Zdraví, 10. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše se mluví pořád. Co pohlaví, to jiné chování a vnímání světa okolo sebe. Teď se navíc ukazuje, že co se týče nemocí, tak každé z nich má našlápnuto jiným směrem. Obranyschopnost nepracuje stejně!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Rozdíly v biologii mužů a žen jsou již dlouho chápány jako důsledky zdravotních odlišností mezi pohlavími. Muži mají větší pravděpodobnost výskytu nemocí souvisejících s metabolismem, zatímco ženy jsou náchylnější k některým autoimunitním poruchám. Zatím však nikdo nedokázal s přesností vysvětlit, proč tomu tak je. Nový výzkum však poskytuje určitou naději.

Zdá se, že odpověď se ukrývá v imunitním systému – a podle hlavního autora studie, původem indického mikrobiologa Ajithkumara Vasanthakumara, by tento průlomový objev mohl změnit způsob, jakým léčíme chronické choroby.

Studium T- buněk

Pro svůj výzkum vědci z australské Univerzity Monash zkoumali tělesný tuk samců a samic myší a pozorovali významné rozdíly v množství i funkci regulačních T-buněk v tuku. (T- buňky jsou typem imunitní buňky, která ovlivňuje zánět, imunitní funkce a další tělesné procesy. Jedná se o druh bílých krvinek ze skupiny lymfocytů.)

Poté, co se tým podíval na všechny druhy buněk v tukové tkáni myší, objevil buňku novou – ovšem pouze u samců. „Tento typ reaguje přímo na mužský pohlavní hormon testosteron, a proto je pro muže specifický,“ uvedl zmíněný mikrobiolog, podle kterého právě uvedená buňka signalizuje aktivaci T-buněk. Ve výsledku to znamená, že to, zda jste muž nebo žena, mění způsob fungování vašeho imunitního systému.

Každý má to svoje

„Klinické studie se až doteď zabývaly pouze imunitním systémem jako takovým, nikdo nedělal rozdíly mezi muži a ženami. Nyní se však ukázalo, že jedno pohlaví se od toho druhého odlišuje. Proto se chceme posunout dál a upozornit na to, že si pánové a dámy žádají odlišnou zdravotní prevenci i léčebnou strategii,“ dodal Ajithkumar Vasanthakumar s tím, že tento rozdíl může znamenat i jiný přístup v léčbě rakoviny či autoimunitních chorob. A vůbec, diví se tomu někdo?

Vždyť již dávno výrobci doplňků stravy rozlišují vitaminy pro muže a pro ženy. Každé pohlaví má zkrátka „to svoje“, tak proč by se nemohlo lišit i v obranyschopnosti?

Zdroje: MyBestLife.com; ResearchGate.net

Autor článku: Andrea Veselá