Zdraví, 5. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Lepší trávení i nadějnější vyhlídky na shození nadbytečných kil? Takové cenné výhody může poskytnout kolagen, který také zpomalí tvorbu vrásek, urychlí růst vlasů a zpevní vaše slabé nehty.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co všechno víte o kolagenu? Možná jste už někdy slyšeli o tom, že má něco společného s krásou. Nebo že je dobrý na klouby. Je pravda, že tato aminokyselina s dlouhým řetězcem zajišťuje pružnost pokožky a zmírňuje celulitidu. Jakožto nejhojněji vyskytující se bílkovina v těle se nachází v tkáních, chrupavkách, kostech, zubech, dásních i mezibuněčných hmotách. To ale pořád ještě neznamená, že právě vy ho máte dost…

Věk jako nepřítel

Dobrou zprávou je, že organismus si kolagen přirozeně vytváří. Horší je ale skutečnost, že vlivem stárnutí se zásoby tenčí a tenčí. Zatímco ve dvaceti letech ho má člověk doslova na rozdávání, ve čtyřiceti už rychlá spotřeba ani zdaleka nepokryje produkci. Způsoby, jak hladinu uvedené látky podpořit, jsou hned dva. Prvním z nich je užívání doplňků stravy s jeho obsahem, druhým pak konzumace potravinových zdrojů zahrnujících tuňáka, lososa, krůtí maso, želatinu a telecí játra. Buď jak buď, tyto výhody vás neminou.

Zpomalená tvorba vrásek

Nikdo nemá rád vrásky. Muži ani ženy! Ačkoli se jim nelze vyhnout, jejich rozvoj jde alespoň „přibrzdit. Optimální množství kolagenu jde podle expertů ruku v ruce s mladistvým vzhledem, potřebnou hydratací kůže, ukázkovým růstem vlasů a pevnými nehty.

Bezproblémové trávení

Jmenovaný prvek udělá dobře i vašemu břichu, neboť zlepšuje trávení přijaté potravy, přičemž předchází chorobám střev. Tedy alespoň takový názor zastávají odborníci s tím, že zároveň pomáhá odbourávat tuky, což jednoznačně vede k ukázkovému zažívání. A vlastně, nejen k tomu, jak ukazují následující řádky…

Podpora hubnutí

Kolagen je bílkovina. To znamená, že jeho posláním je kromě jiného i zachovávání delšího pocitu sytosti. Zahrňte ho do vaší stravovací rutiny, budete tak jíst menší porce, usnadníte si budování svalů a využijete energii, kterou vám zprostředkuje. A to zní slibně, co vy na to?

Zdroje: Top 6 Benefits of Taking Collagen Supplements; 8 Potential Health Benefits of Collagen

Autor článku: Andrea Veselá