Zdraví, 9. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Ssychravé počasí, předvánoční stres a pracovní kolotoč se ne vždy obejdou bez nepříjemných průvodních okolností způsobených sezonní depresí nebo výkyvy nálad. Jak se vyhnout skleslosti, špatné náladě či únavě?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Sezonní deprese dnes trápí stále více lidí. Nejedná se však o bezvýchodnou situaci, i zimu si můžete užít naplno.

Mezi běžné projevy deprese patří zpomalení fyzického pohybu, řeči nebo myšlenkových procesů. Objevovat se může i bolest hlavy, zad či žaludku a problémy se spánkem. K depresi patří také smutek, skleslost, úzkost a přecitlivělost, dokonce až hněv, podrážděnost a agresivita. Změny můžete pociťovat, i co se týče chutí. V neposlední řadě se postižený může potýkat se sexuální dysfunkcí.

Důležité je jakémukoli stavu mysli věnovat pozornost, ne před ním utíkat. Proti sezónní depresi existuje spousta možností účinné léčby, které příznaky zmírní či zcela odstraní a vy si budete užívat kouzelnou zimu v celé její kráse.

Vsaďte na živiny

Naše duševní rovnováha a zdraví jsou úzce spojeny s dostatkem vitaminů a živin. Nezapomeňte tedy na pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny. Naopak se vyhněte mastným a těžkým jídlům.

Antidepresivně působí především vitaminy C a D. Proti úzkosti a depresi jsou také velice účinné doplňky stravy s obsahem látky l-tryptofan, která napomáhá k lepšímu usínání a spánku a poskytuje psychické uvolnění. Účinek tryptofanu je i ve formě doplňků stravy ovlivňován skladbou stravy, kterou přijímáme. Je vhodné přijímat ho nikoli čistý, ale ve formě speciálních směsí, které tento vliv podstatně snižují.

Pomozte si vůní

Aromatické oleje se skvěle hodí pro navození příjemných pocitů, optimismu či na povzbuzení duchovního vědomí. Pravé přírodní oleje s léčivou silou rostlin mají výrazné účinky.

Buďte pozitivní

Vyhněte se negativním myšlenkám. Těšte se z maličkostí, obklopte se pestrými barvami nebo jen poslouchejte svou oblíbenou hudbu.

Nebojte se pohybu

Pohyb perfektně účinkuje proti depresi. V zimě se skvěle hodí jóga, pilates či tanec (a stačí, když se jim budete věnovat doma, nemusíte nikam do fitness centra). Nejenže se budete cítit lépe, ale náladu vám jistě zlepší i shozená kila.

Relax pomáhá

Najděte si čas pro sebe, kdy nebudete myslet na žádné problémy. Zkuste relaxační masáž, vyjeďte si do přírody – zkrátka cokoli, co pro vás bude tím pravým odpočinkem.

Autorský článek

Další info: 14 Ways to Ease Seasonal Depression; 7 Seasonal Affective Disorder Natural Treatments That Work

Štítky: deprese , zima