Pokud patříte k fanouškům časopisu National Geographic, patrně znáte Dana Buettnera, který v něm působí jako autor. Je průzkumníkem, pedagogem, producentem, vypravěčem a řečníkem. Spolupracoval na dokumentárním filmu oceněném Emmy Award a patří k držitelům tří Guinnessových rekordů pro vytrvalostní cyklistiku. No a tenhle dobrodruh poskytuje odborné rady týkající se zdravého stárnutí. Nenašli byste nikoho dokonalejšího, kdo by měl vzácnější tipy!
Země zaslíbené
Ostatně Dan Buettner objevil pět míst po celém světě, které nazval „modré zóny“. Jedná se o oblasti, kde lidé žijí nejdéle a jsou nezdravější. Tyto modré zóny zároveň i důkladně prozkoumal – pochopitelně osobně, takže si mohl všimnout několika společných vzorců mezi stárnoucími populacemi. No a jaké jsou výsledky jeho antropologického hledání? Podle Buettnera byste si i vy měli na svůj talíř přidat jistou báječnou potravinu, jež prodlužuje život. Konkrétně jde o 120 vařených fazolí konzumovaných každý den. A proč zrovna fazole?
Zatímco uvedený expert nespecifikuje konkrétní druh luštěniny, vysvětluje, že jednotlivci žijící v modrých zónách každodenně jedí alespoň jeden šálek fazolí. Že je to až příliš jednoduché? Možná, ale ve skutečnosti jsou fazole zdravé a výživné.
Benefity, jež nelze přehlížet
Snižují hladinu LDL cholesterolu až o 20 %, stabilizují inzulín a krevní cukr, upravují krevní tlak i eliminují riziko infarktu. Dále zajišťují pravidelný odchod stolice. Cestovatel tak věří, že pokud se strava zjednoduší, a přidají se do ní ony luštěniny, váš život se v porovnání s ostatními prodlouží o celé čtyři roky, což má vypozorováno právě od obyvatel, jež umí stárnout z grácií. A teď malý test. Znáte všech jedenáct druhů fazolí?
Adzuki, mungo, bílá, purpurová, barevná, červená a černá fazole, dále černé oko, italská borlotti a pikantní pinto. Seznam uzavírá fazole navy, která je populární zejména v USA, ve Velké Británii a Francii. Která z těchto krásek prodlouží život zrovna vám?
Další info: Dan Buettner Wants You To Eat A Cup Of Beans Every Day For Longevity; Eating This High-Protein, High-Fiber Food Every Day Could Add 4 Years to Your Life