Zdraví, 15. 6. 2022

Foto: Shutterstock

Podle dat Státního zdravotního ústavu oblíbenost cyklistiky v poslední době narůstá. Jízda na kole tak patří k nejoblíbenějším a zároveň u nás k nejčastěji provozovaným sportům vůbec. S tím přibývá také úrazů. Ročně u nás zemře v průměru okolo 50 cyklistů, nejčastějším důvodem je podcenění prevence a nenošení přilby. Než vyrazíte na cyklistický výlet, měli byste si dát do pořádku jak kolo, tak základní povinnou výbavu, ale i další nezbytnosti na cestu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

V posledním roce nebylo příliš sportovních možností, zvedla se tak popularita cyklistiky, s tím také souvisí nárůst počtu úrazů. Těch přibývá především mezi dospělými. K lehčím zraněním patří tržné rány, oděrky, poranění obličeje, k těm závažnějším patří zlomeniny – zejména klíční kosti, úrazy hlavy, otřesy mozku a úmrtí.

V roce 2021 zemřelo dle údajů Státního zdravotního ústavu na silnicích 43 cyklistů – naprostá většina z nich v důsledku poranění hlavy. U cyklistů je až 75 % smrtelných úrazů způsobeno právě zraněním hlavy.

Co musíte pořídit

Ať už vyrážíte na kole po silnici nebo cyklostezce, nezapomeňte u jízdního kola zkontrolovat, zda má všechny prvky z povinné výbavy. Do té patří odrazky (přední, zadní, na obou kolech i na šlapkách), přední a zadní brzdy, světla (přední bílé a zadní červené za snížené viditelnosti) a zaslepené ostré hrany řídítek či dalších částí kol.

Mezi doporučené vybavení, které se může na cestách hodit, je pak v první řadě zvonek. Ten je často podceňován, přestože dnes vzniká řada sdružených stezek pro chodce a cyklisty, kde se stává výrazem slušného chování, zvonkem totiž může cyklista upozornit chodce, že se blíží.

Dále je to kryt na řetěz, blatníky, nářadí, pumpička, náhradní duše a další reflexní prvky, které především v případě jízdy ve večerních a nočních hodinách snižují riziko střetu s autem. Reflexní prvky umožňují vidět řidičům cyklistu až na 200 metrů.

(Ne)povinná přilba

V ČR je povinnost při jízdě na kole nosit helmu pouze pro děti mladší 18 let. Cyklistická přilba však dokáže snížit riziko úrazu hlavy až u 85 % případů poranění, a téměř u 90 % poranění mozku. Cyklisté bez přilby tak podstupují téměř 20x vyšší riziko smrti v případě úrazu. Pamatujte proto na její nošení i v dospělém věku.

Helma by měla chránit hlavu po celém jejím obvodu, často chrání i oblast uší a brady. Někteří výrobci také vyrábí speciálně tvarované helmy, které více chrání hlavu v její zadní části. Důležité také je, aby helma na hlavě dobře a pevně seděla. Jenom tak totiž může účinně hlavu ochránit.

KPZ, aneb co vezměte radši s sebou

Nejčastějšími úrazy na kole, které zastihnou velkou část cyklistů, především u delších cyklo výletů, jsou zejména lehčí zranění, jako jsou tržné rány nebo oděrky. Proto v případě, kdy vyrážíte na delší cestu, je dobré do batohu přibalit i základní výbavu pro ošetření.

Nemusíte vozit celou lékárničku. Bohatě postačí například základní spreje pro ošetření drobných poranění, které dokáží nahradit i náplast nebo obvaz. Tyto přípravky rychle pomohou s rychlým ošetřením oděrek, škrábanců, odřenin i menších krvácivých ran a zabrání jejich dalšímu znečištění,“ radí Dušan Sedláček ze společnosti vyrábějící zdravotnické prostředky.

Zdroj: TZ Aveflor

Autor článku: Ivana Koutná