Poskládejte si jídelníček vyhovující vaší konstituci
Podle ajurvédy se každý z nás rodí s unikátní konstitucí, která je daná kombinací dosh, které se říká prakriti.
„V ajurvédě jsou celkem tři doshy vata, pitta a kapha. Jejich existenci a vztah můžeme částečně přirovnat k systému ying a yang, systému dvou protichůdných a doplňujících se energií, jejichž rovnováha je podle tradiční čínské medicíny základem zdraví. Doshy můžeme charakterizovat jako dynamické síly s vlastními charakteristikami. Prakriti každého člověka přitom představuje jedinečnou rovnováhu mezi třemi doshami potřebnou k udržení pevného zdraví. Většina z nás v sobě má kombinaci několika ajurvédských typů. Prakriti je tedy obvykle kombinací dvou a někdy i všech tří dosh,“ vysvětlujete terapeutka ajurvédy pražských Domů Jógy Mgr. Blanka Novotná.
K poskládání jídelníčku je tedy vhodné zjistit, jaká je vaše konstituce, protože pokud se stravujete nesprávně, může vás i nadbytek zdravého jídla jako třeba syrové ovoce a zeleniny, vyvádět z rovnováhy a může být i základem zdravotních potíží až nemocí.
Zajímavost: V případě, zdravotních obtíží (dlouhodobá únava, nespavost, bolest hlavy, artritida a další) byste si měli zjistit, jaká je vaše aktuální kombinace dóš, tj. zjistit vikriti a srovnat jej s prakruti. Následně je díky tomu možné cíleněji upravovat jídelníček, aby byl stav harmonizován.
Konstituce rozlítaná vata
Pokud často tíhnete ke změnám, necháte se snadno vyvést z rovnováhy, jste aktivní, kreativní a spíše křehčí konstrukce, pravděpodobně jste typ vata.
„Vata typům prospívá pravidelný stravovací režim, dostatek kvalitních tepelně upravovaných jídel, teplé dezerty a tekutiny. Vhodné je i větší množství kvalitního masa a mléčných výrobků. Naopak čerstvé ovoce a zelenina by měly tvořit pouze menší část stravy,“ říká Blanka Novotná. „Jedincům typu váta doporučuji lekce klidné a harmonické jógy, které by vátu dobře uzemnily,“ dodává instruktorka jógy Věra Vojtěchová.
Vhodné potraviny: Jídla s převahou sladké a kyselé chuti, která jsou spíše hutná a teplá – například teplé mléko, máslo, zázvor, polévky, kvalitní maso, oříšky a semínka.
Konstituce ohnivá pitta
Lidé typu pitta jsou inteligentní, ambiciózní a obvykle mají dobře stavěnou a funkční postavu. Jejich metabolismus funguje na plné obrátky. Typ pitta mívá sklon k předčasnému šedivění a vypadávání vlasů. Často se nechají vyvést z nerovnováhy, což u nich vede k zánětlivým kožním nemocem, očním potížím, žaludečním vředům či dokonce alkoholismu nebo přejídání.
„Pitta typům prospívá střídmější, ale pravidelná strava. Dejte přednost čerstvému ovoci a zelenině, obilovinám a luštěninám. Ideální variantou je poskládat si jídelníček z vegetariánských pokrmů. Maso není příliš vhodné. Pozor byste si měli dát i na pálivá horká jídla a červené víno,“ upozorňuje Blanka Novotná.
Z jógových stylů nejlépe prospěje těmto příliš energickým lidem relaxační jóga, jemná jóga či jin-jóga. K harmonizaci typu pitta jsou ideální dechová cvičení ke zklidnění, vedená relaxace, rozvíjení trpělivosti, delší výdrže v pozicích. Nicméně svou přirozeností tito lidé spíše tíhnou k dynamickým stylům, který pro ně ale zdaleka nemusí být ten pravý.
Vhodné potraviny: Jídla s převahou sladké, hořké a svíravé chuti, která jsou těžší a chladivá – například brokolice, okurky, listová zelenina, luštěniny, slunečnicová semínka, bio mléčné výrobky.
Konstituce zemitá kapha
Kapha jedince charakterizuje jejich zvýšená míra tolerance, klidu a odpuštění. Jejich zdraví bývá velmi dobré, ale poměrně snadno přibírají na váze. Jejich znakem je pomalejší chůze i mluva.
