Zdraví, 10. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Podle statistik má problémy s početím stále více párů. Taky usilujete o miminko, ale nějak se vám nedaří? Partnerovy běžné denní návyk napoví, jestli vůbec máte šanci!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Biologické hodiny tikají i mužům, proto není výjimkou, že někteří řeší neplodnost hned poté, co na svém narozeninovém dortu sfouknou 35 svíček. Za vším mnohdy stojí nezdravý životní styl a s ním spojená kvalita spermií. Jedním z rozhodujících faktorů je vyvážená strava, která výrazně zvyšuje šance na zdravé početí. Ovšem jídlo není všechno. Genetický materiál ve spermatu odráží stres, nedostatek živin a vliv toxinů z okolního prostředí. Chce-li se tedy muž stát otcem, měl se vyvarovat jistých rizik. Jakých?

Notebook na klíně a horko před plotnou

Varlata se nechtějí přehřát, věřte jim. Výzkumy ukazují, že horko ovlivňuje kvalitu spermatu, což je důvod, proč příroda zařídila, aby se ty „dva pánské váčky“ schovaly v pytlích mimo tělo, tedy v chladu. Používání notebooků přímo na klíně, sauna, externí zdroje tepla, jako jsou trouby, horké koupele a autosedačky, způsobují problémy s pohyblivostí i množstvím spermií. Vědci proto apelují, že konkrétně třeba řidiči, slévači nebo kuchaři patří k rizikovým skupinám, které inklinují k neplodnosti.

Příliš mnoho drinků

Že alkohol organismu neprospívá, slýcháme odevšad. Někteří lékaři by ze zdravotního hlediska dokonce nepřipustili žádnou toleranci, jiní zase tvrdí, že v malé míře nějaká ta sklenička neškodí. Buď jak buď, jistá dánská studie, které se zúčastnilo 1221 vojenských rekrutů, potvrdila, že již pět jednotek alkoholu za týden přispívá k lenosti spermií. A to je při pohledu na tuzemská čísla poměrně dost velký problém.

Průměrný Čech totiž podle průzkumu agentury Median vypije 14,4 litru čistého lihu za rok, což je dvakrát víc, než kolik činí světový průměr. Navíc pánové se s tím skutečně „nepárají“. Ročně vypijí až čtyřikrát víc lihu než ženy. Nejčastěji si dávají pivo a silné lihoviny následované vínem.

Toxiny a znečistěné městské prostředí

Vědci z Tchaj-wanu, kteří ve svém výzkumu vycházeli z analýzy spermatu asi 6500 mužů, dospěli k názoru, že existuje silné spojení mezi vysokou úrovní znečištění jemnými částicemi a abnormálním tvarem spermií. Považují tak toxické městské znečištění za jeden z hlavních problémů, jenž se podílí na snížené pohyblivosti i poškození „bičíků“.

Nepravidelný sex

To, že největší šance na početí je během ovulace, které se také říká „plodné okno“, neznamená, že by na ni partner měl čekat. Chce to ejakulovat pravidelně, a to po celý měsíc. Dokazují to experimenty, během kterých páry, které se milují pravidelně – mimo ovulaci – jsou plodnější. Jedinou výjimkou je případ, kdy má partner spermií málo. Pak je vyčkání na „plodné okno“ spíš přínosem.

Anabolické steroidy

Každý chce mít atraktivní tělo, ale za jakou cenu? Vědci z anglické Sheffieldské univerzity jsou toho názoru, že téměř každý muž užívající anabolika vykazuje nějakou míru neplodnosti, ne zřídka jsou dotyční zcela neplodní. Anabolika totiž přimějí tělo, aby si myslelo, že varlata nemusejí produkovat testosteron, hormon, který je důležitý pro tvorbu zdravých a vitálních spermií. Stojí to za to?

Zdroje: Lifestyle causes of male infertility; Low Sperm Count – 15 Mistakes That we All Commit

Autor článku: Ivana Koutná