Vitamin E nebo také tokoferol je jedním z nejdůležitějších antioxidantů pro naše tělo. I přesto se o něm příliš nemluví.
„Vitamin E chrání naše buňky před účinky volných radikálů a oxidačním stresem. Posiluje naše buňky proti stárnutí, které zpomaluje. V případě jeho nedostatku se vyskytují neurologické potíže a také se významně snižuje naše obranyschopnost,“ přibližuje účinky vitaminu E Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a Slovenské asociace pro speciální potraviny.
Kde ho najdete
Vitamin E by měl být součástí naší pestré stravy, jelikož si ho naše tělo nedokáže vyrobit samo. Doporučená denní dávka je 15 mg vitaminu E na dospělou osobu. Vitamin E je jedním z vitaminů, které jsou rozpustné v tucích, jeho příjem byste tedy měli kombinovat s mastnými kyselinami.
Potravinami, ve kterých můžete vitamin E nalézt, jsou například čerstvé ořechy, máslo, sója, pšeničné klíčky, kvalitní nerafinované či obohacené rostlinné oleje nebo mléko. V menším množství ho najdete i v čerstvé zelenině.
„Myslete však také na to, že při tepelném zpracování potravin se obsah vitaminu E významně sníží či zmizí,“ upozorňuje Ing. Bohumil Hlavatý. Vitamin E je také obsažen buď v samostatných doplňcích stravy či v multivitaminových doplňcích, které zajistí potřebný dostatečný příjem vitaminů.