„Jedincům typu kapha doporučuji založit jídelníček na lehčích, suchých a teplých jídlech. Konkrétně je vhodné pravidelně jíst dostatek zeleniny a zázvoru pro podporu trávení. Jste-li kapha a máte rádi maso, můžete si jej dát, ale jen velmi omezeně a ne pravidelně. Mléčné výrobky jako mléko, máslo, zmrzlina, ale i sladkosti nebo smažená jídla jsou pro kapha naprosto nežádoucí,“ tvrdí Blanka Novotná. „Klidným, vyrovnaným a někdy i trochu pohodlným kapham prospěje trocha dynamického pohybu ve stylu power jógy a hot jógy. Kaphy by měly překonat svou pohodlnost, protože fyzická aktivita jejich organismu náramně prospívá,“ tvrdí Věra Vojtěchová.
Vhodné potraviny: Jídla s převahou pikantní, hořké a svíravé chuti, která jsou teplá a lehká – například sójové či mandlové mléko, dále různé klíčky, listová zelenina, luštěniny, fíky, meruňky, granátová jablka a další.
8 obecných rad, jak zhubnout podle principů ajurvédy
- Dávejte přednost ostré, svíravé nebo hořké chuti před sladkou, slanou a kyselou. Používejte v kuchyni čerstvý zázvor, česnek, křen, petržel, cibuli, chilli koření.
- Omezujte tučné mléčné produkty, studené nápoje, smažená a tučná jídla.
- Do jídelníčku pravidelně zařazujte zeleninu a luštěniny.
- Pijte horkou vodu, vodu s citrónem a mátou, popřípadě ajurvédské čaje.
- Maso jezte maximálně jednou týdně, nejlépe kuřecí a rybí.
- Přepadne-li vás pocit hladu, nejdříve vypijte nejlépe půl hodiny před jídlem sklenici horké vody s citrónem.
- Pravidelně používejte koření podporující trávení – koriandr, kmín, fenykl, kardamom, zázvor, skořice a indická směs garam masala.
- Nezapomínejte jíst v pravidelných časech, pravidelně se hýbat a meditovat.
Optimalizujte svůj metabolismus
K dosažení zdravého a štíhlého těla, ať už podle principů ajurvédy nebo jakéhokoliv jiného druhu stravovávaní, je nezbytné posílit trávení, optimalizovat metabolismus a podporovat odbourávání zásob.
„Aby organismus začal efektivně spalovat uložené zásoby, musí být jednotlivá jídla kvalitní, nutričně vyvážená, dostatečně sytící, ale zároveň nesmí tělo zatěžovat. Je proto velice důležité jíst v pravidelných intervalech, maximálně třikrát denně, aby měl trávicí trakt dostatek času na zpracování potravy a neukládal zbytky. Mezi jídly nechávejte pauzu 5–6 hodin a nezařazujte žádné svačinky, a to ani kousek ovoce nebo kávu s mlékem. K podpoře metabolismu pomáhá i pravidelný pohyb a masáže,“ říká Blanka Novotná.
Hubnutí bez pohybu totiž může vést ke štíhlému, ale i slabému tělu. Při jakékoliv redukci se vyvarujte hladovění a jakýmkoli extrémním dietám, protože ty nejsou z hlediska zdraví v ničem prospěšné.
Začněte s pravidelným cvičením jógy
Jóga pomáhá posílit tělo a rozvíjet svalovou sílu. Svaly, jak je známo, i v klidovém stavu potřebují pro svou existenci spálit mnohem více kalorií než tuky. Kromě toho cvičení jógy rozvíjí naší pružnost i sebevědomí, zbavuje nás různých nepříjemných bolestí těla.
„Z mého pohledu je ale nejdůležitější zklidnění a relaxace, kterou v lekcích získáme spolu s určitým odstupem, v němž se máme možnost podívat sami na sebe z jiného úhlu a jiných perspektiv, které nám nabízejí jednotlivé ásany, jógové pozice. Uvědomit si, jestli ve svých životech nevědomky nezajídáme nějaká svá trápení, jestli si přehnaně nepřislazujeme svůj život, protože nám připadá příliš hořký. Jestli v obraně neobalujeme svá těla, abychom se obrnili proti okolnímu světu, který nám připadá nebezpečný a těžko v něm hledáme nějakou pevnou oporu. Jóga a jógová filozofie ve finále může pomoci najít tu kýženou oporu sám v sobě a lépe se vyrovnat s pomíjivostí tohoto světa jinými metodami, které pro nás nejsou tak škodlivé jako přejídání se,“ uzavírá Věra Vojtěchová.
Zdroj: TZ Domy jógy