neoddechnete si ani v pronajaté místnosti. Není totiž hotel jako hotel. Rozdíl mezi čištěním a dezinfekcí je skutečně markantní. Hosté, kteří chtějí zůstat bez kontaktu s bakteriemi, by vždy měli cestovat s dezinfekčními ubrousky, často si mýt ruce a nedotýkat se očí, nosu a úst po dotyku s cizím povrchem. Jistota je jistota.

Zdroje: Revealed: The 7 Dirtiest Things In Your Hotel Room; The Dirtiest Things in a Hotel Room Revealed

Autor článku: Ivana Koutná