Zdraví, 20. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Ječné zrno patří k nejčastějším onemocněním oka. S akutním hnisavým zánětem očního víčka v podobě drobné bulky se během života setká téměř každý. Jak se ječného zrna zbavit a co naopak určitě nedělat?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ječné zrno se objevuje zejména při oslabení obranyschopnosti organismu, nedostatečné hygieně, při používání nevhodné kosmetiky nebo v souvislosti s hormonálními změnami či jinými onemocněními, jako je například cukrovka nebo kožní záněty, mezi které patří například seborea.

„Ječné zrno vzniká zanícením řasové cibulky a přilehlé žlázky ve víčku. Nejprve se projevuje pocitem svědění a napětí na okraji víčka nebo bolestí při mrkání. Poté se na okraji víčka objeví zduření a žluté zrnko, které vzniká nahromaděním hnisu postižené žlázky a řasové cibulky. Nejčastější původce je stafylokok,“ uvedl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik.

Máte se bát o zrak?

Ječné zrno není pro zrak nebezpečné.

„Ječné zrno často zmizí i samo, ale antibiotika v očních kapkách nebo masti urychlí hojení. Lze aplikovat i teplý obklad. Někdy se provádí epilace řasy se zanícenou cibulkou. Pokud je ječné zrno na okraji víčka pod kůží a ta se ztenčuje, udělá se drobný řez, kterým se uvolní obsah zanícené žlázky. Ječné zrno jako takové zrak neohrožuje. Vzácnou komplikací ječného zrna může být hlouběji se šířící zánět víčka (flegmóna), která by mohla zrak poškodit, pokud by se neléčila,“ popsala Zuzana Frisová, lékařka zlínské oční kliniky.

Nic nepůjčovat

Onemocnění je infekční, proto je třeba při jeho výskytu dbát na zvýšenou hygienu.

„Lidé by si v průběhu onemocnění neměli půjčovat předměty osobní hygieny či kosmetiku, naopak je žádoucí často měnit ručníky. Nositelům kontaktních čoček doporučuji používat jednodenní čočky, nejlépe je po dobu nemoci nahradit brýlemi. Dobré je vyvarovat se pobytu v prašném prostředí a v klimatizovaném prostoru,“ doporučil Pavel Stodůlka.

Co s ním?

Existují způsoby, jak léčbu ječného zrna urychlit.

„Co uleví velmi často je teplý obklad přiložený na postižené víčko. Pomoci může i odvar ze světlíku lékařského, což je bylina, která dobře působí na oční choroby. Od svědění mohou pomoci také umělé slzy. Na trhu se dají sehnat i takové, které světlík lékařský obsahují. Vhodné je zařadit také dezinfekční oční kapky. Některé zdroje doporučují jako dezinfekci šampón – ten se na okraj víčka použít může. Musí to ale být dětský silně zředěný šampon. Ječné zrno by si člověk nikdy neměl snažit sám vymáčknout,“ uzavřel Pavel Stodůlka.

Zdroj: TZ Gemini

Autor článku: Ivana Koutná