Životní styl, 29. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Začátek roku bývá pro člověka ve znamení velkých novoročních předsevzetích. Říkáme si, jak začneme hubnout, jíst zdravě, pít méně alkoholu, najdeme si práci snů, odejdeme od partnera a celý život obrátíme vzhůru nohama. Podaří se nám to? S velkou pravděpodobností ne. Vyvarujme se novoročních předsevzetí a pracujte na změně už teď.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Přinášíme několik tipů mentorky Denisy Jedličkové, jak udělat první krok kdykoliv.

My lidé nemáme rádi změnu a raději si hovíme v pohodlí komfortu. Zůstáváme tak v nefunkčních vztazích a v nenaplňujících zaměstnáních. „Žijeme často v iluzi stability a lpíme na jakýchsi jistotách. Je to naprosto přirozené, protože pokud bychom před stovkami let vybočovali z řady a byli rebelové. Pravděpodobně by nás vyloučili z kmene či komunity a zemřeli bychom. Tento pocit vyloučení a strachu v nás dodnes přetrvává a drží v pasti, že něco nemůžeme nebo nesmíme. To ale není pravda,“ sděluje pro Fitsrozumem.cz byznys mentorka Denisa Jedličková. První krok může být pro někoho horší než výšlap na Mount Everest. Ale není se čeho bát.

Čas na změnu je teď

Někdo čeká na pátek, někdo na prvního ledna a jiný jedná ihned. „Ten správný čas na změnu nikdy nepřijde, je to vše jen o rozhodnutí člověka, kdy si řekne už toho mám dost a chci například podnikat, novou práci anebo zhubnout. Vše je to jen v hlavě a o akci. Na nic nečekejte a jednejte,“ radí Jedličková a pokračuje s úsměvem.

Vždy si řekněte, co nejhoršího se mi může stát, když dám výpověď, začnu podnikat, odejdu od partnera. Zemřu? Vybuchne atomovka? Samozřejmě, že ne.“ Díky tomu zjistíte, že všechny katastrofální scénáře případné změny a prvního kroku máte pouze vykonstruované ve své hlavě. Čímž se vám otevřou další možnosti osobního růstu a životních posunů. A tak na nic nečekejte, ten nejlepší čas je právě teď.

Sbohem, šedá zóno

Všichni žijeme v systému, který nám „nalajnoval“ život. Naučíme se číst, psát, počítat, vystudujeme střední či i vysokou školu, vezmeme si hypotéku, založíme rodinu a tak dále. „Je na čase, abychom rozhodovali o svém životě, změnách a prvním kroku sami. Je pouze jen a jen na nás jakým směrem se život bude ubírat. A proto nezůstávejme v šedé zóně a převezměte zodpovědnost a udělejte jasné rozhodnutí. Dovolte si udělat ten první krok hned,“ povzbuzuje Denisa Jedličková.

Co je to šedá zóna? Prostor, kdy vnitřně cítíme, že něco není tak, jak bychom chtěli a nacházíme se v tzv. začarovaném kruhu. Příkladem může být právě začátek podnikání. Zažeňte myšlenky: Chtěla bych začít podnikat, ale zvládnu to, mám na to, můžu apod. Přeberte zodpovědnost a udělejte jasné rozhodnutí. Ano, chci podnikat!

Jde přece o vás

Už jen ten první krok vystoupit z komfortní zóny je velké vítězství. „Všechno má své tzv. porodní bolesti a začátky nebývají snadné. Možná rodina a přátelé si myslí, že to, co jste udělali není správné, ale oni nežijí váš život. Nenechte si do ničeho mluvit a jděte si za svým cílem a je jedno, jestli je to vysněná postava, nový byt nebo podnikání,“ doporučuje Jedličková.

Nenechte se zviklat okolím, sepište si kdo jste, co v životě chcete a kam směřujete. Dělejte kroky k vysněnému cíli. A co je nejdůležitější myslete na sebe. Sebeláska a spokojenost sama ze sebou je základ všeho.

Denisa Jedličková je byznys mentorka, která mentoruje československé špičky v oblasti byznysu, ale i začínající podnikatelky

Štítky: předsevzetí

Autor článku: Ivana Koutná