Životní styl, 5. 11. 2022

Foto: Shutterstock

"A kolik jsi jich měl/měla přede mnou?" Tato otázka straší mnohé ženy i muže. Není jejich "číslo" příliš nízké, aby nevypadali nezkušeně, nebo naopak vysoké, aby nepůsobili promiskuitně? Odpověď na to, kolik předchozích partnerů je "ještě v normě", se snažil najít britský průzkum.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jaká je ideální počet sexuálních partnerů? To je otázka, na kterou ani zkušení sexuologové obvykle neznají přesnou odpověď. Podle průzkumu britské seznamky pro zadané IllicitEncounters.com provedené mezi tisícovkou mužů a tisícovkou žen by však oním optimálním číslem měla být magická třináctka. Shodlo se jich na tom celých 52 procent.

Právě 13 sexuálních partnerů podle respondentů zajistí, že daný člověk bude dostatečně zkušený, dobrodružný a otevřený novinkám. Naopak 18 sexuálních partnerů a více je podle 73 procent lidí už příliš a jde o varovný signál, že je daný muž či daná žena až příliš promiskuitní.

Ženy versus muži. Jak moc lžeme?

Vysoké číslo sexuálních partnerů přitom více odrazuje muže (59 procent mužů oproti 46 procentům žen), což naznačuje přetrvávající společenské stigma žen s vysokým počtem sexuálních partnerů. I to je možný důvod, proč ženy o počtu svých sexuálních partnerů častěji lžou – podle průzkumu tak činí 67 procent z nich. Muži neudávají skutečné číslo jen asi v 13 procentech případů. Obvykle přitom platí, že muži si počet svých pomyslných zářezů navyšují, zatímco ženy jej spíše snižují.

„Leckoho ovšem může odradit právě i příliš malý počet milostných partnerů potenciálního protějšku. Obvykle to bývají spíše ženy než muži. Zkušení muži jsou sexu s pannou nakloněni více než zkušené dámy tomu, aby zaučovaly panice,“ prozrazuje Adam Durčák, který se zabývá zdravou sexualitou.

Nechci nic vědět!

Z průzkumu dále vyplynulo, že 31 procent lidí o sexuální historii partnera nechce raději vůbec vědět, patrně proto, aby se nemuseli vypořádávat s pocity, které v nich odpověď může vzbudit.

„Výsledky starších průzkumů pak naznačují, že počty předcházejících sexuálních partnerů a celkově milostná historie zajímají spíše muže u jejich partnerek. Většinou proto, že jsou oproti ženám více soutěživí a rádi si udělají přehled o bývalé konkurenci,“ komentuje Adam Durčák.

Podle průzkumu britské seznamky by se rovněž celých 77 procent mužů nechalo zlákat k sexu hned po prvním rande, ale jen pokud by mezi nimi a potenciální partnerkou zafungovala pověstná „chemie“. Ženy jsou v tomto ohledu opatrnější, k sexu by jich po první schůzce kývlo jen 39 procent.

Adam Durčák je odborník zabývající se zdravou sexualitou a zakladatel českého eshopu s erotickými pomůckami

Štítky: sex , vztahy

Autor článku: Lenka Šmídová