Životní styl, 26. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Každý, kdo někdy začínal s redukcí hmotnosti, si nejdříve musel stanovit strategii, jak na to. Je to jeden ze základních a zároveň také nejtěžších kroků na cestě ke štíhlejší linii. Různé názory a přístupy k hubnutí přitom existují nejen mezi laiky, ale také mezi odborníky. „Všichni se patrně shodnou jen na tom, že je třeba dosáhnout energetického deficitu – jinak totiž tělo do vlastních zásob nesáhne. Otázkou ale zůstává, jak velký tento deficit může být,“ vysvětluje výživový poradce Lukáš Vrána.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co je to bazální metabolismus?

Bazální metabolismus představuje hodnotu energie, která je nutná pro udržení vitálních funkcí těla – například dýchání, zachování vhodné hodnoty tlaku a tepu, funkce vnitřních orgánů a podobně. Když k této hodnotě přičteme ještě denní pohyb a termický účinek stravy, dostaneme přibližně energii nutnou pro zachování hmotnosti. Pokud chceme hubnout, musí být tato energie nižší a tělo tedy musíme dostat do energetického deficitu. Na jakou hranici ale můžeme stlačit denní příjem kalorií?

Nízkoenergetická strava

Podle Lukáše Vrány je za bezpečnou považována spodní hranice bazálního metabolismu, tedy hodnota přibližně kolem 1200 kcal: „To ale nemusí omezovat výživové poradce, kteří jsou schopni ve spolupráci s lékaři stav klienta posoudit a navrhnout omezení energie i na hodnotu kolem 800 kcal.“

Mýtus č. 1: Denní příjem 800-850 kcal je moc nízký, tělo musí strádat

„Tělo při příjmu 800-850 kcal strádat nemusí,“ vysvětluje výživový poradce Lukáš Vrána. „Toto rozmezí spadá mezi nízkoenergetické diety (anglicky low energy diet, LED), které jsou v současnosti ověřené v rámci celé řady studií. Předpokladem je ale zajištění potřebného množství bílkovin, vitaminů a minerálů a samozřejmě odpovídající zdravotní stav.“

Mýtus č. 2: Existuje jeden univerzální způsob redukce hmotnosti vhodný pro všechny

Přístupů k redukci hmotnosti je celá řada. Některé, jako je třeba bariatrická chirurgie nebo farmakoterapie, jsou vhodné jen pro určité skupiny lidí. Navíc je třeba splnit přísné podmínky a celý proces zaštiťuje lékař. Pro širokou veřejnost je vhodná nejběžnější metoda, tedy úprava přijímané stravy.

Ale jak velkou zvolit kalorickou restrikci? „Bazální metabolismus není žádná magická hranice. Rozhodnutí o výsledné návrhové hodnotě musí být provedeno na základě posouzení konkrétního člověka s ohledem na motivaci, možnosti a hlavně zdravotní stav. Někdo tak raději bude hubnout pomaleji, jiný zvolí rychlejší variantu. Neexistuje ale ani jedna studie prokazující vztah mezi rychlostí redukce hmotnosti a zdravím,“ uzavírá Lukáš Vrána.

Postupy s výraznou kalorickou restrikcí však určitě nejsou vhodné pro všechny a je při nich potřeba spolupracovat s lékařem, popřípadě s výživovým poradcem, který je dobře informován o zdravotním stavu a medikaci klienta. Řada onemocnění totiž použití takto nízkého příjmu energie neumožňuje.

Pokud chcete začít s redukcí hmotnosti a nevíte, jak na to, určitě je vhodné poradit se s výživovým poradcem.

Autor článku: Lenka Šmídová