Zdraví, 12. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Dny jsou krátké a dlouhé večery lákají k domácímu lenošení s knihou. Pokud při četbě ale pozorujete, že se kromě dnů zkrátila i délka vašich paží, možná přišel čas pořídit si své první brýle na čtení. Jak poznáte, že se u vás začíná projevovat presbyopie, a proč ji neřešit brýlemi z drogerie, vysvětluje optometrista Jakub Odcházel.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ať už saháte večer po náročném románu nebo si jen s chutí přečtete článek na oblíbeném webu, oči stále pracují a musejí se přizpůsobovat jak vzdálenosti, tak světelným podmínkám.

„Pokud máte problém ostřit na text, zaostřujete pomaleji, mžouráte, činí vám potíže činnosti do 1 metru vzdálenosti, máte zamlžené vidění při změně pohledu z blízka do dálky nebo trpíte bolestí očí nebo hlavy, měli byste navštívit očního specialistu,“ radí optometrista Jakub Odcházel, vedoucí sítě optik. Všechny tyto symptomy patří k signálům, které mohou značit právě presbyopii.

Když jde o věk…

Stařecká vetchozrakost. Že je to pojem, který byste očekávali ve spojení se seniory? Pokud je vám přes 40 let, patříte k ohroženým i vy. Presbyopie není klasickou oční vadou, je způsobena fyziologickým vývojem, tedy stárnutím, takže se nevyhne nikomu z nás. Způsobuje ji ztráta elasticity nitrooční čočky a snížená schopnost očních svalů zaostřovat při pohledu na blízké vzdálenosti. Tím dochází k tomu, že se výsledný obraz nevytváří na sítnici, ale až za ní. To všechno vede k rozmazanému vidění, únavě očí a dalším tzv. astenopickým potížím.

Nejčastěji se presbyopie projeví dobře známou „krátkou rukou“ při čtení. Pokud si i vy oddalujete knihu nebo mobil dále od očí, aby se vám lépe ostřilo, navštivte očního specialistu a nechte si odborně vyšetřit zrak. Vyšetří vám ho i v kvalitních optikách, kde nemusíte čekat na termín jako u očního lékaře.

„Presbyopie má tendenci se s věkem zhoršovat, a navíc se často pojí i s dalšími vadami zraku, jakými jsou krátkozrakost, dalekozrakost či astigmatismus,“ doplňuje optometrista.

Raději k odborníkům

Stejně jako si na vyrážku nepořídíte krém z drogerie a na vyhřezlou ploténku vám nepomůže obyčejná masáž, tak vám na problémy se zrakem nebudou stačit brýle od čerpací stanice,” říká Jakub Odcházel.

Takovéto brýle se zdají jako rychlé a cenově výhodné řešení, vaše potíže se zrakem ale mohou ještě prohloubit. Jejich kvalita je velmi nízká, vyrábějí se pouze v omezených dioptriích a ani jejich velikost a provedení nebudou odpovídající. Pokud potřebujete jako většina lidí jemnější odstupňování dioptrií, rozdílné dioptrie na každé oko a pohodlné brýle, které perfektně sednou, návštěvě optiky se nevyhnete. A nebo ano?

Pokud raději nakupujete on-line, můžete se porozhlédnout ve specializovaném e-shopu. Před nákupem v e-shopu se ale ujistěte, že máte aktuální informace o vašich dioptriích.

Žádná ostuda

Brýle na čtení nejsou ostudou, naopak mohou být vaším novým stylovým doplňkem. Kvalitní a profesionálně vybrané vám navíc budou sedět tak, že o nich nebudete ani vědět. Pokud vám brýle z jakéhokoliv důvodu nevyhovují, můžete s presbyopií bojovat i jinak. Ztrátu kvality zraku vám vykompenzují například multifokální kontaktní čočky. Pokud vás odrazuje nutnost každodenní výměny, můžete sáhnout po měsíčních, které lze po konzultaci s optometristou nosit až 30 dní.

Horšící se zrak je nepříjemnou komplikací. Pokud ho ale budete řešit od počátku s odborníky, nebude mít na kvalitu vašeho života vliv. Zajděte si k očnímu specialistovi a nechte si oči zkontrolovat.

Jakub Odcházel je optometrista a vedoucí sítě optik Lentiamo 

Štítky: oči , zrak

Autor článku: Andrea Veselá