Výživový poradce Lukáš Vrána, zaměřující se ve své praxi také na souvislost mezi obezitou a diabetem 2. stupně proto upozorňuje na důležitost prevence, ale i na možnosti remise diabetu na základě správných stravovacích návyků a snížení váhy.
Prevence je základ
Ideální je samozřejmě diabetu předcházet, existuje několik jednoduchých pravidel, kterými můžeme riziko diabetu zmírnit. „Příčinou nemoci je inzulinová rezistence, tedy stav, kdy je snížena citlivost tkání vůči účinku inzulinu,“ říká Lukáš Vrána s tím, že diabetes 2. typu je výrazně spojený s obezitou, trpí jí až 90 % všech nemocných. I proto je jednou z prevencí konzumace kvalitních potravin, dostatečné množství zeleniny, výběr libového masa, omezení sladkostí s rafinovaným cukrem i dostatek pohybu.
„Všechny tyto věci vedou k úbytku tělesné váhy, což zvyšuje citlivost tkání na účinek inzulínu. Tímto způsobem se proto dá diabetu předejít, a to i přes to, že člověk disponuje rizikovými faktory pro jeho vývoj,“ potvrzuje výživový poradce.
Naděje pro pacienty
V případě, že se již diabetes u člověka projevil, musí začít podstupovat léčbu. „Léčba inzulinem je však klinicky náročná. Na jedné straně zlepšuje kontrolu glykemie, na straně druhé ale bohužel podporuje nárůst tělesné hmotnosti a s tím i snížení kvality života,“ říká Lukáš Vrána a upozorňuje na studii britské univerzity Imperial College London, která ukazuje, že právě hmotnost je při léčbě cukrovky 2. typu klíčová.
Nová studie se zaměřuje na pacienty s diabetem 2. typu, kteří jsou léčeni inzulinem a u kterých bylo kvůli zdravotnímu stavu nutné snížit jejich hmotnost. Zmíněná studie porovnává účinnost nízko-energetické diety za použití speciálních produktů a běžné redukce hmotnosti. Studie navazuje na výzkum DiRECT, který již v minulosti potvrdil na 300 pacientech trpících diabetem, že právě nízkoenergetická dieta může těmto lidem pomoci jak s výrazným snížením hmotnosti, tak i s možnou remisí cukrovky. Třetina pacientů, kteří po dobu maximálně 5 měsíců denně konzumovali maximálně 850 kcal za využití nutričně hodnotných produktů, aby byly pokryty všechny denní potřeby, a následně pokračovali ve vyváženém jídelníčku, se po roce zbavila projevů cukrovky.
„Tento stav pak i nadále přetrvával. Mluvíme tady o převratném zjištění, které dává naději všem diabetickým pacientům. Doposud byl totiž diabetes považován za celoživotní nemoc, tato studie však mění její vnímání a jistě pomůže pacientům po celém světě,“ nadějně uzavírá Lukáš Vrána.
Zdroj: TZ 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan