Zdraví, 2. 12. 2023

Foto: Shutterstock

Dáváte si pořádně do těla, když v tom přijde zlom. Máte pocit, že se vám srdce snad rozskočí a cítíte těžkou bolest na hrudi. První, co vás napadne, je infarkt. Jenže zrovna ten se dá ve většině případů vyloučit. Tak proč vám je tak zle?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jistota není nikdy. Infarkt během cvičení sice možný je, ale jedná se pouze o výjimečné případy. Naopak, pokud chcete mít srdce zdravé a vitální, měli byste se hýbat pravidelně, protože pohyb prokazatelně snižuje riziko srdečních onemocnění. Je však třeba brát v potaz fakt, že velká a těžká bolest na hrudi během cvičení rozhodně není normální a v závislosti na dalších příznacích vyžaduje posouzení lékaře.

Jít může o onemocnění koronárních tepen nebo srdeční záchvat. Ten se projevuje tak, že do levé paže, krku, čelisti a někdy i do horní části zad vystřeluje bolest, obvykle se dostavuje také nevolnost, zvracení, závratě a točení hlavy. Pociťujete-li něco takového, okamžitě kontaktujte pohotovost. V ostatních případech to naštěstí tak horké není. Které to jsou?

Přehnali jste to

Nejběžnějším důvodem, proč někdo cítí bolest na hrudi, jsou namožené svaly právě v oblasti hrudníku, například po klicích nebo náročném sprintu. Na tohle zranění mírného typu nejlépe zabírá odpočinek, popřípadě ledové obklady snižující otoky.

Zúžení dýchacích cest

Lidé, kteří mají astma, se při fyzické námaze mohou setkat s kašlem, nepohodlím a tlakem na hrudi. Je to jeden z hlavních příznaků astmatu vyvolaného cvičením, tedy zúžením dýchacích cest v plicích. Poraďte se svým lékařem o získání inhalátoru nebo o změnách ve způsobu cvičení. Dýchací cesty však mohou být zasažené i infekcí a záněty, tedy nachlazením, chřipkou a angínou, která je spojená s ucpáním koronárních tepen a omezením průtok krve do srdce.

U těchto případů má postižený taky potíže s dýcháním, bolest je ostrá a bodavá. Buď zrovna nemocí prochází, nebo si po ní nedopřál dostatek času na regeneraci organismu. Rizikové je ovšem i dýchání studeného vzduchu v zimě. Stejně jako u namožených svalů opět zabírá odpočinek a klid.

Jídlo těsně před cvičením

Jakékoli cvičení, které vyvíjí tlak na břicho – včetně zvedání závaží a některých jógových pozic, vyvolává gastroezofageální reflux, tedy stav, kdy je obsah žaludku tlačen zpět nahoru do jícnu. Kromě pocitu plnosti a bolesti přímo pod žebry většinu lidí trápí kyselá pachuť v ústech a pálení žáhy. Z tohoto důvodu se vyhněte jídlu těsně před cvičením.

Zdroje: 5 common causes of chest pain while running; 3 Reasons Your Chest Feels Tight During Exercise

Autor článku: Ivana Koutná