Autorka je nutriční terapeut-specialista ze III. interní kliniky endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN Praha
Jen díky vitamínům a minerálním látkám může organizmus správně zpracovávat bílkoviny, tuky a cukry, reagovat na zátěž, regulovat tělesnou teplotu, zprostředkovávat nervové vedení, umožňovat svalové kontrakce aj., naopak bez nich by nebylo možné využít energii ze stravy, narušily by se metabolické pochody… Až na výjimky si mikronutrienty tělo neumí vyrobit, jsou nepostradatelné pro život, mají svoje specifické funkce a více či méně výhodné zdroje.
Nejen z potravy
Základním předpokladem k získání široké palety minerálních látek a vitamínů je pestrá racionální strava. Konzumací masa, mléka a mléčných výrobků, vajec, ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných obilovin, ořechů a semínek na denní bázi umíme získat velkou většinu mikronutrientů. Nezastupitelnou roli přitom sehrává pitný režim, jelikož voda je nezbytná pro všechny metabolické procesy v organizmu a zároveň obsahuje rozpuštěné minerální látky.
Vhodným doplňkovým zdrojem některých minerálních látek a stopových prvků jsou v rámci každodenního pitného režimu přírodní minerální vody. Můžeme si mezi nimi vybírat ty nejvhodnější s ohledem nejen na chuť, ale také na aktuální zdravotní stav a životní styl. Při zvýšené ztrátě tekutin a některých mikronutrientů pocením, až už při sportu nebo fyzicky náročné práci, jsou středně a silně mineralizované vody vhodné pro svůj obsah sodíku, hořčíku, draslíku a vápníku. K tomu slouží informace na etiketě lahve.
Co, kdy a jak?
Potřeba některých minerálních látek, stopových prvků a vitamínů je během života konstantní, u jiných se mění s věkem. Liší se také u zdravého a nemocného člověka. K deficitu mikronutrientů ve zdravé populaci vedou nesprávné dietní návyky, kouření (vitamín E, C, beta-karoten, selen), období dospívání a těhotenství (kyselina listová, vitamín A, železo), hormonální změny u žen v menopauze (vápník), pravidelné užívání alkoholu (vitamín B1, B6, magnézium, fosfor), dlouhodobé stresové stavy (vitamín A, E, C, selen).
Z hlediska nedostatečného příjmu některých minerálních látek a vitamínů mohou být rizikové nízkosacharidové (tzv. lowcarb) diety, které jsou v poslední době opět moderní, zvláště při redukci hmotnosti. Základním principem nízkosacharidové stravy je totiž výrazné omezení nebo vyřazení zdrojů sacharidů včetně těch komplexních, jako jsou obiloviny, ovesné vločky, chléb, brambory a další přílohy, luštěniny, ovoce a dokonce některé druhy zeleniny. U těchto diet tak hrozí nedostatečný příjem například hořčíku a draslíku, ale také selenu, mědi, vitamínu C a E. U diet omezujících příjem masa, vajec, mléka a mléčných výrobků (vegetariánství, veganství a další) rovněž reálně hrozí nedostatečný příjem některých minerálních látek a vitamínů, zejména vápníku, železa, zinku a vitamínů skupiny B.
Tabulka zdrojů minerálních látek
K dalším důležitým minerálním látkám, bez kterých se lidské tělo neobejde, patří fosfor a sodík. Nicméně fosfor obsahují prakticky všechny potraviny, a tak jeho nedostatek u zdravých osob nehrozí. A sodíku přijímáme většinou až příliš, ve formě soli ve stravě, proto není třeba obávat se jeho nedostatku. Ten u zdravých osob hrozí pouze při déletrvajícím nadměrném pocení, například při sportu nebo namáhavé fyzické práci. V takovém případě se pro doplnění ztrát vody i minerálních látek hodí přírodní minerálky.
Tabulka zdrojů stopových prvků
Tabulka zdrojů vitamínů
Mikronutrienty pro zdraví
Zdroj: TZ Aqualife Institut