Zdraví, 14. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Zrak je nejdůležitějším lidským smyslem. Není proto divu, že zatímco s doporučeními, jak si udržet například bystrý čich, se setkáte jen zřídka, rady pro kvalitní zrak slýcháme a vídáme dnes a denně. Bohužel je mezi nimi řada mýtů. Které to jsou?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jíst mrkev zlepší zrak

Skutečnost: Mrkev je sice bohatá na vitamín A, který je důležitý pro funkci sítnice oka, pro zdravou výživu, a minerály v ní obsažené mohou pomoci podpořit celkové zdraví očí. Vaši zrakovou ostrost však mrkev nezlepší. Jinými slovy: pokud vaše problémy se zrakem nesouvisí s vitamínem A, vaše vidění se nezmění bez ohledu na to, kolik mrkve sníte.

Čtení při nedostatku světla poškodí vaše oči

Skutečnost: Naše maminky nám to říkaly znovu a znovu, ale – je to pravda? Čtení při slabém osvětlení může způsobit únavu očí a případně bolest hlavy, většinou ale trvalé poškození zraku nezpůsobí. Problém je ten, že u menších dětí mohou nadměrné aktivity do blízka skutečně zhoršit krátkozrakost

Počítače, tablety a mobily nezhoršují krátkozrakost u dětí

Není tomu tak. Jak už jsme zmiňovali, právě aktivity do blízka, jako koukání do počítače, tabletu nebo mobilního telefonu výrazně zhoršují krátkozrakost u dětí. Naznačuje to řada vědeckých studií – například tým vedený profesorem Ianem Morganem z Australian National University upozorňuje na epidemii krátkozrakosti mezi dětmi a dospívajícími ve východní a jihovýchodní Asii, kde prevalence v této skupině dosahuje 80–90 procent. Podle výzkumníků jsou hlavními rizikovými faktory jak genetické dispozice, tak i daleko méně času, který děti tráví ve venkovním prostředí.

U nás všech pak může počítač zavinit takzvaný „computer syndrom“. Není to jeden konkrétní problém. Výzkumy ukazují, že 50 až 90 % lidí, kteří pracují u obrazovky počítače, má alespoň nějaké příznaky.

Mezi nejčastější patří podrážděnost očí. Ty mohou být červené, pálit, dochází k jejich únavě, pocitu suchých očí či někdy naopak reflexnímu slzení. Důsledkem zrakového přetížení se může snižovat schopnost zaostření, syndrom se tedy může projevovat i rozmazaným nebo dvojitým viděním,“ říká MUDr. Jakub Ventruba, Ph.D. z oční kliniky.

Používání zvlhčujících kapek vyléčí suché oči

Skutečnost: Suché oči jsou chronickým onemocněním. Slzný film má tři složky – vodnatou, mucinovou a lipidovou. Každá porucha jednotlivé složky může mít řadu důvodů: chronický zánět víček (meibomitis), kožní onemocnění (např. rosacea a další), celková onemocnění (poruchy štítné žlázy, autoimunitní onemocnění, cukrovka a další).

Podle zjištění vědců z Association for Research in Vision and Ophthalmology si na pocit suchého oka stěžuje nejvíce lidí v zimě – a to ve stejném počtu jako ve všech ostatních ročních obdobích dohromady. Studený venkovní a ohřátý vnitřní vzduch mají v sobě často méně vlhkosti než v jiných prostředích. Abyste minimalizovali jeho negativní vliv, je třeba dodržovat správný pitný režim a zvýšit příjem omega 3 mastných kyselin. Proti suchým očím také pomáhají zvlhčovače vzduchu. Použití zvlhčujících kapek je důležité, stav slzného filmu zlepší, léčí tedy příznaky, uleví, ale problém neodstraní.

Šedý zákal se vás netýká

Skutečnost: Katarakta je zakalení lidské čočky. Prvním příznakem stárnutí našich očí je potřeba brýlí na čtení, která začíná často mezi 40. – 45. rokem života. Jedná se o normální jev postupného tuhnutí čočky, které se projevuje zhoršováním schopnosti zaostřování (akomodace).  Postupně dochází k biochemickým změnám v čočce a pokud se tedy dožijeme dostatečného věku, je pravděpodobné, že se nám šedý zákal (katarakta) nevyhne. Poslední dekády se objevuje u čím dál mladších lidí, šedesátníci nejsou výjimkou.

Laserová operace očí je nebezpečná

Skutečnost: Laserové refrakční operace dosáhly současných skvělých výsledků zejména díky zdokonalování technologií.

„Skloubením se zkušeným refrakčním chirurgem stojí laserové operace na vrcholu bezpečnosti, kvality, přesnosti a zlepšení kvality života. Zákrok je nenáročný, zcela bez rizika a netrvá déle než patnáct minut,“ dodává MUDr. Jakub Ventruba.

Oční vyšetření není nutné, pokud nemáte problémy

Skutečnost: Jeden z největších mýtů. Existuje mnoho tichých nepřátel očí – glaukom, makulární degenerace nebo cukrovka – které dokáže zachytit pouze oční vyšetření. Lékaři proto doporučují návštěvu specialisty každé 2 roky pro osoby mladší 65 let a u starších osob každý rok.

Štítky: oči , zrak

Autor článku: Lenka Šmídová