Životní styl, 12. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Kila navíc? Upravte svůj jídelníček a pijte kávu pravidelně. Tahle nová dieta slibuje rychlý úbytek hmotnosti, což se však nemusí obejít bez komplikací. Vyzkoušíte ji?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ve spojitosti s kávou se hovoří hlavně o kofeinu, a to navzdory tomu, že kávová zrna obsahují přibližně dalších 200 složek, které mají na lidský organismus báječný vliv. K těm patří zejména antioxidanty, jež se v kávě nacházejí v takovém množství, že se šálek černého zlata směle vyrovná zelenému čaji. A právě na kofeinu a antioxidantech je postavena nová dieta, která získala na popularitě díky několika knihám, především od amerického internisty Boba Arnota. Ten tvrdí, že pití několika šálků kávy denně podporuje metabolismus, spaluje tuky, snižuje chuť k jídlu a blokuje vstřebávání kalorií. A jaká je skutečnost?

Pomoc ano, ale pouze na chvíli

Najdou se jedinci, kteří jsou s kávovou dietou spokojení, i když pouze v krátkodobém měřítku. Je tu totiž pár věcí, se kterými je třeba počítat. Za prvé, hodně záleží na skladbě jídelníčku. Nikdo nemůže očekávat, že zhubne, když si dá pár šálků kávy a k té zakousne něco sladkého.

Za druhé, zvýšený příjem kofeinu může představovat vedlejší účinky, zvlášť u citlivějších jedinců. Pokud jste se i tak rozhodli, že kávovou dietu zkusíte, měli byste vědět, že dietní plán tohoto typu zahrnuje konzumaci minimálně tří šálků (720 ml) lehce pražené kávy denně.  Neměli byste však do ní přidávat cukr a ani smetanu.

Pár kilo dole před důležitou akcí

K jídlu jezte potraviny s nízkým obsahem tuků a kalorií, zároveň zvyšte příjem vlákniny, celých zrn, ovoce a zeleniny. Pochopitelně se vyhýbejte polotovarům, mraženým, smaženým a rafinovaným jídlům. Denní energetický příjem by měl být postaven na zhruba 1 500 kalorií denně. Vhodné je jedno jídlo denně nahradit zeleninovým koktejlem. Tak to aspoň tvrdí výše uvedený lékař, který má v něčem pravdu.

Studie na 33 lidech s nadváhou nebo normální hmotností, kterou publikoval časopis Obesity, potvrdila, že pití kávy snižuje příjem kalorií u lidí s nadváhou. V dalším přehledu, kterého se zúčastnilo více než 600 lidí, vědci zjistili, že větší příjem kofeinu byl spojen se sníženou hmotností, indexem tělesné hmotnosti (BMI) a tukovou hmotou. Káva navíc může zvýšit množství tuku, který spálíte při cvičení, a pro obsah antioxidantů přispívá k celkovému zdraví. K úplnému pochopení toho, jak káva ovlivňuje regulaci hmotnosti, je však nutný další výzkum.

Odvrácená strana rychlého hubnutí

Nicméně již teď se ví, že nadměrný příjem kofeinu může vést k několika zdravotním problémům, například k vysokému krevnímu tlaku. Také platí, že kofein je diuretikum, což znamená, že podporuje vylučování tekutin močí. V překladu to znamená, že s tekutinou odchází mnoho důležitých elektrolytů. Ztráta příliš velkého množství draslíku může vést ke stavu zvanému hypokalemie, jenž může ovlivnit kontrolu svalů a zdraví srdce.

V neposlední řadě nadmíra této látky přispívá k srdečním záchvatům, bolestem hlavy, nespavosti, zvýšenému riziku zlomenin kostí, osteoporóze a dokonce i depresi. Proto byste neměli kávový dietní plán dodržovat dlouhodobě. A rovnou taky počítejte s tím, že diety, které jsou sestavené na drastickém snížení příjmu kalorií, často vedou k opětovnému zvýšení hmotnosti, tedy jo-jo efektu.

Zdroje: Does the Coffee Diet Work for Weight Loss?; Is Coffee Helpful (Or Harmful) For Weight Loss? Experts Weigh In

Autor článku: Petra Chmelová