Zdraví, 13. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Testosteron je hlavním představitelem mužských pohlavních hormonů ze skupiny androgenů. Tvoří se v mužských varlatech a nadledvinách, jeho produkce stoupá prudce v začátku puberty, kdy se tělo formuje, dospívají pohlavní orgány a zesiluje se sexuální touha. Vysoká hladina testosteronu se pak v těle mužů drží zhruba do věku 30 až 40 let, k poklesu může však dojít už mezi 25. a 30. rokem.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zásadnější problémy s testosteronem nastávají v období andropauzy, která přichází v rozmezí 45 až 60 let. Není dokázáno, zda je klíčovým faktorem samotný proces stárnutí, nebo spíše fakt, že starší muži již méně dbají o své zdraví a životosprávu. Jak nízkou hladinu testosteronu rozpoznat?

Příznaky nedostatku testosteronu se často kombinují. Může dojít ke ztrátě zájmu o sex, tedy snížené libido, poklesne hladina sexuální vzrušivosti nebo dochází k poruše erekce. Nízká hladina testosteronu sebou ale přináší i deprese, nekvalitní spánek, únavu, stres, chronické nemoci či ztrátu vlasů.

Libido na nule

Pojem libido označuje touhu a sexuální pud člověka. Libido je sexuální energie vznikající v podvědomí na základě psychologie, biologie a sociálních vazeb za účelem dosažení slasti. Výše libida se mění v závislosti na mixu hormonů. Muž může působit jako tornádo nebo naopak nemusí být vůbec při chuti. „Pokud máte zesláblé libido v krátkém horizontu, nic se neděje. K poklesu libida může dojít i vlivem stresových situací, které když zmizí, chuť na sex se zase vrátí. Problém nastává, když je nezájem dlouhodobý, zde může jít právě o výrazný pokles hladiny testosteronu,“ vysvětluje propagátor zdravého životního stylu David Buchta.

Možná vás překvapí, že pokles libida byl v minulosti spíše záležitostí žen. V dnešní době se ale bohužel týká i mužů. Je to způsobeno moderní dobou, zrychleným tempem života a špatnou životosprávou.

Pozor na kosti

Jedním z dlouhodobých rizik nízké hladiny testosteronu je osteoporóza. Na rozdíl od artritidy je osteoporóza stav, ve kterém se kosti stávají křehkými. Osteoporóza je metabolické kostní onemocnění spočívající ve ztrátě kostní hmoty a narušení její struktury a složení. Vlivem takového oslabení může snadno docházet ke zraněním a zlomeninám.

Když mizí svaly

„Důsledkem nedostatku testosteronu je také úbytek svalové hmoty, celkové oslabení a s tím související bolest svalů a kloubů. Nedostatek testosteronu způsobuje také větší náchylnost ke zranění. Nízké procento svalové hmoty, a naopak přemíra tuku pak vede k obezitě, a tedy mnoha dalším potížím,“ upozorňuje David Buchta.

Splašené hormony

Stále více mužů trápí velká prsa. Testosteron je přirozeně se vyskytující hormon zodpovědný také za mužské fyzické rysy. Při snížení hladiny testosteronu v těle přichází celková hormonální nerovnováha. V mužském těle v tuto chvíli přebývá ženský hormon estrogen a ten zapříčiní růst prsní tkáně, tzv. gynekomastii. Gynekomastie je často léčitelná, jen je potřeba správně pochopit její příčinu.

Nízká hladina testosteronu v těle má co do činění i s nedostatkem koncentrace a potížemi se na cokoliv soustředit. Často dochází také k problémům s pamětí.

Pozor na plodnost

Testosteron pomáhá stimulovat receptory v mozku, které pomáhají vyvolávat erekci. Nízká hladina testosteronu způsobuje nižší stimulaci, čímž může docházet k problémům či dokonce erektilní dysfunkci. „U testosteronu platí přímá úměra – čím více testosteronu muž v těle má, tím více se vyrábí v těle spermií i semenné tekutiny a samozřejmě to platí i naopak. To má za důsledek také plodnost či neplodnost,“ popisuje David Buchta.

Léčba existuje

Hladinu testosteronu pomáhá zvyšovat zejména správná životospráva. Jídelníček, který prospívá zvyšování hladiny testosteronu by měl být bohatý na zdravé tuky, velmi pomáhá například avokádo. Zlatá střední cesta je držet svůj denní příjem z tuků okolo 35 % – 40 %. Zbytek je vhodné doplnit zejména proteinem a správnými sacharidy, které jsou pro testosteron opět velmi důležité.

Intenzivní cvičení

Nedílnou součástí udržování a zvyšování hladiny testosteronu je pohyb. Pomáhají těžké cviky, jako jsou mrtvé tahy nebo bench press a tlak s velkou činkou. Cílem by měla být spíše větší váha s nižším počtem opakování. Velmi vhodné jsou také vysoko intenzivní cvičení neboli HIIT jako například sprint na rovině, sprint do kopce, kruhový trénink nebo vysoko intenzivní jízda na kole.

Méně stresu

Stres podporuje tvorbu hormonu kortizolu, který zabíjí testosteron. Kortizol je katabolický hormon, který potlačuje tvorbu testosteronu a snižuje jeho tvorbu. „Důvodem je látka prengenolon, která slouží jako stavební kámen dalších hormonů jako je progesteron, estrogen, kortizol a testosteron. Zvýšený kortizol v těle pohlcuje prengenolon pro svou vlastní tvorbu, a proto již nezbývá prostor pro tvorbu testosteronu. Pokud je to tedy možné, stresu se vyhýbejte,“ dodává David Buchta.

Více sexu

Jeden z velmi příjemných způsobů zvýšení hladiny testosteronu je dostatek sexu. V jedné studii například vědci změřili ze slin hladinu testosteronu 44 mužům předtím, než vešli do erotického klubu. Poté co pánové vyšli zpět, byl jim znovu odebrán vzorek slin. Mužům, kteří měli v klubu sex, se hladina testosteronu zvýšila o 72 %. Oproti tomu druhá skupina mužů, která zde byla pouze „na čumendu“, zaznamenala navýšení o pouhých 11 %. Vzájemná závislost testosteronu a sexu je tak jasná.

Zdroj: TZ Primulus

Více info: Low Testosterone (Male Hypogonadism); 12 Signs of Low Testosterone

Autor článku: Lenka Šmídová