Životní styl, 11. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Někdy se vám prostě nechce vstát z gauče a jít do posilovny nebo odemknout kolo. Říkáte si, že zítra je taky den? To je sice hezké, ale pokud chcete být šťastnějším člověkem, rozhýbejte se ještě dnes. Získáte nejen sebedůvěru.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Všichni vědí, že cvičení je zdravé. Udržujte tělesnou váhu pod kontrolou, buduje svalovou hmotu, podporuje mladistvý vzhled a pomáhá zůstat aktivní i ve stáří. Je toho však mnohem víc. Co dalšího nabízí? Díky němu získáte nejen energii navíc!

Uvolňuje do mozku „šťastné chemikálie“

Dopamin, chemická látka, která hraje roli ve štěstí, patří do rodiny neurotransmiterů. Dopamin je nezbytný pro pocity radosti a štěstí. Studie také naznačují, že se zásoby dopaminu tenčí s postupujícím věkem, proto to chce nějaký nový náboj, impuls. A tím je právě cvičení. Produkci této látky podpoří třeba běh, nebo i rychlejší chůze. Záleží, čemu dáváte přednost.

Rozpouští stres

Příjmy, výdaje, uzávěrky, mnoho kilometrů za volantem? Není divu, že jste v křeči! Popadněte činky, běžte si zaplavat, oprašte tenisovou raketu. Denní starosti se najednou začnou zdát jako nedůležité. Je to proto, že když cvičíte, ve skutečnosti se vystavujete nízké úrovni stresu zvýšením srdeční frekvence a spuštěním výbuchu hormonálních změn. Jakmile při cvičení doopravdy vypnete, vaše tělo se následně s připravenými životními nástrahami lépe vyrovná. No a méně stresu rovná se pohodlnější a zdravější život.

Dodává energii

Nepochybně i vy máte dny, kdy se cítíte příliš unaveně. Pohyb je pak tou poslední věcí na světě, na kterou máte náladu. A tady už jde do tuhého. Bez ohledu na to, jak moc jste vyšťavení z dlouhého pracovního dne, staráte se o svou rodinu nebo se snad zotavujete z rušného víkendu, udělejte maximum, abyste byli schopní podstoupit trénink. Již za několik minut fyzické aktivity se totiž začněte dobíjet energií. Zároveň dochází k uvolňování endorfinů, jež zvyšují koncentraci. I to se hodí.

Zvyšuje sebedůvěru

Když se ve svém těle necítíte dobře, je příliš snadné mít nízkou sebeúctu! A to má pochopitelně negativní dopad na všechny oblasti života, včetně vztahů, kariéry, cílů a ambicí. Na druhou stranu, cvičení tělo mění. I když třeba ještě nevidíte výsledky na váze, zlepšuje se svalový tonus, postava je pevnější a vy se cítíte o dost lépe. Není tohle příjemný „vedlejší účinek“?

Bojuje s nespavostí

Problémy se spánkem? Vynechte prášek a nahraďte ho pohybem. Ukázalo se, že pravidelné cvičení bojuje proti nespavosti a špatným spánkovým návykům. Takže, jaký sport si vyberete? Pakliže jste zrovna indisponovaní, využijte čas aspoň k meditaci. Podle neurovědců již pouhá půlhodinka „nicnedělání“ denně omlazuje mozek, zlepšuje paměť i rozhodování. Výsledky jsou přitom patrné již za dva měsíce.

Další info: Benefits of Exercise; The Top 10 Benefits of Regular Exercise; Why working out is so good for your body and mind

Autor článku: Petra Chmelová