Zdraví, 19. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Špatný den v práci? Pokud ve vás zanechal stopy, smažte stres, únavu i negativní emoce s pomocí jednoduchého receptu. Čím se obklopit, aby se vám do žil zase vlila energie a štěstí?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak poznáte, že jste v depresi? Zamyslete se, jaká barva vyjadřuje vaše emoce. Jeli-to šedá, černá či tmavě modrá, nejste na tom psychicky zrovna nejlépe. (Platí přitom, že čím tmavší odstín barva má, tím je to horší, na což upozorňují vědci z anglického Manchesteru.)

Barvy a emoce jsou úzce propojeny. Způsobují, že se lidé cítí šťastní nebo smutní, podporují či naopak tlumí chutě k jídlu, vyvolávají erotickou náladu. Tyto reakce mají kořeny v psychologických účincích. Proto pokud se cítíte tak říkajíc pod psa, vyzkoušejte jejich účinky a vykročte směrem k lepší náladě! Kterou barvu byste si měli vybrat?

Teplé potěšení

Červená, oranžová a žlutá patří k teplým barvám, které vyvolávají pocity štěstí, optimismu a energie. (Máte-li doma červené až příliš, a to hlavně v kuchyni, je možné, že víc jíte.) Vyndejte oblečení v těchto barvách, vyměňte povlečení, bílý hrníček na kávu vyměňte za ten veselý s potiskem. Ženy ať si nalakují nehty. Zanedlouho se začnete cítit o dost lépe.

Chladné uklidnění

Zelená, modrá a fialová. I tyhle barvy pomáhají, ale také mohou ublížit. Zklidňují, ovšem na druhou stranu dokážou prohloubit smutek. Záleží na každém jedinci, jak na ně reaguje. Konkrétně fialová se často používá k tomu, aby podnítila tvořivost, protože se jedná o směs modré (klidné) a červené (intenzivní).

Sázka na pohodu

Ptáte-li se, které barvy vyloženě patří k těm šťastným, tak to jsou žlutá, oranžová, růžová a červená. Ovšem i pastelové barvy, jako je broskvová, mátová, světle růžová nebo lila, obvykle mívají povznášející účinek na náladu. A čím je barva jasnější a světlejší, tím optimističtěji působí. Dalším způsobem, jak mohou barvy vytvářet šťastné emoce, je kombinování více základních a sekundárních barev.

Energizující barvy

Po špatném dni se potřebujete dobít, proto se obklopíte něčím křiklavým, silným, jasným až neonovým? Výrazná červená, žlutá a neonově zelená zapůsobí okamžitě. Povzbudí, to ano, nicméně způsobí, že se místo uklidnění začnete cítit napjatě a ostražitě. Nezřídka si na ně začnou stěžovat i oči, které dráždí. Je-li tomu tak, trochu uberte a vsaďte na „klasiku“. Oranžovou nebo žlutou milují téměř všichni.

Další info: The Mood-Boosting Benefits of Color Therapy; The Manchester Color Wheel: development of a novel way of identifying color choice and its validation in healthy, anxious and depressed individuals

Štítky: barvy , deprese

Autor článku: Ivana Koutná