Zdraví, 24. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Zastánci kontaktních čoček oceňují hlavně přirozený a nezměněný vzhled, brýle pak bývají oblíbené pro snadné nasazování. Obě pomůcky mají svá pro a proti, podle odborníků je však pro oči nejvítanější jejich kombinace. Proč?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Brýle a čočky se hodí pro různé činnosti. Sportovci preferují čočky, řidiči zase brýle pro jejich preciznější schopnost zaostřit na dálku.

„Běžní uživatelé ráno a večer řídí, několikrát týdně sportují a odpočívají u televize. Během jediného dne či týdne tak vystřídají aktivity, na které se doporučují různé oční kompenzační pomůcky. Proto dává největší smysl používat oboje, brýle i čočky, a střídat je podle aktivity,” vysvětluje optometrista a vedoucí optiky v Praze Jakub Odcházel.

Výhody čoček

Kontaktní čočky využijete rozhodně při sportování, protože nehrozí, že se rozbijí. Zároveň neomezují zorné pole, takže se v nich při sportu budete lépe orientovat. Jsou vhodným řešením pro kombinaci se slunečními brýlemi, které se doporučují nosit dle potřeby i celoročně.

„Kontaktní čočky také nemění vzhled nositelů, což oceňují ti, pro které jsou brýle překážkou v sebeprezentaci a image,” domnívá se Jakub Odcházel.

Přednosti brýlí

Jiní naopak vnímají brýle jako módní doplněk, kterým ostatně při současném výběru od nejlepších světových designéru jistě jsou. Mají také zdravotní výhody, dají se nosit i při chronickém zánětu víček, tzv. ječném zrnu, nebo zánětu spojivek. Na rozdíl od čoček nevyžadují sterilitu a přísné hygienické nároky, takže se hodí třeba na několikadenní výlet.

„V době home office získaly brýle na popularitě, podobně jako třeba tepláky. Jejich nošení i nasazování je podobně rychlé a pohodlné,” přibližuje s trochou nadsázky další výhodu Odcházel. Brýle by měl mít v záloze také každý uživatel vícedenních a kontinuálních čoček.

Při dlouhodobém nošení čoček může docházet k vysoušení oční sliznice, která není zvlhčována slzami a ke slabšímu okysličování rohovky. I to je jeden z důvodů, proč dává největší smysl brýle a čočky kombinovat.

Jakub Odcházel je optometrista a vedoucí optiky Lentiamo v Praze

Štítky: oči , zrak

Autor článku: Ivana Koutná