Zdraví, 5. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Zhoršená imunita se projevuje zvýšenou náchylností k infekčním onemocněním, sklony k depresím a úzkostem, bolestí zad a kloubů, zvýšeným krevním tlakem a řadou dalších zdravotních komplikací. Základem pro posílení imunity jsou přitom ty nejpřirozenější prostředky.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vitaminy a spol. hlavně přirozeně

Jídelníček nezachráníme tím, že budeme denně polykat plnou hrst potravinových doplňků a syntetických vitamínů. Důležitá je jeho pestrost, dostatečné zastoupení všech makroživin, sezónní potraviny, bohaté na vitamíny a vlákninu, mořské ryby a plody, luštěniny a kvalitní maso. Vyplatí se také myslet na střeva, která mají pro imunitu klíčový význam, prospívají jim bakterie mléčného kvašení, dostatek vlákniny a rostlinných bílkovin.

Spousta lidí často podceňuje pitný režim, příjem tekutin v pozvolných menších dávkách po celý den je přitom velmi důležitý. Nejvhodnější je čistá voda (při sportovní aktivitě je kvůli zvýšenému pocení vhodné zařadit minerální vodu), když vás voda nebaví, zkuste ovocné čaje nebo 100% ovocný džus nařeďte vodou – ideální je poměr cca 1:4. Dobré jsou i lehké bylinné čaje, ale v pravý čas – uklidňující meduňku si pravděpodobně nebudeme chtít dát před nějakých pracovním výkonem, ale spíš navečer, močopudný čaj zase nebude dobrý nápad před divadelním představením apod.

Nepodceňte světlo a vzduch

„Přirozené denní světlo má na lidské tělo mnoho blahodárných účinků, a totéž platí i pro duši. Sluneční záření dodává našemu organismu významný druh energie, která je nezbytná pro různé tělesné pochody,“ říká pro Fitsrozumem.cz odborník Jakub Brandalík. Tím, jak sluneční svit zahřívá naši pokožku, podporuje krevní oběh, a napomáhá tak ke snížení vysokého krevního tlaku. Odbourává stres, odstraňuje pocit únavy, napomáhá k lepšímu spánku a stimuluje tvorbu serotoninu, kterému se přezdívá hormon štěstí. Přísun denního světla také stabilizuje hladinu krevního cukru, snižuje hladinu cholesterolu a v neposlední řadě přispívá právě k posílení odolnosti, při pobytu na slunci se zvyšuje množství i aktivita bílých krvinek, které zajišťují správnou funkci našeho imunitního systému.

Čerstvý vzduch je ve městech cenným zbožím, ale pokud nemáme okna přímo na rušnou třídu, vždy je lepší vzduch v místnostech pravidelně vyměňovat. V uzavřeném prostoru je vzduch „vydýchaný“, tedy obsahuje více CO2, ale i nebezpečnější z hlediska přenosu nemocí. „Pokud sdílíte s někým menší prostor, zvyšuje se rapidně možnost přenosu infekčních onemocnění, protože během dýchání i mluvení dochází k výdechu kapének, které jsou jejich nosičem. Pokud máte pocit, že vyvětrat si je stejné jako si přivést do okna výfuk, zvolte raději jiný způsob čištění vzduchu, moderní čističky vzduch zbaví nejen prachu, ale i nanočástic jako jsou viry, bakterie či spory plísní, a zároveň dokážou vzduch i zvlhčit a ionizovat,“ říká pro Fitsrozumem.cz MUDr. Michaela Vančatová.

Síla otužování

Je velmi prosté, a nemusíme začínat drasticky, po teplé sprše nebo koupeli stačí pár vteřin chladnější sprchy. Každý den o stupínek chladnější. Obecně platí, že délka studené sprchy by měla být tak dlouhá, dokud nám je příjemná. Otužováním posilujeme imunitní systém, získáváme vytrvalost, schopnost snášet nepohodu, ale dá se jím léčit i nechutenství. Prokrvujeme tělo a posilujeme tak kardiovaskulární systém. Další výhodou pak je produkce endorfinů, které navozují pocit spokojenosti. Celkově snižujeme nemocnost, a také díky otužování hubneme.

Mytí rukou jako základ

Někdy se od ní odvozuje úroveň celých civilizací. Mor, cholera, Covid-19… Hygiena je základní potřebou pro přežití. Našimi největšími přirozenými nepřáteli už nejsou zvířecí predátoři nebo sousední klany, ale mikroskopické organismy. Nevidíme je, neslyšíme je, a o to těžší je se jim bránit. Samozřejmostí je prevence v podobě osobní hygieny, čistých rukou, zdravá ústní dutina a při vyšší koncentraci osob i bariérová ochrana v podobě roušky a rukavic.

Zároveň platí, že bychom měli být maximálně ohleduplní, své bacily si nechávat pro sebe, a nešířit je barbarským kýcháním, smrkáním či pliváním všude kolem sebe. Zvýšená hygiena by měla krom naší domácnosti fungovat i na pracovišti, kde se setkáváte s cizími lidmi a trávíme s nimi velkou část dne.

Milováním k větší odolnosti

Tak krátké slovo s tak dlouhou řadou zdravotních benefitů. Ano, řeč je o sexu. Jaké výhody vlastně přináší? Při milování se v těle vylučují hormony oxytocin, serotonin a dopamin. Díky tomuto koktejlu se cítíme šťastnější. Koktejl po sexu účinkuje většinou jeden den. Hormony štěstí jsou silným spojencem proti stresu.

Přímo při orgasmu dostaneme od těla ještě dávku prolaktinu, hormonu, který zvyšuje citlivost našich smyslů, zejména pak čichu. Při milování tělo vylučuje dokonce i růstové hormony, které brzdí procesy stárnutí. Sex také zmírňuje bolest. Těsně před vyvrcholením se až pětkrát zvedne hladina hormonu oxytocinu, a tím i produkce endorfinů. Ty tiší bolesti hlavy, svalů, zad nebo kloubů, ale i premenstruační bolesti.

Do říše snů

Dobrý spánek je základem jak pro pracovní výkon, tak pro fungování celého těla včetně imunity. Vše začíná u spánkové hygieny, proto je důležité se vyvarovat nešvarům, které usínání a spánek narušují. Jsou jimi zejména jídlo těsně před usnutím, pití kávy či čaje navečer, sledování televize, obrazovky počítače či displeje telefonu před spaním a přetopená nevyvětraná ložnice. Doba spánku by měla být kolem 8 hodin, ideálně v kuse a s usnutím hodinu až dvě před půlnocí.

MUDr. Michaela Vančatová je celostní lékařka; Jakub Brandalík je jednatel společnosti Ligtway

Autor článku: Lenka Šmídová