Zdraví, 16. 7. 2022

Foto: Shutterstock

S blížícím se vidinou cesty za sluníčkem na dovolenou se o své slovo začíná hlásit tzv. cestovatelská zácpa. Zjistili jsme, že s tímto problémem se opakovaně setkává až 57 % populace*. A překvapivě podstatně více se s ní potýkají ženy (70 % dotázaných žen), a to i zástupkyně mladé generace.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Dovolená je radost, ale pro řadu lidí její blížící se termín naopak znamená obavy a stres. Podle dat, která vyplynula z výzkumu agentury IPSOS, je častým obávaným rozměrem dovolené zácpa. Každá šestá žena říká, že jí zácpa už někdy de facto zkazila celou dovolenou.

Problém jako takový opakovaně trápí zhruba 50 % žen. U 38 % z dotázaných se pak tyto problémy radikálně zhoršují právě na dovolené. Muži jsou na tom podstatně lépe. Celkově zácpa opakovaně trápí jen 28 % z nich, během dovolené pak 18 %. Celkem je pak zácpa ještě před dovolenou zdrojem obav pro 25 % dotázaných.

Stres i změna prostředí

Zácpa během dovolené vzniká hlavně kvůli stresu z cestování. Na dovolené je také spousta věcí jinak, přicházíme o své rituály, komfort, soukromí. A to vede u řady lidí k problémům se zácpou.

„Ke stresu z cestování se navíc přidává snížený komfort nebo absence rituálů před stolicí. Tedy třeba chybějící cigareta, ranní šálek kávy či čaje, možnost hygieny, případně horší standard sociálních zařízení – například společné toalety, turecké záchody nebo veřejné toalety,“ komentuje Doc. MUDr. Pavel Kohout, přednosta Interní kliniky 3. LF UK a FTN.

Podle něj je častým problémem také menší míra soukromí, které zejména ženy potřebují k uvolnění: „Ženy mnohem častěji potlačují defekační reflex, důvodem může být i nižší soukromí při cestování nebo nocování ve větší skupině,“ uvádí docent Kohout. Za normální počet stolic se podle něj pokládá interval třikrát denně až jednou za tři dny.

Jak proti zácpě bojovat?

Důležitá je zejména dostatečná prevence. „Pravidelný pitný režim, pohybová aktivita, strava s dostatkem vlákniny a nezadržování defekačního reflexu. Důležité je neodkládat defekaci na větší interval než 3-4 dny,“ uvádí docent Kohout. Už před dovolenou proto myslete na to, abyste s sebou měli podpůrný prostředek a nesháněli ho složitě až na místě. K dispozici jsou kromě léků i přírodní léčivé zdroje. Může to být třeba láhev silně mineralizované vody, která je známá svými účinky již po staletí.

A kolik by jí měl člověk vypít, aby předešel potížím se zácpou? „Je těžké přesně určit, kolik Šaratice máte vypít. Každý jsme jinak velký, máme jinou hmotnost a funkčnost střev. Obecně platí, že pomáhá udržovat optimální konzistenci stolice. Dospělým proto doporučujeme vzhledem k projímavým účinkům této minerální vody pít mezi 150 až 250 ml denně na lačný žaludek,“ říká Kateřina Ceralová z týmu minerální vody Šaratica.

K přírodním zdrojům, které proti zácpě mohou pomoci, patří také křížaly, kysané zelí, jogurty, ovocné kompoty, zelenina nebo sušené listy či kořeny pampelišky,“ dodává docent Kohout. V případě akutní zácpy je možné použít také laxativa.

Nutné je rovněž odstranit stres z cestování. Na dovolenou si jezdíme odpočinout. Nemá cenu spěchat a stresovat se tím, že jsme měli být na pláži o dvacet minut dříve, nebo že jsme daný den nestihli všechno, co jsme si předem naplánovali. Dobře známe takovéto „Prosím tě, co ještě děláš, už vyrazíme?“ V tom by měli především partneři chápat své partnerky, které zácpou trpí mnohem častěji, a měli by jim na dovolené nabídnout dostatek klidu a pohody. Nejdůležitější je totiž vždy zdraví.

Zdroj: TZ Šaratica

Autor článku: Petra Chmelová