Zdraví, 26. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Trápí váš často bolesti chodidel, kolen, kyčlí, páteře? Za viníkem těchto obtíži mohou být i ploché nohy, které jsou často spouštěčem mnoha tělesných problémů u dospělých i dětí. Na zdraví svých chodidel bychom proto neměli zapomínat, přeci jenom jsou nejvíce namáhanými končetinami našeho těla.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Máme dvě základní roviny vyklenutí chodidla, a to je příčná a podélná. Podle nich následně mluvíme o noze příčně ploché nebo podélně ploché. U malých dětí ve věku do tří let, je “plochá” noha normální, protože se v podélné klenbě nachází tukový polštářek. U školáků a dospělých je spíše vhodné měnit postavení valgózní paty, které si můžeme ověřit pomocí olovnice a mediálním zatížení klenby za pomocí podoskopického vyšetření.

Nenápadné začátky

Nejčastější příznaky jsou bolesti v různých částech chodidel a nohou při běžné zátěži, jako je dlouhá chůze nebo běh. I dlouhé stání umí kvůli ploché noze bolest vyvolat.

Obtíže mohou začínat postupně, nenápadně a nepravidelně, až přejdou v stálou bolest téměř při každém kroku. Těžší fáze plochých nohou již pak ovlivňuje celkově, jak stojíme a jak se hýbeme, a mohou tak způsobovat bolesti zad.

Geny i životní styl

Jedním z důvodů vzniku je genetika, ale ne všechno se na ni dá „svádět“, svoje udělá i životní styl, především v době růstu.

„Častý důvodem je i  důsledek nedostatečného přirozeného pohybu nebo nesprávný výběr obuvi, jako je malá nebo špatně padnoucí bota. Ploché nohy mohou trápit i ty jedince, kteří jsou celý den „na nohou“. Lidé, kteří při práci stojí, by měli mít kvalitní ortopedickou obuv,“ říká fyzioterapeut PhDr. Kryštof Kuba.

Jak je to u dětí

U dětí pak může být za vznikem ploché nohy i to, pokud začnou nosit boty ve věku, kdy ještě přirozeně nechodí.

„Ploché nohy u dětí se projevují valgózním postavením paty a vnitřní zátěží chodidla. Ta se samozřejmě projevuje na chůzi a postavení kolen a kyčlí. Bolest není moc častá. Na místě jsou tedy vložky do bot, aby korigovaly postaveni paty, a jednoduchá cvičení, např. chození po zevních hranách, špičkách, výpony na špičky apod. V případě výrazně zkrácených svalů je nutné aspoň 2x denně protahování za pomoci rodičů. Pokud se stav i v tomto režimu po několika měsících zhoršuje, je krajním řešením operace,“ říká fyzioterapeut Mgr. Peter Hafič.

Léčba existuje

U snížení klenby nohou se rozeznávají tři stupně. U prvních dvou je nejlepší léčbou jednoduché cvičení odpovídající tomu, jaké jsou fyzické možnosti pacienta, individuálně doporučujeme vhodnou ortopedickou obuv a častější střídání obuvi. U třetího stupně  je již často doporučený chirurgický zákrok.

S barefoot opatrně

Mezi časté trendy patří také chodit bez bot, tzv. barefoot. Jak ten působí na ploché nohy?

„Nemyslím si, že je to optimální pro pacienty s plochou nohou. Pokud již chcete chodit bez bot, tak změna na tzv. barefoot by měla být pozvolná a ne okamžitá. Může to udělat více škody než užitku. I když vám budou propagátoři hlásit opak, ba dokonce zázraky,“ uzavírá Mgr. Peter Hafič.

Zdroj: TZ McKenzie Institute

Štítky: nohy , zdraví

Autor článku: Lenka Šmídová