Zdraví, 12. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Vysoký krevní tlak a zvýšená hladina cholesterolu trápí téměř polovinu dospělé populace v ČR. V letním období nás tyto obtíže mohou potrápit více než v jiných měsících. I když máme v létě díky letním sportům a cestování často více pohybu než obvykle, naše životospráva je vystavena řadě nástrah. Od zvýšené konzumace nezdravých pokrmů (zmrzliny, grilováných tučných uzenin, sladké limonády a podobně), nadměrného solení až po zvýšenou konzumaci alkoholu. V létě také díky častějším dnům volna můžeme zapomínat brát předepsané léky. Zejména kardiaci by neměli na zdraví svého srdce zapomínat ani v létě.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Existují onemocnění, které ráda útočí ruku v ruce. V případě vysoké hladiny cholesterolu a vysokého krevního tlaku je tomu tak velmi často. Oba neduhy navíc nebolí a jejich nositel o nich nemusí dlouhou dobu vědět. Pokud je nevědomky necháme rozvinout nebo o nich víme, ale nedodržujeme předepsanou léčbu, riskujeme velké problémy jako je mozková mrtvice nebo infarkt myokardu.

Vysoký krevní tlak má v ČR zhruba 40 % obyvatel ve věku mezi 25–64 lety, se zřetelným nárůstem výskytu ve vyšších věkových skupinách, ve věku 55–64 let má vysoký tlak 72 % mužů a 65 % žen. A 25 % nemocných o své chorobě vůbec neví. Co se týká vysokého cholesterolu, podle statistik ho u nás má přibližně polovina populace,“ říká prof. MUDr. Richard Češka z III. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN, garant projektu Srdce v hlavě.

Pozor, co v létě jíte

Právě v letních měsících může mít tato dvojice zlodějů zdraví k útoku ideální podmínky. Díky venkovním „grilovačkám“ a popíjení alkoholu dostává tělo více potravin zvyšujících hladinu cholesterolu. Červená kontrolka svítí především u uzenin. Takový špekáček z ohně může obsahovat nejen velké množství škodlivých nasycených tuků, ale i nadmíru soli. Samozřejmě jeden špekáček za čas nikoho nezabije, ale při konzumaci několikrát do týdne si můžete zadělávat na problém. Pokud již chcete grilovat uzeniny, pak volte kvalitní produkty s vysokým obsahem masa a s menším obsahem tuku a soli.

„Ale ani grilování nemusí být pro kardiaka tabu, pokud dá před krkovičkou přednost například mořské rybě. Rovněž zvýšená konzumace alkoholu v letních měsících, zejména většího množství piva, může krevní tlak negativně ovlivnit. I během letní pohody bychom se měli zamýšlet nad tím, jaké jídlo konzumujeme a čím jej zapíjíme. A pokud již o svých potížích s cholesterolem a vysokým tlakem víte, platí obezřetnost dvojnásob. Zkuste například pivo nahradit sklenicí vinného střiku,“ doporučuje Richard Češka.

Nezapomínejte na léky

Léto je také období plné aktivity. Někteří mají spoustu práce na zahradách, jiní cestují nebo jsou jinak daleko aktivnější než po zbytek roku. Fyzická aktivita je sice pro kardiaky prospěšná, ale léto je období, kdy fungujeme tak trochu mimo zaběhnuté koleje. A možná právě proto může dojít k dalšímu problému – zapomínání na pravidelné užívání léků.

Pro kardiaky je správné braní předepsaných léků, tedy takzvaná adherence k léčbě, naprosto zásadní. Vysoká hladina cholesterolu a vysoký krevní tlak vyžadují nejen pravidelný monitoring, ale dlouhodobou a pravidelnou léčbu. Jedině tak docílíme snížení jejich hodnot na akceptovatelnou míru kardiovaskulárního rizika,“ říká prof. Češka

Přesto, že se všichni na léto a čas dovolených těšíme, může toto období představovat pro osoby s onemocněním srdce a cév zbytečné riziko. Správnou životosprávu, založenou na dodržování dietních pravidel a rozumné konzumace soli a alkoholu, můžeme ovlivnit sami. S dodržováním léčebného režimu nám může pomoci i náš ošetřující lékař, pokud nám na kombinaci těchto dvou zlodějů zdraví předepíše lék, kdy místo dvou budete užívat jen jednu tabletku. Takzvané fixní kombinace tak mohou pomoci řešit problém se zapomínáním léků.

Zdroj: TZ Srdce v hlavě

Autor článku: Lenka Šmídová